• onze waardering

Recensie: The Lunar Chronicles 5 - Winter RECENSIE

Met Marissa Meyer's Winter, komen The Lunar Chronicles tot een waardig slot. Winter, de stiefdochter van Lunar koningin Levana, leeft een leven als een luxe gevangene in het paleis op Artemisia, de overkoepelde stad op Lunar. De bewoners van Luna fluisteren dat ze ondanks de littekens op haar gezicht, die Levana haar gegeven heeft, nog mooier is dan koningin Levana, die niemand eigenlijk ooit echt heeft gezien vanwege de sluier en de glamour. Door een incident in haar jeugd wil Winter absoluut nooit meer gebruik maken van de gave, maar Lunars die hun gave niet geregeld gebruiken en onderdrukken, worden langzaam maar zeker een beetje gek en nu Winter ouder wordt, krijgt ze ook last van hallucinaties. Haar jeugdvriend en grote liefde Jacin Clay helpt haar deze te onderdrukken.

Winter haat haar stiefmoeder en weet dat die haar grote liefde nooit zal goedkeuren, omdat Jacin niet meer is dan een simpele paleiswacht. Winter is echter niet zo zwak als Levana denkt. Samen met Cinder en haar bondgenoten, die een revolutie op Lunar ontketenen, zou Winter weleens genoeg macht kunnen hebben om haar stiefmoeder te weerstaan. In een spectaculaire strijd, bijna een duel van geestelijke kracht, neemt Cinder het op tegen Levana om de oorlog, die al veel te lang bezig is, te beëindigen.

Wat hebben Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje met elkaar gemeen, behalve dan dat het sprookjes zijn? Bijeen gebracht in één verhalenreeks en overgoten met een sausje à la Star Wars en Once upon a time, heb je de spannende The Lunar Chronicles. De boeken van The Lunar Chronicles-serie vallen onder de categorie re-tellings. Geniaal, onderhoudend en super spannend.

Marissa Meyer weet op haar eigen geniale wijze piepkleine details uit de bekende sprookjes perfect in het verhaal te weven. Ze neemt je voor de 5e keer weer mee naar een totaal nieuwe wereld in de verre toekomst: het Derde Rijk. Het overkoepelende plot van de hele serie wordt in de zes boeken goed uitgewerkt. In elk boek kom je weer wat meer te weten over de gebeurtenissen en krijg je weer wat meer stukjes om de puzzel compleet te maken en het wordt steeds spannender. Er komen elk boek nieuwe personages bij, maar Marissa Meyer heeft alle personages zeer sterk met elkaar verweven. Dankzij de vorige boeken en de tussen novella Levana weet je wat meer van hun achtergronden en is het eigenlijk een soort 'aha-moment' als er weer een personage geïntroduceerd wordt.

Marissa Meyer heeft ook in Winter weer een hele fijne duidelijke en sprankelende schrijfstijl. Alle boeken zijn heel beeldend geschreven waardoor elk boek echt bijna een film wordt en je ziet de gebeurtenissen gewoon voor je. Daarnaast heeft Marissa Meyer ook een goede timing voor wat ontspannende humor. Door met name bij de romantische passages, de onzekerheden van de hoofdpersonen op een leuke manier uit te lichten, maakt ze de spanningen die de oorlog en de strijd tegen Levana oproepen, weer wat losser.

De boeken zelf zijn om hun uitgave alleen al een must-have. Ingebonden hard covers en deze covers zijn aantrekkelijk geïllustreerd, allemaal in dezelfde stijl. Bij de eerste uitgaves van Cinder, Scarlet, Cress en Winter krijg je exclusieve boekenleggers met daarop personages uit het boek, wat altijd leuk is voor de jonge fans. Overigens hebben deze fans zelfs al een naam: de Lunaratics. 'Die hard' fans kunnen bovendien nog even nagenieten van de afsluitende novella Alle sterren, waarin nog wat meer achtergronden over de hoofdpersonen verteld worden.

Hype of geen hype: sommige boeken zijn gewoon steengoed en verdienen een gouden plaatsje op het 'Beste YA-boeken'-lijstje en daarom geef ik ook Marissa Meyer’s Winter weer 5 hartjes.

The Lunar Chronicles 5 - Winter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Prinses Winter is geliefd vanwege haar zachtaardige en vriendelijke karakter. De bewoners van Luna fluisteren dat ze ondanks de littekens op haar gezicht, nog mooier is dan haar stiefmoeder, koningin Levana.

  Winter haat haar stiefmoeder en weet dat die haar grote liefde nooit zal goedkeuren, omdat Jacin niet meer is dan een simpele paleiswacht. Maar hij is ook haar beste vriend en helpt Winter om haar hallucinaties, waar ze soms door wordt overvallen, in toom te houden. Winter is echter niet zo zwak als Levana denkt. Samen met Cinder en haar bondgenoten zou Winter weleens genoeg macht kunnen hebben om een revolutie te ontketenen én de oorlog, die al veel te lang bezig is, te beëindigen.

  Lukt het Cinder, Scarlet, Cress en Winter om koningin Levana te verslaan en zullen ze nog lang en gelukkig leven?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 13 series die je kan kijken als je The Vampire Diaries mist

 • Onze aanraders voor Netflix in augustus

 • Het spel - Elle Kennedy

 • Bizarre Disney feitjes

 • 10 fantasie boeken met de slechterik in de hoofdrol

Gerelateerde artikelen

 • De 10 leukste winterfilms

 • Dit zijn de aankomende Hallmark kerstfilms

 • YA fantasy boeken series

 • Shoptip: 10x heerlijk warme sjaals

 • Shoptip: 5x Modetrends van deze herfst/winter

Zoek in artikelen