• onze waardering

Recensie: De schreeuw van de strijder RECENSIE

Recensie: De schreeuw van de strijder​ - Wilbur Smith

De schreeuw van de strijder is alweer het vijfde deel in de Courtney-reeks. In dit deel staat vooral de jeugd tot en met de vroege volwassenheid van Saffron Courtney, dochter van Leon en Eva centraal. Los van het opgroeien zonder moeder, deels ver van huis maken de huidige ontwikkelingen en het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog het Saffron niet gemakkelijk. Leon probeert haar hierin zo goed mogelijk te ondersteunen en veilig te houden maar de moed en eigenwijsheid die hij van zichzelf en Eva in Saffron herkent helpen hier niet bij.

Het is ongelooflijk hoe een schrijver al meer dan een halve eeuw lezers weet te boeien met zijn boeken. Wilbur Smith (1933) kan dit als geen ander. Ook al speelt de Courtney-reeks zich decennia geleden af toch weet hij de lezer van het begin tot het einde te boeien. De schreeuw van de strijder is onderdeel van een reeks maar ook goed te lezen zonder eerst de voorgaande delen te lezen. Er wordt precies genoeg informatie gegeven om het verhaal te kunnen volgen maar niet zoveel dat het veel herhaling wordt voor degenen die wel alle boeken hebben gelezen. Het verhaal leest gemakkelijk weg zodat je voordat je het weet aan het einde van dit bijna vijfhonderd pagina's tellende boek bent aangekomen. Deze schrijfstijl maakt het boek toegankelijk voor iedereen. Het is geen heel diepgaande literatuur maar wel een ontspannend verhaal om helemaal in weg te duiken. Door de goed beschreven omgeving waan je je in de wilde natuur van Kenia of juist midden in het bruisende Londen. 

De gebeurtenissen in De schreeuw van de strijder zijn goed verdeeld in kleinere alledaagse gebeurtenissen, zoals een nieuwe school en het ontmoeten van nieuwe mensen. Maar ook de grootse, niet in elk leven voorkomende, gebeurtenissen zoals de hele wereld over reizen (zeker in die tijd) en nog een aantal andere gebeurtenissen die om spoilers te voorkomen hier niet genoemd kunnen worden. Deze combinatie maakt dat de lezer zich goed kan inleven in Saffron en andere belangrijke personen in dit boek maar dat het daarnaast ook nog steeds een boeiend verhaal blijft. 

Het enige nadeel aan een onderdeel van een reeks is het open einde wat ook weer bij dit deel aan de orde is. Het verhaal is voldoende afgerond om een echt einde te vormen maar laat toch ook weer voldoende verhaallijnen open voor een vervolg.  Zoals op de site van de uitgever te lezen is, schrijft Wilbur Smith zijn verhalen niet in de volgorde waarin ze het beste gelezen kunnen worden. Helaas zijn niet alle boeken (nieuw) verkrijgbaar en volgen niet alle boeken dezelfde verhaallijn. 

Alles bij elkaar is De schreeuw van de strijder van Wilbur Smith een aanrader voor iedere lezer die ervan houdt helemaal in een verhaal te kunnen duiken zonder al te veel na te hoeven denken over de bedoelingen van de schrijver. What you see is what you get.

Dit was de Chicklit.nl recensie van De schreeuw van de strijder​ - Wilbur Smith

Schreeuw van de strijder

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als lid van de vooraanstaande Courtney-familie weet Leon als geen ander hoe familiekapitaal kan worden verkregen én verloren. Als hij na de dood van zijn vrouw bovendien alleen de zorg voor zijn dochter Saffron moet dragen, is hij vastberaden haar een zorgeloze toekomst te geven. Maar het dagelijks leven in Kenia is allesbehalve rooskleurig. Geweld, gevaar en intriges liggen op de loer.
  In een poging haar veiligheid zeker te stellen, stuurt Leon zijn dochter naar Engeland. Maar als de Tweede Wereldoorlog daar uitbreekt, moeten Leon en Saffron vechten voor hun veiligheid. Zullen zij de verschrikkelijke oorlog overleven? Of vallen vader en dochter ten prooi aan de onheilspellende samenzweringen die in het geheim tegen hen beraamd worden?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

 • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

 • Populaire boeken die in juli 2020 verschijnen

 • Recensie: De elfde plaag

 • Recensie: Courtney's oorlog

 • Recensie: De prooi van de tijger

 • Een luipaard jaagt 's nachts - Wilbur Smith

Zoek in artikelen