• onze waardering

Recensie: Te waar om mooi te zijn RECENSIE

Wanneer Othello's zus Minte zelfmoord pleegt, weet hij niet wat hij met zichzelf aan moet. In zijn zoektocht naar inzicht komt hij voor onverwachte uitdagingen te staan.

Te waar om mooi te zijn is het debuut van de achttienjarige schrijfster Roxanna Wellens en dat is meer dan eens duidelijk merkbaar in het boek door de soms wat onschuldige, bijna naïeve insteek.

Het verhaal zelf is tweeledig opgesteld. De hoofdbrok van de ruimte gaat daarbij naar Othello en zijn beleving. Deze wordt op geregelde tijdstippen onderbroken met een brief van zijn zus Minte waarop dan meestal Othello's overpeinzingen volgen. Heel af en toe is er ook een flashback naar de tijd dat Minte nog leefde.

Vanaf het begin is overduidelijk dat de schrijfster wilt aanzetten tot filosofische gedachten. Er worden heel veel denkpistes geïntroduceerd die ertoe moeten leiden dat je als lezer stilstaat bij de vragen die ook bij Othello opkomen. Afhankelijk van hoe zeer je hiervoor openstaat, zal het boek meer of minder aangenaam lezen. Het verhaal dat rond dit filosofisch denken is opgebouwd, is eerder aan de dunne kant. Het hangt af van veel toevalligheden die samenkomen waardoor het niet erg geloofwaardig leest. Dat maakt het eerder moeilijk om een band te ontwikkelen met de personages en echt begaan te zijn met hun lot. Ook is het jammer dat er op het einde een duidelijke conclusie wordt gemaakt omdat dit eigenlijk ingaat tegen de gegeven impuls om zelf na te denken over alle vragen die in het boek aan bod komen. Vooral gezien de eindconclusie wel erg zoetsappig is.

Te waar om mooi te zijn van de achttienjarige debutante Roxanna Wellens is een jeugdroman die aanzet tot nadenken over gelukkig zijn en het leven. Via het gedachtenproces van Othello probeert de auteur vragen op te werpen opdat haar lezer de zaken anders bekijkt. Dat komt soms gekunsteld over, zeker gezien haar verhaallijn daarvoor op een groot aantal toevalligheden moet steunen. Een boek voor wie de onderliggende inhoud belangrijker is dan het eigenlijke verhaal. Tevens een uitstekend bruikbare roman in het onderwijs, vooral als introductie op filosoferen. Drie hartjes voor dit verhaal.

Te waar om mooi te zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het jonge leven van Othello valt stil als zijn zus Minthe zelfmoord pleegt. Ze wilde absoluut vrij zijn, zonder compromissen. Dat ideaal kon ze in het leven niet bereiken, daarom koos ze voor de dood, die ze de ultieme vrijheid noemt.
  Maar klopt dat wel? Othello is vastbesloten vrijheid te vinden in de onverwachte kronkels van het leven zelf. Tot de liefde op zijn pad komt.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Artemis Fowl binnenkort exclusief op Disney+

 • Op de koffie bij Marian Mudder

 • Recensie: Ademloos

Zoek in artikelen