• onze waardering

Recensie: Schemerzone RECENSIE

De dertigjarige Kate werkt in een privékliniek in Londen. Ze is al een tijdje niet oké en krijgt te horen dat ze lijdt aan narcolepsie, een ziekte waardoor ze zomaar in elkaar kan zakken. Bang als ze is om haar baan te verliezen, vertelt ze haar collega’s niets over haar ziekte. Wanneer ze naar een speciale afdeling verplaatst wordt waar beroemde personen in alle discretie behandeld kunnen worden is ze hier in eerste instantie blij mee. Dan komt de dochter van een beroemd showbizzpaar op haar afdeling terecht en na een vervelende gebeurtenis krijgt Kate de roddelpers achter zich aan. De media is echter niet de enige die achter Kate aan zit. Er is nog iemand, iemand die haar het zwijgen op wil leggen.

Schemerzone begint met Kate die we leren kennen wanneer ze haar dagen door probeert te komen terwijl ze last heeft van vreemde aanvallen. Al snel komen we erachter dat ze aan narcolepsie lijdt. Een vrij onbekende aandoening waar de schrijfster zich merkbaar goed in verdiept heeft. Kate woont in Londen, dé perfecte locatie voor een triller, zeker tijdens mistroostige herfstdagen waarin je het liefst opkrult in bed met de gordijnen ferm gesloten. Dat doet Kate ook het liefst, maar als lezer kom je er snel achter dat er iemand is die Kate in de gaten houdt. Deze delen zijn schuingedrukt geschreven en geven een akelig inkijkje in een zieke geest. In de kliniek waar Kate werkt gebeuren steeds vreemdere dingen en daarmee neemt de onderhuidse spanning alsmaar toe.

Waar die spanning vandaan komt houdt Hilde Vandermeeren goed geheim. Als lezer slinger je van de ene naar de andere verdachte persoon, waardoor je ieder moment verwacht dat er iets gebeurt. Je vertrouwt niemand, zelfs de mensen het dichtst bij Kate niet. Het is duidelijk te merken dat de schrijfster psychologie heeft gestudeerd want dit is een knap staaltje psychologische thriller-schrijven. Ook de narcolepsie is een extra akelig gegeven in het boek. Het idee dat je in elkaar zakt, nog wel alles kunt horen, maar niets kunt doen geeft een – letterlijk – extra verlammend element aan het verhaal. Het maakt Kate’s machteloosheid nog erger. 

Schemerzone bevat veel. Geweld tegen ouderen, sensatiepers, beroemdheden die doorslaan in hun succes, het gevaar van sociale media. En een aantal sympathieke personages, die je ondanks alles toch niet helemaal vertrouwd. Want tot aan het einde toe weet je niet van wie het gevaar komt, een einde wat het nét niet helemaal afsluit en ervoor zorgt dat je er niet helemáál gerust in bent. 

Schemerzone is een spannedboek waarin het gevaar continu op de loer ligt. Iedere zin uit Schemerzone is relevant en staat in dienst van het verhaal. Er is geen enkele overbodige info. Prettig. Vandermeeren’s Vlaamse tongval lees je er soms doorheen. Zoals ‘ze haakte in’ (ze hing op) na een telefoongesprek. Charmant. Het valt me op dat we hier eigenlijk veel te weinig weten over Vlaamse schrijvers. Dit is de vijfde thriller van Hilde Vandermeeren, hopelijk volgen er nog veel!

Schemerzone

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kate werkt als verpleegkundige in een Londense privékliniek. Ze komt erachter dat ze narcolepsie heeft, waardoor ze onverwacht een slaapaanval kan krijgen en last heeft van nachtmerries die niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Om haar baan niet te verliezen verzwijgt ze haar aandoening voor haar collega’s. De kliniek waar ze werkt beslaat twee verdiepingen, maar er is nog een derde etage die verbouwd wordt. Bekende personen kunnen die afhuren voor een discrete behandeling buiten de schijnwerpers. De negenjarige dochter van een glamourkoppel komt op die afdeling terecht.
  Door een voorval in de kliniek krijgt Kate de sensatiepers achter zich aan. Maar niet alleen de sensatiepers – ook iemand anders. Iemand die niet wil dat de waarheid aan het licht komt.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • 7 redenen waarom Disney films niet alleen leuk zijn voor kinderen

 • Alle Beauty and the Beast films door de jaren heen

 • Deze personages werden uit de serie geschreven na het slechte gedrag van de acteur

 • De leukste vampier boeken

 • Populaire boeken die in juli 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Pas op voor de buren

 • Recensie: Scorpio

 • Recensie: Rusteloos

 • Bodemloos - Damen & Vandermeeren

Zoek in artikelen