• onze waardering

Recensie: Souq  RECENSIE

Recensie: Souq - Nadia Zerouali en Merijn Tol ​

De Arabische keuken: zeker een van mijn favorieten. In Souq vind je diverse kleine gerechtjes voor een uitgebreide maaltijd. Natuurlijk alleen uit de Arabisch-mediterrane keuken.

Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven zelf al jaren over deze keuken. Samen reizen ze door Zuid-Europa en het Midden-Oosten om steeds weer nieuwe recepten op te doen. Eerder verschenen Melk en dadels en Een druppel rozenwater, maar de koek is nog lang niet op: met Souq bereiken de twee dames weer een superieur, culinair hoogstandje, zodat je ook kunt smullen van diverse mezze op jouw eigen eetkamertafel.

Souq is een prachtig vormgegeven kookboek. Een plaatje dat niet misstaat in jouw enorme boekenkast. Onopvallend is Souq niet, want wat puilt dit exemplaar uit van de unieke recepten. Persoonlijk kon ik niet kiezen. Wat je dan ook kunt verwachten zijn niet al te moeilijke recepten, die voor menig kaaskop onbekend (en lekker!) zijn.

Wat dit – best wel dikke en zware – pareltje er nog extra laat uitspringen zijn de verhalen van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Dit in combinatie met hun toelichting, wanneer je het recept het beste kunt eten en wat gebruikelijk is in verschillende landen. Heerlijk, dit persoonlijke tintje van deze twee reislustige vrouwen.

Wat was mijn ervaring met Souq? Allereerste maakte ik flatbread met halloumi. Een simpel gerechtje ideaal voor een snelle avondmaaltijd, als tapa (ookwel 'mezze') of  geschikt als lunch. Wat een ware smaakexplosie. De simpelheid van het gerecht doet niet af aan de smaken die je proeft. Een mix van verse kruiden – dragon, peterselie en oregano – zorgt hiervoor. Dit in combinatie met de frisheid van de lente-uitjes. Dit platte brood met de Cypriotische kaas moet ik zeker nog een keer maken.

Souq

Het tweede recept is een linzen-kurkumasoep. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen niet hoog waren: maar wat een waar genot. Zoals de omschrijving zegt: de soep smaakt alsof deze uren in bouillon heeft staan koken, terwijl dit helemaal niet het geval is. Niets is minder waar: het gerecht smaakt alsof de soep dagenlang op het vuur heeft gestaan en de smaken van de diverse kruiden in de soep zijn getrokken. Er wordt vaak gesproken over een smaakexplosie, nou en dit is er echt daadwerkelijk één. Oosterse kruiden zoals ral-el-hanout en kurkuma zorgen voor de onbekende prikkeling op je tong, om nog maar niet te spreken welke geur dit voor het reukorgaan oplevert.

Souq

Waar zijn de kritische noten, zal je denken: deze zijn er niet, hoe goed je ook zoekt. Al met al een verrassing die je nog vaak uit de kast zal pakken, om gewoon maar even door te bladeren of juist om flink uit te pakken met jouw kookkunst met totaal andere smaken dan we kennen. Dus koken maar!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Souq - Nadia Zerouali en Merijn Tol ​

Souq

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tafels vol gerechtjes voor een lange lunch of een uitgebreid diner.

    Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, wat zoveel betekent als in kleine porties genieten en de tijd nemen om je smaakpapillen te verwennen met alle aroma's en smaken. Deze koude en warme gerechtjes vormen samen een echte mezzetafel en zijn een maaltijd op zich.

    Nadia en Merijn geven in hun nieuwste boek 100 recepten om zo'n mezzetafel mee te vullen. Traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook veel persoonlijke verhalen over tradities, familie, vrienden en herinneringen. Mezze eten is een sociale gebeurtenis met veel gezelligheid, gelach en gepraat - en dat zie en proef je terug.

    Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Ze reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken. Eerder verschenen van hun hand onder andere Arabia en Een druppel rozenwater.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • De vrouwen van Bletchley Park - Kate Quinn

  • Lente

  • Recensie: De andere zoon

Zoek in artikelen