• onze waardering

Recensie: Alleen tegen mijn vader RECENSIE

Recensie: Alleen tegen mijn vader - Maude Julien

"Ik heb helemaal geen zin om wie dan ook te beheersen. Betekent sterk zijn dat je afgezonderd van de wereld in zo'n kille tent moet wonen, net als mijn vader? [...] Maar als ik er toch toe ben veroordeeld datgene te doen wat mijn vader van me verwacht, als ik 'hoofden moet binnendringen', dan zal ik daarvan gebruikmaken om de zogenaamde zwakke geesten te bevrijden. [...] Ik houd de deur open zodat al die opgesloten geesten kunnen ontsnappen." - (Pag. 169)

De jeugd van Maude Julien wordt bepaald door haar vader, die er van overtuigd is dat zij is voorbestemd om het universum te redden. Ze groeit op in totale afzondering terwijl ze, begeleid door haar ouders, allerlei fysieke en mentale proeven moet doorstaan die haar tot een supermens moeten maken. Van jongs af aan wordt Maude gedwongen om uren achter elkaar mentale en fysieke arbeid te verrichten. 

Ondanks het zware onderwerp heeft Maude Julien met Alleen tegen mijn vader een prachtige autobiografie geschreven waar de hoop en de liefde voor het leven van afspat. Ze neemt je mee naar haar jeugd door middel van korte hoofdstukken, getiteld naar een persoon of gebeurtenis, die op een simpele maar krachtige manier weergeven hoe het leven er voor haar uit zag. 

Het is haar verboden om naar school te gaan, en thuis krijgt ze les van haar moeder die haar onderwijst in verschillende vakken als Frans, Duits, geschiedenis, wiskunde en filosofie.  Hiernaast wordt ze ook fysiek tot het uiterste gedreven en moet ze verschillende sporten kunnen beheersen, een volmaakt uithoudingsvermogen hebben en meer dan tien verschillende muziekinstrumenten kunnen bespelen.

Hoewel de schrijfstijl in het begin wat kortaf en 'simpel' is, wat wellicht irritatie kan opwekken bij de lezer, verandert deze manier van schrijven wanneer Maude opgroeit. Hoe ouder ze wordt, hoe uitgebreider ook de manier van vertellen.  Op deze bijzondere manier groei je met Maude mee en wordt je meegezogen in haar fantasie. Je voelt de liefde die ze heeft voor de dieren op de boerderij, en de spanning giert door je lijf bij het lezen van de proeven die ze moet doorstaan. 

Interessant is de manier waarop Julien schrijft over de relatie met haar ouders, en met name de band met haar vader. Afgezien van de manipulatie en kwelling voel je ook het ontzag waarmee het meisje naar haar vader kijkt, en lijk je soms bijna te begrijpen waar dit vreselijke gedrag vandaan komt. 

De simpele manier van denken van een kind en de onschuld waarmee Maude naar het leven kijkt geven je een bijzondere kijk op de wereld om haar heen. Gevoed door haar creativiteit en fantasie slaat ze zich door haar moeizame jeugd en wordt Maude steeds opstandiger onder de grip van haar ouders. Ondanks de afschuwelijke dingen die ze meemaakt voel je de liefde voor de kunst, muziek en het leven.

Al met al is Alleen tegen mijn vader een prachtig boek vol spanning, kwelling en tegenslagen. Maar bovenal vol hoop en vertrouwen. Hoop op een betere wereld en het diepe vertrouwen in jezelf en in de schoonheid om ons heen. Een must-read dus!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Alleen tegen mijn vader - Maude Julien

Alleen tegen mijn vader

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Maude Julien groeit op in totale afzondering. Ze gaat nooit het erf af, gaat niet naar school. Haar vader heeft één doel: een supermens van haar maken. Ze moet extreme inspanning, opsluiting en uithongering kunnen doorstaan en kennis hebben van alle klassiekers, kundes en canons. Kracht vindt ze in haar band met de dieren op hun boerderij en in de boeken die ze leest.

    Zij leren haar dat gevoelens bestaan - empathie, liefde, warmte - en dat
    probeert haar vader juist zo hard te voorkomen. Als tiener durft ze zich eindelijk tegen de beproevingen van haar vader te verzetten. Ze ontsnapt. Maar buiten wacht een wereld die zij nog nooit heeft gezien.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • 5x Partyproof haar voor Oud & Nieuw

  • Recensie: Voor eens en altijd

  • Recensie: Follow

Zoek in artikelen