• onze waardering

Recensie: Vakantiekookboek Spanje RECENSIE

Vakantiekookboek Spanje is onderdeel van een korte reeks waarin ook de Vakantiekookboeken Italië en Frankrijk zich bevinden. Deze serie is inmiddels al weer 10 jaar oud maar dit jaar opnieuw uitgebracht. Het boek is voorzien van een vrolijke kaft en een ansichtkaart in dezelfde kleur als de kaft. Dit geheel ziet er zeer stijlvol uit door zijn eenvoud. Het formaat is ongeveer a5 en daarmee praktisch om mee te nemen op reis. Want daar is dit kookboek in eerste instantie voor bedoeld: op vakantie relatief eenvoudig de smaak van je vakantieland in de keuken (al dan niet op de camping) toe te passen.

Het boek bevat naast de recepten ook een woordenlijst in zowel het Spaans, Catalaans en sommige woorden ook Baskisch. Hiermee is het een stuk gemakkelijker om de ingrediënten voor de recepten te bemachtigen. Onno Kleyn geeft hiervoor sowieso goede en praktische adviezen. Zoals bijvoorbeeld de grote versmarkten van Spanje maar ook is hij zeer complimenteus over de uitgebreide supermarkten die in Spanje te vinden zijn. Er staat veel informatie in over typisch Spaanse ingrediënten en de oorsprong hiervan, bijvoorbeeld de Iberische ham maar ook de lekkere wijnen die in Spanje gemaakt worden. Dit maakt dit boekje niet alleen een kookboek, maar ook een leuk naslagwerk over de keukengeschiedenis van je vakantieland. Ook geeft hij tips welke keukenattributen je zeker mee moet nemen van thuis of direct na aanschaf moet aanschaffen. Dit om frustratie tijdens het koken te voorkomen.

De recepten zijn zeer divers, voor ieders smaak is er wel wat te vinden. De recepten zijn onderverdeeld in praktische hoofdstukken zoals salades, tapas, vlees, etc. Bij alle recepten staat op welk keukentoestel het bereid kan worden. Bij veel recepten staan tips voor aanvullingen of variaties. De wijze waarop de recepten zijn beschreven passen bij het vakantiegevoel dat je wilt hebben. Bijvoorbeeld over het koken van bloemkool: " 6-7 minuten lijkt me genoeg". De recepten zijn op zichzelf een goede snelle maaltijd maar het is ook goed mogelijk om te combineren voor meer variatie op je tafel.

Voor deze recensie heb ik de volgende recepten gemaakt:

Varkenshaas met honing

Dit recept kan niet misgaan en zeker een aanwinst voor mijn vaste repertoire.

Stevige bieten-aardappelsalade 

In plaats van rauwe bieten had ik voorgekookte bieten gebruikt omdat rauwe bieten in Nederland in de gemiddelde supermarkt nauwelijks te krijgen zijn. Dit ging ook goed. Het recept is lekker en ook weer zeer eenvoudig. Lekker als bijgerecht of als lunch. Ik had hem gemaakt als bijgerecht bij de varkenshaas hierboven.

Churrasco, gemarineerde spareribs van de grill

Ook lekker, de voorbereiding van de marinade vergt wel wat meer tijd dan de andere recepten, zeker als je geen blender tot je beschikking hebt. Ook heb je een goede koelkast nodig omdat het vlees een dag moet marineren.

Bloemkool met knoflook 

Lekker, maar er gaat wel erg veel knoflook in (6 tenen!), hier moet je van houden. Natuurlijk kun je gemakkelijk de hoeveelheid knoflook verminderen.

Voor alle recepten geldt dat ze gemakkelijk te volgen zijn en ook kloppen. De meeste gerechten zijn in 1 pan te maken wat erg praktisch is op vakantie. Sommige ingrediënten zijn in Nederland lastiger te verkrijgen maar vaak staan er hier alternatieven voor beschreven of is het relatief gemakkelijk om hier zelf iets voor te verzinnen.

Het vakantiekookboek Spanje is onmisbaar voor wie op reis een simpele doch lekkere maaltijd op tafel wil zetten in de traditie van het land. Maar ook leuk om thuis toe te passen en de vakantiesfeer weer even op te halen.

Vakantiekookboek Spanje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lekker, makkelijk en snel koken, dat is wat je op vakantie wilt. Recepten die ook werken als je alleen een campinggasje of een vakantiehuiskeukentje tot je beschikking hebt. En dan ook graag met lokale ingrediënten, zodat je helemaal in Spaanse sferen komt. Dit heerlijke eetboek bevat alles wat de vakantieganger nodig heeft: tips, informatie over lokale keukentradities, heldere recepten en culinaire woordenlijsten als hulp bij het boodschappen doen. Tevens zeer geschikt voor lekker en snel koken thuis!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Dit doen de kindacteurs uit Harry Potter nu

 • Zo sorteer je je boeken op een andere manier dan alfabetische volgorde 

 • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • Netflix verfilmt kinderboek 'Sulwe' van Lupita Nyong'o

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Vakantiekookboek Italië

 • Recensie: Italië

 • Recensie: Vakantiekookboek Frankrijk

Zoek in artikelen