• onze waardering

Recensie: Sterker dan jij RECENSIE

Lara kan haar geluk niet op. Nadat haar relatie met Jasper om onduidelijke redenen is stukgelopen is ze Kobe tegen het lijf gelopen. Hij is knap, grappig, charmant en, niet onbelangrijk, smoorverliefd op Lara! Haar vriendinnen vinden hem geweldig, hij verwent haar voortdurend met de meest bijzondere cadeautjes. Dan loopt om onduidelijke redenen alles ineens uit de hand en wordt Kobe woedend op Lara. Natuurlijk vergeeft ze hem deze eenmalige uitbarsting. Maar al snel blijkt dat de uitbarsting niet eenmalig was. Kobe ontpopt zich tot een ware psychopaat tegen wie het moeilijk opnemen is. Door zijn gedrag en de manier waarop hij Lara heeft afgesneden van haar vrienden raakt ze steeds verder ingezogen. 

De Kock zet met Sterker dan jij een realistisch verhaal neer over liefde en huiselijk geweld. De lezer wordt meegenomen in de wereld van Lara, haar gevoelens en kwetsbaarheden, waardoor de keuzes die ze maakt invoelbaar zijn. De plotselinge breuk met Jasper heeft bij Lara flink wat onzekerheid teweeg gebracht. Hierdoor is ze minder kritisch wanneer ze Kobe tegen het lijf loopt, ook al lijkt hij van begin af aan te goed om waar te zijn. Als lezer voel je direct al nattigheid bij zoveel perfectie en zou je Lara bijna willen waarschuwen. Wanneer haar beste vriendin dit probeert blijkt Kobe al voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om Lara van haar af te zonderen. Daarbij voedt hij haar wantrouwen, waardoor ze er helemaal alleen voor komt te staan. De dynamiek van slachtoffer en dader bij huiselijk geweld wordt door de Kock hiermee goed neergezet.

De beschrijving van Kobe en diens uitbarstingen is mooi opgebouwd en wordt nergens melodramatisch, hetgeen bij boeken over dit thema een risico vormt. Kaat de Kock houdt het bij ingetogen gevoelsbeschrijvingen, waardoor het verhaal des te schrijnender wordt. Sterker dan jij is een boek voor young adults over een veel voorkomend probleem. Huiselijk geweld roept vaak onbegrip op en soms zelfs wat minachting voor het slachtoffer, want waarom laat deze het immers zo ver komen? Door de opbouw van Sterker dan jij begrijp je als lezer waarom Lara bepaalde dingen doet en zou je wellicht hetzelfde doen. In dat opzicht is Sterker dan jij geslaagd. Het verhaal leest vlot weg, maar mist de diepgang die ervoor zou kunnen zorgen dat het echt binnenkomt. Hoewel prima geschreven ontstijgt het nergens dat niveau. Gewoon een goed boek met een interessant onderwerp. En dat is jammer. Had de Kock gekozen voor een andere afloop, of wellicht het verhaal nog verder laten doorlopen dan had dit wellicht anders uitgepakt. Anderzijds is juist de keuze voor de ontwikkeling die Lara nu doormaakt er een die juist de beginfase van geweld en onderliggende dynamiek verduidelijkt.   

Sterker dan jij zou goed kunnen worden ingezet in het onderwijs om bijvoorbeeld een thema als huiselijk geweld, maar ook het (gebrek aan) zelfvertrouwen van young adults bespreekbaar te maken. Daar leent een boek als dit zich uitstekend voor. Al met al is het een prima boek van een schrijfster die meerdere young adult romans op haar naam heeft staan. De moeite van het lezen zeker waard.

Sterker dan jij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lara kan haar geluk niet op. Haar kersverse vriendje Kobe is knap, grappig, charmant en ook nog eens smoorverliefd op haar. Bovendien verwent hij haar graag met cadeautjes en weet hij haar vriendinnen helemaal in te palmen. Als Kobe een keertje woedend op haar wordt zonder duidelijke reden, vergeeft ze het hem dan ook. Niemand is perfect, toch? Maar tijdens een aanvankelijk superromantisch weekendje weg blijkt dat Kobes woedeaanval niet eenmalig was.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • Wie denk je wel dat je bent? - Kaat de Kock

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Chemie

 • Weerstand - Kaat de Kock  

 • Recensie: Dromenvanger

 • Help, ik ben verliefd - Kaat De Kock

Zoek in artikelen