• onze waardering

Recensie: Brandmerk RECENSIE

Nadat haar vader in het ziekenhuis belandt, moet Lena bij haar tante in Ravensdal gaan logeren. Al snel merkt ze dat Ravensdal een bekrompen dorpje is. Ze vindt wel aansluiting bij het vriendenclubje van Tess en Roel, maar ze weet niet goed wat ze moet denken van haar nichtje Sam of van Billy die beweert zijn dode vader thuis in de diepvrieskist te bewaren. Bovendien aanbidden sommige dorpsbewoners nog altijd de wraakzuchtige Keltische stamgod Teutates en met Halloween wordt er van Lena verwacht dat ze deelneemt aan het bosspel dat aan hem wordt opgedragen.


Brandmerk gaat rustig van start en neemt de tijd om een behoorlijke reeks personages te introduceren. Het ene personage lijkt al wat vreemder dan het andere, toch zal de lezer gaandeweg leren dat schijn soms bedriegt. Wanneer de introducties achter de rug zijn versnelt het verhaal. De spanning wordt vooral opgebouwd door het psychologisch spelletje dat gespeeld wordt en door het wraakmotief dat zich steeds steviger laat voelen. Ergens halverwege het verhaal gebeurt er echter te veel om nog overtuigend te kunnen zijn. Gelukkig weet auteur Wendy Stroobant het naar het einde toe weer de juiste richting in te sturen. De wat venijnige twist in één van de laatste hoofdstukken maakt het plot mooi af.

Het is een redelijk lijvig boek, maar de krachtige manier van vertellen nodigt uit. De taal is toegankelijk, zonder de lezer te betuttelen en het geheel voelt filmisch aan. In een achttiental hoofdstukken, allemaal genoemd naar een boom, wordt Lena door haar verblijf in Ravensdal geloodst. Net zoals de personages is het verhaal niet perfect, maar de lezer is bereid de ruwere kantjes te aanvaarden, omdat  de auteur de nieuwsgierigheid weet te wekken en wanneer de aandacht even verslapt weet ze die steeds weer te grijpen door de setting lichtjes te wijzigen of de actie te verhogen.

Hoofdpersonage Lena is een op ietwat alternatieve wijze opgevoed meisje dat in een situatie terechtkomt die voor de gemiddelde tiener niet minder dan rampzalig is. Ze moet verblijven bij een onbekende tante in een dorp ter grootte van een pinda. Hoewel ze wat onzeker is, lijkt ze snel vrienden te maken. Toch vreet er iets aan haar en komt ze beetje bij beetje achter de waarheid rond het geboortedorp van haar ouders.  

Wendy Stroobant is met Brandmerk niet aan haar eerste wapenfeit toe. Ze schreef al eerder een aantal jeugdromans, waaronder De vloek, Duivelsstrijd en Het beest. Hoewel veel van haar boeken een meer historisch tintje hebben, speelt Brandmerk zich af in het heden. Het fictieve Ravensdal wordt op boeiende wijze tot leven gewekt en de kleinzielige bewoners laten zich niet onbetuigd.  


Het boek richt zich op een doelgroep vanaf 14 jaar en sluit wat dat betreft mooi aan bij de leefwereld van de lezers. Er zit voldoende spanning in en een vleugje romantiek. Hoewel het niet volledig geloofwaardig is, spreekt Brandmerk voldoende aan om flink door te willen lezen. Dat is op zich al een mooie verdienste.  

Brandmerk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Omdat haar vader na een auto-ongeluk in het ziekenhuis ligt, logeert Lena bij haar tante in Ravensdal. Papa is jaren geleden uit zijn geboortedorp weggegaan en Lena snapt algauw waarom: in het bekrompen Ravensdal, waar van alles verzwegen wordt, aanbidden sommige dorpsb ewoners nog altijd de wraakzuchtige Keltische stamgod Teutates. Lena vindt aansluiting bij het vriendenclubje van Tess en Roel. Net als zij staat ze wantrouwig tegenover Ravensdalse jongeren die zich vreemd gedragen. Haar nichtje Sam bijvoorbeeld, die in het plaatselijke psychiatrisch centrum verbleven heeft en zichzelf snijdt. Of boerenzoon Billy, die beweert zijn dode vader thuis in de diepvrieskist te bewaren. En dan is het Halloween. Wat staat Lena te wachten bij het nachtelijke, aan Teutates opgedragen bosspel?
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Koorddansen

Zoek in artikelen