• onze waardering

Recensie: De Anderen 5 - Witte kaarten RECENSIE

De Anderen - Witte kaarten is het vijfde deel in de serie. In deel vier is er afgerekend met de mensen altijd eerst beweging. En nu heerst er de vraag die de Ouderlingen hebben gesteld. Hoeveel van de mensen zullen we behouden? In het Stadspark gaat het goed en de mensen en de Terra Indigne werken goed samen. Maar dan komt de broer van Monty naar Lakeside en die zorgt voor veel problemen. En deze keer kunnen de Anderen er niet op reageren zoals ze normaal zouden doen want de Ouderlingen willen de situatie graag bestuderen. Maar Meg voorziet dat het niet een goede uitkomst gaat krijgen want het eindigt met haar in het bos bij een lijk…

De serie leest heerlijk weg. Vanaf de eerste bladzijde zit je weer helemaal in de wereld van de anderen en zie je alles kraakhelder in je hoofd afspelen. Dit vooral door de vele omschrijvingen van de situaties in het boek. Anne Bishop schrijft op een manier die je niet vaak voorkomt in andere boeken. Dit maakt de serie heel herkenbaar.

Het boek is dus heel beschrijvend. Het vertelt alles zeer uitgebreid. Van wat iemand eet tot dat ze de deur van het slot afhalen. Het lijkt op een tv serie. Waarin alles zeer uitgebreid wordt uitgelegd en personages onder de loep worden genomen. Dit klinkt nu misschien als iets negatiefs maar het boek leest daardoor heel makkelijk weg. Het voert je echt mee in de wereld van de Anderen. Persoonlijk had ik het boek ondanks zijn grote, binnen een weekend uitgelezen.

De wereld in het boek is een plaats waar de mens niet de dominante soort is. Maar waar “de Anderen” heersen over de wereld. 

De mens is al het ware de vijand en er wordt in dit deel besloten en gekeken hoe er met ze om gegaan kan worden of dat ze een last zijn die de anderen niet langer meer tolereren. Het boek heeft ook nog een diepere laag in die betekenis. De anderen leven namelijk in complete vrede met elkaar maar de mensen daarnaast niet. In dit boek zie je dat de mens met zijn karakter moeite heeft met het concept van vrede en dat mensen elkaar veelal zullen verraden in moeilijke situaties en het er niet beter voor zichzelf op maken. Daarom sta je als je het boek leest ook meer aan de kant van de Anderen omdat zij als de “goederikken” worden neergezet.

Gelukkig zijn er ook heel veel goede mensen in dit boek die samenwerken met de Anderen. De personage ontwikkeling is hier echt gericht op een aantal karakters. Omdat je alleen leest vanuit hun perspectief. Vooral de emoties van Simon en Meg worden uitgelicht. Daarom ga je ook heel erg meeleven met deze karakters. De situaties reiken je ook. Maar de andere persoganes worden helaas helemaal niet uitgelicht en we zullen dan ook niks te weten komen over hoe de vrouwen in dit boek denken of de grote Henry...

Meg is een beter karakter in dit boek. Ze staat ook niet meer zo centraal. Je leest veel vanuit andere personages. Ook wordt ze eindelijk op het gedrag aangesproken wat in de vorige delen wel eens kon irriteren. Dat ze zich wat slimmer moet gaan gedragen. Dat was een goed moment in het verhaal. Alle emoties die gevoeld worden in dit boek door de karakters zijn daarnaast ook heel basis. Dus verwacht niet teveel diepgang.

Het verhaal zelf kabbeld rustig voort maar is stukken minder spannend dan de vorige boeken. Er gebeurt minder in de vorm van 'harde actie'. En je bent eigenlijk meer aan het wachten tot dingen mis gaan.

Een aanwezig minpuntje in dit boek is het einde helaas. Die voelt wat snel afgehandeld. Je hebt vijf boeken gelezen voor een einde dus daar had Bishop wel wat meer woorden aan kunnen wijden. Zo wacht je al vijf boeken op bepaalde gebeurtenissen (wil geen spoilers geven) maar die voelen erg haastig afgewerkt wat zeker jammer is.

De hele serie is echt een aanrader voor de wat volwassenere lezer die houdt van het young adult fantasie genre maar niet wil lezen over tieners. De Anderen is een serie die heerlijk weg leest en de fantasie prikkelt. Persoonlijk vond ik de serie heel fijn lezen en interessant blijven. Maar ik denk dat de serie ook bij veel zou tegenvallen. Dit kan je alleen al zien aan de reviews op bijvoorbeeld Goodreads. Houd je van rustige fantasie met uitgebreide omschrijvingen en verwacht je niet teveel romantiek of actie dan is dit de serie voor jou.

De Anderen - De Anderen 5 - Witte kaarten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de mislukte opstand zijn er nog maar weinig menselijke steden over in Thaisia. Simon, Meg, Monty en de anderen (en Anderen) die onderdeel uitmaken van het Stadspark van Lakeside, werken hard om de broze vrede tussen mensen en Anderen te bewaren. Maar dan komt Jimmy, Monty's louche broer, naar het Stadspark met het plan zich te verrijken ten koste van zijn familie - zoals altijd. Terwijl de Anderen vol interesse toekijken en hun klauwen scherp houden, lopen de spanningen binnen het Stadspark op. Jimmy lijkt ongevaarlijk, maar alleen Meg weet wat er echt op het spel staat: zij heeft gezien hoe het afloopt, met zichzelf aan de rand van een graf...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 10x dezelfde kostuums die in verschillende films zijn gebruikt

 • Top 10 Nederlandse romcoms

 • Wat doet de cast van The Santa Clause nu?

 • De beste aankomende films van 2021 en 2022

 • Nieuwe serie van de makers van Downton Abbey aangekondigd

Gerelateerde artikelen

 • Young Adult top 6: maart

 • Het nieuwe genre URBAN

 • Recensie: De Anderen 2 - Zwarte Veren

 • Recensie: De Anderen 1 - Rode letters

 • Uitgeverij de Fontein organiseert crowdfundingsactie

Zoek in artikelen