• onze waardering

Recensie: Hou me vast RECENSIE

Ken je dat gevoel? Altijd maar druk en druk en het moeten rennen in je leven? Zo is ook het leven van Erika. Ze is een drukbezette makelaar die er alles aan doet om in de top 50 beste makelaars te komen. Soms zelfs ten koste van haar gezinsleven: haar twee dochters. Maar dan verandert alles wanneer een van de dochters, Kristen, een ongeluk krijgt. Het treinongeluk kost Kristen het leven en hierdoor groeien dochter Annie en moeder Erika uit elkaar. Beiden kunnen ze de dood van Kristen niet accepteren. En beiden vluchten ze voor hun emoties – en die van elkaar – op hun eigen manier.

Wat Hou me vast een daadwerkelijke tranentrekker maakt, is dat het zo gebaseerd kan zijn op jouw eigen leven of die van een kennis of vriend. Als je begint met lezen dan voel je Erika's stress in je buik, zoals je die zelf misschien herkent van werken of school.

Ken je dat gevoel dat je een personage eens goed door elkaar wilt schudden, omdat je hem of haar niet begrijpt? Zo is ook het personage Erika: na de dood van haar dochter gaat ze door met haar leven alsof er niets gebeurd is. Ze stort zichzelf op haar werk en ook Annie vergeet ze compleet. Annie kan de dood van haar zus niet accepteren en gaat zelfs naar haar op zoek. Van binnen schreeuw je naar Erika: 'Help haar dan!'. Een gevoel van onmacht creëert Lori Nelson Spielman bij de lezer.

Een waarschuwing: Hou me vast zorgt voor een haat-liefdeverhouding met het verhaal. Soms wil je het boek aan de kant gooien. Waarom? Het verhaal kent zoveel verdriet en onmacht. Maar soms hou je van het verhaal en leef je toe naar het eind.

De haat-liefdeverhouding zorgt ervoor dat je af en toe toch echt even moet ademhalen en wat stoom moet afblazen. Het is een zwaar onderwerp – de dood van een familielid – en dit verhaal is rauw en levensecht. Hou me vast maakt het leven niet mooier dan het is en het rouwproces is voelbaar en duurt lang – net als in het echte leven.

Mocht Hou me vast je nou niet raken – wat haast onvoorstelbaar is - dan is het vanwege de schrijfstijl in ieder geval een heerlijk makkelijk leesbaar boek. Vol met emotie, dat wel. Je zal letterlijk met een hart van steen, door de bladzijdes vliegen: een hapklare schrijfstijl.

De ontknoping maakt alles weer goed.  Je onmacht ebt weg en je legt Hou me vast voldaan met een zucht aan de kant.

Ondanks de onmacht die je als lezer ervaart, geeft Hou me vast wel de realiteit van het leven weer. Daarom is het een eerlijk en rauw boek waarbij je je ogen uit je kop mag janken. Welk ander boek raakt je zo met de waarheid als dit boek? Geen enkel ander boek.

Hou me vast

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Annies wereld stort in als haar zus Kristen omkomt bij een treinongeluk. Eigenlijk zou zij ook in die trein zitten… Annie voelt zich schuldig en zoekt steun bij haar moeder Erika, die op haar beurt in haar werk vlucht. Annie begrijpt niet wat er is gebeurd met haar liefhebbende moeder die altijd op alles raad wist.

  Erika weet niet hoe ze met het verlies van Kristen om moet gaan. Ze durft Annie niet te laten zien dat ook zij zo haar zwaktes heeft en besluit alleen haar kracht te tonen. Maar Annie kan dit eenzame verdriet niet aan – en verdwijnt. In haar wanhoop denkt Erika weer terug aan haar eigen moeder, die ooit zei: ‘Je moet wat belangrijk is nooit verwarren met wat écht belangrijk is.’ Erika beseft dat ze alles op alles moet zetten om Annie te vinden – voordat ze ook haar tweede dochter verliest.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De beste Young Adult liefdes

 • Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

 • Labyrint - Inge Verbruggen

 • Ik zie, ik zie... - Ellie Marney

 • Recensie: No Time to Die

Gerelateerde artikelen

 • Een bijzonder jaar

 • Recensie: Een Bijzonder Jaar

 • Recensie: Vergeef me

 • Recensie: Hou me vast

Zoek in artikelen