• onze waardering

Recensie: Zodiac RECENSIE

In Zodiac is de samenleving ingedeeld op basis van je sterrenbeeld. Je status wordt dus al bepaald bij je geboorte. Het ene sterrenbeeld staat hoger in aanzien dan het andere. Maar dan worden er een aantal brute moorden gepleegd die inspecteur Jerome Burton samen met sterrenkundig profiler Lindi Childs moet zien op te lossen. Tijdens dit onderzoek komen er een aantal waarheden aan het licht die de hele gemeenschap op zijn kop doet zetten...

Dit is een van de meest bijzondere thrillers die ik tot nu toe heb gelezen. Dit komt door de hele fictieve samenleving die schrijver Sam Wilson heeft gecreëerd voor dit boek. De samenleving is namelijk ingedeeld op basis van je sterrenbeeld! Dit is iets wat ik nog nooit eerder ben tegengekomen in een boek. Ik vond het een heel uniek uitgangspunt en dat maakte het boek ook zo verslavend. Ik was in eerste instantie niet eens zozeer benieuwd naar wie de moord had gepleegd, maar ik wilde juist meer te weten komen over deze intrigerende samenleving die de schrijver heeft bedacht. 

Daarnaast lijkt het boek ook kritiek te willen uiten op de huidige Amerikaanse samenleving wat ik een heel gedurfde zet vind van de schrijver. Zo schrijft hij het volgende over de zogeheten 'Ramrevolutie': "De Ramrevolutie was een militie die opkwam voor de rechten van Rammen en streed tegen strafrechtelijke sterrenbeelddiscriminatie. Negentig procent van alle politieagenten was Stier, en naar verhouding werden er te vaak mensen met een 'lager' sterrenbeeld als Ram en Vissen opgepakt. De rebellenbeweging bestond al jaren, maar was nadrukkelijker in het nieuws gekomen na een aantal vermeende gewelddadige arrestaties." Dit doet denken aan de huidige situatie in Amerika. De zwarte bevolking wordt daar nog steeds onderdrukt en dat is te zien met hoe de politie omgaat met die bevolking. De laatste tijd zijn er veel opstanden geweest omdat de politie deze bevolking veel hardhandiger aanpakt. Via dit boek kan je als het ware op een afstandje naar die situatie kijken, waardoor je als lezer inziet hoe bizar het is dat er nog steeds sprake is van discriminatie. 

Daarnaast heeft Sam Wilson een hele fijne schrijfstijl. Het is vlot geschreven, het boek bestaat uit korte hoofdstukken en er worden geen onnodige details verteld waardoor het heerlijk wegleest. Uiteraard wordt er wel veel verteld over de sterrenbeelden en hoe de samenleving in elkaar zit. Zo verwacht de hoofdpersoon Jerome Burton een kind met zijn vrouw. Maar doordat ze de zwangerschap niet goed genoeg 'getimed' hebben, zou het kind eigenlijk met een ander sterrenbeeld geboren worden dan Burton en zijn vrouw. Dit is in deze samenleving een grote schande. Daarom hebben Burton en zijn vrouw een afspraak gemaakt bij het ziekenhuis om het kind eerder ter wereld te zetten zodat het kindje als Stier geboren wordt. Het is heel intrigerend om te lezen over deze samenleving en hoe alles in zijn werk gaat. Wilson heeft een heel nieuwe wereld weten te creëren wij waar ons graag in laten verdiepen. 

Net als veel thrillers wisselt Zodiac vaak van perspectief. We lezen mee met inspecteur Jerome Burton en sterrenkundig profiler Lindi Childs. Ook lezen we met twee andere personages mee, namelijk Daniel en Cray. Zij hebben een heel andere verhaallijn dan Burton en Childs. Als lezer vraag je je dan ook af hoe die verhaallijnen samen zullen komen en wat ze met elkaar te maken hebben (hebben ze dat überhaupt wel?). Door de wisseling in perspectieven blijf je als lezer geprikkeld want je wilt weten hoe het afloopt met alle vier de karakters.

Zodiac is een aanrader voor alle thrillerliefhebbers die iets anders willen lezen dan wat ze gewend zijn. Het is niet het standaard whodunnit verhaaltje. De geheel nieuwe samenleving die Sam Wilson gecreëerd heeft voegt een extra laag aan het verhaal toe en maakt dat dit een verslavende thriller is geworden.

Zodiac

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    EVERY MURDER IS A SIGN. In a society divided along Zodiac lines, status is cast at birth - and binding for life. Who you are can be determined by a matter of days, hours, even minutes. Even for the most experienced detectives, every once in a while a murder can shake them to the core. Like when the Chief of Police is killed in his own home. For Detective Jerome Burton, catching the case will change his life forever. Because this murder is only the first piece of a vast and twisted puzzle made of secrets, lies and tragedy. The signs are everywhere. But is the truth written in the stars or hiding in the shadows? Praise for Sam Wilson 'A bold storyteller with an amazing mind' Lauren Beukes, author of The Shining Girls 'A brilliant, original and gripping thriller. I'm struggling to think of a reader who won't love this' Sarah Lotz, author of The Three 'Impeccable storytelling. Undoubtedly a book which works both on the level of its intriguing high concept and sheer narrative nous' Barry Forshaw

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Sapiens - Yuval Noah Harari

  • Op de valreep

  • Recensie: Noorse Goden

Zoek in artikelen