• onze waardering

Recensie: De slang van Havilah - Jeroen van Unen RECENSIE

Recensie: De slang van Havilah - Jeroen van Unen

De slang van Havilah is het tweede deel in de Nachtuilen-serie van Jeroen van Unen. Deze serie gaat over Tobias. In de Nachtuilen (deel 1) komt Tobias op de Denari-eilanden terecht, dit is een magische eilandengroep. Hij ontdekt dat magie bestaat en dat hij deze zelf ook bezit. Later wordt zelfs duidelijk dat hij de 'uitverkorene' is... Aan het eind van het eerste deel ontmoet hij Anca Muraei, een onsterfelijke oude tovenares die haar geliefde Igor wil bevrijden. Hiervoor heeft zij Tobias en zijn vrienden, de Nachtuilen, nodig. In De slang van Havilah gaat Tobias samen met zijn vrienden weer van de Denari-eilanden af, op zoek naar de drie tempels om Ivor, de geliefde van Anca, te bevrijden. Zijn vijanden Malic en Bash zijn echter nog lang niet klaar met de vriendengroep.

Een belangrijk nadeel van het boek is dat er weinig uitleg wordt gegeven over wat er allemaal is gebeurd in het eerste deel. Als het dus een tijdje geleden is dat je het boek hebt gelezen, is het misschien goed om ergens een samenvatting op te zoeken. Een echte opfrisser krijg je niet in De slang van Havilah. Erg jammer, want dit zorgt ervoor dat je de spanning in de eerste paar hoofdstukken mist.

Een ander nadeel van dit boek is het taalgebruik van de personages en eigenlijk ook de personages zelf. De personages zijn allemaal tieners, maar praten heel anders. Ze gebruiken nogal dure woorden en dit komt onnatuurlijk over. Daarnaast waren de personages zelf ook best wel oppervlakkig: er had wat meer diepgang in mogen zitten. Gelukkig zijn de personages in dit deel (vergeleken met de nachtuilen) al een stuk beter uitgewerkt. Het taalgebruik kan zeker een negatief effect hebben op je leeservaring. Dat is zonde, want verder heeft dit boek echt veel te bieden! 

Desondanks is De slang van Havilah een spannend boek over een originele magiische wereld. Magie komt namelijk voor in meerdere vormen: groen, rood en blauw. Elke magiër bevat één van de drie vormen: het is heel zeldzaam als je ze allemaal bezit. Dit vond ik een originele kijk op een toch al uitgemolken onderwerp. Zoals al duidelijk uit de beschrijving blijkt, heeft dit verhaal best wel veel weg van Harry Potter: een jongen die erachter komt dat hij magie bezit en daarna is hij ook nog de uitverkorene? Toch is dit weer anders en heeft de wereld toch echt wel een bijzondere sfeer.

Zo was het erg leuk om meer vanuit het oogpunt van Rika te lezen, een erg interessant personage. Rika is een echte vechtersbaas en er gebeurt nogal veel met haar in dit boek. Ook de spanning is zeker een positief punt. In het midden had het iets spannender gemogen (als in: er had iets meer mogen gebeuren), maar in het begin en vooral het einde is het heel spannend!

De slang van Havilah is een spannend boek in een originele magische wereld. De personages hadden iets beter uitgewerkt kunnen worden en ook is het handig om weer even zelf op te frissen wat er allemaal gebeurde is in het eerste deel. Wel is De Slang van Havilah een waardig vervolg op de Nachtuilen. Dus als je de nachtuilen leuk vond, lees dan ook zeker De slang van Havilah!

Dit was de Chicklit.nl recensie van De slang van Havilah - Jeroen van Unen

De nachtuilen 2 - De slang van Havilah

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De slang van Havilah is het onweerstaanbare vervolg op De Nachtuilen, het debuut van Jeroen van Unen dat de shortlist van de Harland Awards Romanprijs 2016 bereikte. Na zijn ontmoeting met Anca Muraei weet Tobias eindelijk met welk geheim zijn ouders hebben rondgelopen. Vastberaden, en met Anca’s onheilspellende profetie in zijn achterhoofd, verlaat hij samen met zijn vrienden, de Nachtuilen, de Denari-eilanden. Hun missie: Anca’s geliefde Ivor bevrijden. Maar daarvoor moeten ze eerst de sleutel van zijn gevangenis zien te vinden. Algauw wordt duidelijk dat vijanden Bash en Malic nog lang niet klaar zijn met de Nachtuilen. In het nauw gedreven door Bash staat Tobias opnieuw voor een keuze die hem aan het twijfelen brengt… 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De nachtuilen - Jeroen van Unen

  • Recensie: Het hart van de tijger - Jeroen van Unen

Zoek in artikelen