• onze waardering

Recensie: Onder volwassenen RECENSIE

Andrea is een single vrouw die zich staande probeert te houden in het leven, helaas gaat dit niet altijd even makkelijk en ze stort zich in een leven vol drank, drugs en seks. Andrea denkt en geeft haar mening op eigen wijze, welke niet standaard is voor onze samenleving. Seks met een onbekende is voor Andrea dan ook geen drempel en een leven vol drank en drugs ook niet.

Ken je van die boeken die je leest, maar niet bij je binnen komen? Onder volwassenen is helaas zo'n boek. Lees je een alinea, dan moet je deze soms nog eens na lezen om te laten doordringen wat Jami Attenberg nu eigenlijk geschreven heeft. Ze bereikt je niet: met haar schrijven dringt ze niet tot jouw gevoel/emotie door.

Het verhaal bestaat uit 192 pagina's vol met drank, drugs, seks en verslaving.  Jami Attenberg schrijft luchtig, maar zonder veel emoties: recht toe en recht aan. De schrijfstijl is vlak en je raakt maar niet aan het hoofdpersonage – Andrea – gehecht. Dit komt omdat Jami nooit echt de diepte in gaat: er missen details en gevoelens.

Naast de vlakke schrijfstijl is er weinig positiviteit in Onder volwassenen te vinden. Andrea vergeet hoe mooi het leven kan zijn en verliest zich in verslaving. Dit zet de toon van het gehele verhaal.

De druppel was dat Andrea zich vergrijpt aan een wildvreemde man die een stoel van haar wil kopen: de comfortabele zitstoel waarin haar vader is overleden. Geheel onder invloed van drank laat ze diverse mensen langskomen in haar huis. Totdat ze een hippie tegenkomt die ze het meubel gunt. Eerst vraagt hij haar om samen drugs te gebruiken, maar zij heeft al gedronken. Dan maar sex. Precies dit is wat je van het verhaal kunt verwachten.

Er wordt je beloofd dat er een flink dosis humor in het verhaal zit. Helaas is niets minder waar: de grappen moeten net je ding zijn. Een vreemde zwartgallig humor overstelpt Onder volwassenen. Een van de redenen waarom het geen must-read is.

Helaas is Onder volwassen geen aanrader: er mist diepgang in het verhaal en de negativiteit spat er vanaf. Je moet elke zin die je hebt gelezen nogmaals lezen en je gedachten dwalen gemakkelijk af: een lastig boek om doorheen te komen.

Onder volwassenen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Andrea, een single vrouw in New York, probeert te navigeren tussen haar excentrieke familie, haar seksuele escapades, vriendschappen en een mislukte carrière als kunstenaar. Onder de kritische blik van de mensen om haar heen, die het schijnbaar wel lukt om volwassen te worden, worstelt ze met haar zoektocht naar haar identiteit en hoe ze zou moeten zijn. Pijnlijk eerlijk probeert Andrea vragen te beantwoorden als: wat als ik je baby niet wil vasthouden? Kunnen wij daten zonder dat we het ooit over je scheiding te moeten hebben? Verdien ik het eigenlijk om te bestaan als ik er nog steeds niet achter ben wat ik met mijn leven wil? Andrea's observaties over haar ongewone familieleden, haar vrienden en de mannen met wie ze het bed deelt zijn ongelooflijk grappig en origineel, maar ook universeel. In deze intelligente, geestige roman schept Jami Attenberg opnieuw met scherpe pen een handvol kleurrijke personages, levensgenieters tegen wil en dank, in wier gedachten en acties je jezelf onherroepelijk herkent.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

  • Jill Mansell over Huisje boompje feestje

  • Zonder gezicht - Robert Bryndza

Zoek in artikelen