• onze waardering

Recensie: Het woud RECENSIE

"Pia keek om zich heen. Bodensteins privéauto stond tussen een surveillancewagen en een groene jeep van de boswachter, er was echter in de wijde omtrek niemand te bekennen. Hoewel de brand al een tijdje geleden geblust was, hing er nog steeds de penetrante geur van rook."

Er breekt midden in de nacht een brand uit. Een caravan en auto in het bos gaan in vlammen op. Maar dat is niet alles: er blijkt ook iemand omgekomen te zijn tijdens de brand. Maar wie? Hoofdinspecteurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein gaan samen op onderzoek uit. Maar het is geen gemakkelijk onderzoek. Niet veel later wordt namelijk een oude vrouw, van wie de caravan is, vermoord in een hospice! En Oliver kent haar zijn hele leven al. Maar er vallen helaas nog meer doden en dan leidt het onderzoek van Pia en Oliver ook nog eens naar een oude vermissingszaak uit 1972. De beste vriend van Oliver, Artur, is toen spoorloos verdwenen. Houden alle zaken verband met elkaar? Of zien de hoofdinspecteurs spoken?

Het Woud is alweer het achtste boek in de serie over de hoofdinspecteurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein. Maar het boek is prima op zichzelf te lezen, omdat het een afgerond moordonderzoek betreft. Natuurlijk worden er wel af en toe verwijzingen gemaakt naar de zaken in de voorgaande boeken. Maar de informatie over deze zaken heb je niet per se nodig om te begrijpen wat er aan de hand is. Het blijft natuurlijk wel leuker als je het verhaal in zijn geheel leest, omdat je de hoofdinspecteurs dan beter kent. En ook andere personages, zoals de dorpsbewoners, keren regelmatig terug in de boeken. Dus om een goed beeld te krijgen van de personages raad ik zeker aan om de eerdere boeken te lezen!

Zoals we gewend zijn van Nele Neuhaus neemt ze ons weer mee in een moordonderzoek. Heel veel personen, misschien wel mogelijke verdachten, passeren de revue. Hier staat de schrijfster toch ook wel om bekend. Soms is het een beetje verwarrend om te onthouden wie iedereen is. Maar gelukkig staat er voor in het boek een personenregister. Dus als je het even kwijt bent kan je gewoon opzoeken over wie je aan het lezen bent. Ik vind het dan ook zeker een waardevol element voor het boek. Net als de plattegrond.

De meeste personages in het verhaal zijn bekenden van Oliver von Bodenstein. De moord is gepleegd in het bos vlakbij het stadje Ruppertshain, waar hij vroeger is opgegroeid. En de caravan waar de brand uitbrak is ook nog eens van iemand die hij kent. Het wordt dus wel een erg persoonlijk onderzoek voor de hoofdinspecteur. Maar dat maakt Het Woud dan ook zo interessant om te lezen. Je leert Oliver nog veel beter kennen dan in de eerdere boeken en je komt meer dingen uit zijn jeugd te weten. Nele Neuhaus zorgt er ook voor dat het goed op de lezer overkomt hoe moeilijk het is om een onderzoek te leiden naar mensen die je eigenlijk al je hele leven kent! Heel knap gedaan.

Ook Het Woud heeft weer een goed doordacht en mooi uitgewerkt plot: alles staat met elkaar in verbinding. In het boek volgt de lezer verschillende verhaallijnen en die zitten soms best moeilijk in elkaar. Je moet daarom ook echt je gedachten bij het boek houden en niet laten afdwalen. Het Woud is dus zeker niet een boek die je even snel tussendoor kunt lezen. Dan raak je het spoor namelijk bijster. Nele Neuhaus heeft daarnaast de balans tussen het privéleven en het werk van de hoofdinspecteurs weer mooi met elkaar verweven. Dat is ook zeker de reden dat haar boeken zo goed zijn. Het is altijd intrigerend om te lezen wat voor een persoon achter een politieagent zit! Hiervoor is het dan wel weer belangrijk dat je de eerdere boeken uit de serie hebt gelezen.

Het Woud is zeker weer een aanrader als je fan bent van Nele Neuhaus. Voor het verhaal in zijn geheel, over de hoofdinspeteurs, is het wel leuker om de eerdere boeken uit de serie te lezen. Dat maakt het namelijk een stuk persoonlijker. Je kent alle personages dan veel beter en dat is ook wat de boeken van Nele Neuhaus zo goed maakt: de combinatie van de privélevens van de hoofdinspecteurs aan de ene kant en het moordonderzoek aan de andere kant. Verder is het gewoon een heerlijk spannend misdaadboek!

Het woud

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Midden in de nacht gaat in het bos in de buurt van Ruppertshain een caravan in vlammen op. Oliver von Bodenstein en Pia Sander van de recherche worden opgeroepen om onderzoek te doen naar brandstichting. Dat wordt al snel ook onderzoek naar moord – in de uitgebrande resten van de caravan wordt een stoffelijk overschot aangetroffen.
  Kort daarna wordt een doodzieke oude vrouw vermoord in een hospice. Bodenstein is ontzet; hij kende de vrouw al zijn hele leven. Het onderzoek leidt hem en Pia terug naar de zomer van 1972, toen Bodensteins beste vriend Artur spoorloos verdween. Een trauma dat hij nooit los heeft kunnen laten – en voor velen uit Ruppertshain te pijnlijk om te willen bespreken. Het blijft niet bij twee doden. Rust er een vloek op het dorp?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schimmen - Dolly Alderton 

 • Waarom de maan verdwijnt - Martine Letterie & Rick de Haas

 • Dwars & Co - Rico Hop

 • 11 dingen die roman lezers niet meer willen horen

 • De beste jeugdthrillers

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Moordvrienden

 • Recensie: Een onbeminde vrouw

 • Recensie: Moederdag

Zoek in artikelen