• onze waardering

Recensie: Een muur vol herinneringen en andere verhalen RECENSIE

Recensie: Een muur vol herinneringen en andere verhalen – Anthony Doerr

Een muur vol herinneringen en andere verhalen is zoals de titel al doet vermoeden een verhalenbundel. Titelverhaal Een muur vol herinneringen gaat over de pogingen van een oudere dame om haar herinneringen niet kwijt te raken aan dementie. Voortbrengen, verwekken gaat over een stel dat er alles aan doet om kinderen te krijgen en de impact die dit op hun leven en relatie heeft. In de De gedemilitariseerde zone wacht een vader op berichten van zijn zoon die in oorlogsgebied zit terwijl hij zorgt voor zijn dementerende vader. Dorp 113 vertelt het verhaal van een Chinese vrouw die haar huis moet verlaten omdat deze door de bouw van een dam onder water zal komen te staan. Een vijftienjarige Amerikaanse wees gaat bij haar opa in Litouwen wonen in De Nemunas. In Hiernamaals ontdekt Robert steeds meer over het opgroeien in de oorlog van zijn oma terwijl hij voor haar zorgt. In Het diepe zoekt een jongeman met een zwakke gezondheid steeds de balans tussen leven en overleven.

In alle verhalen van Een muur vol herinneringen weet Anthony Doerr de brug te slaan tussen alledaagse behoeften en verlangens in een niet alledaagse omgeving. De manier waarop hij dit beschrijft zorgt voor een wat dromerige, sprookjesachtige sfeer met een aardse en melancholische ondertoon. Erg bijzonder is dat hij met deze sfeer juist niet zorgt voor een somber gevoel bij de lezer wat wel een risico is met deze sfeer. Wel zet hij de lezer aan het denken over het leven in het algemeen op een prettige manier. Veel levensvragen die zijn personages hebben zijn herkenbaar voor veel mensen waardoor het gemakkelijk inleven is in zijn personages. Hij geeft de lezer een inkijkje in de levens van zijn personages met een open begin en vaak ook een open einde. Dit is niet storend maar geeft de lezer juist de mogelijkheid verder te dromen over de levens van de personages zonder de behoefte te weten wat er echt gaat gebeuren. Het is knap hoe hij in het weinige aantal woorden van zijn verhalen de lezer toch helemaal in het verhaal weet te zuigen. Met precies de goede hoeveelheid informatie om er helemaal in op te gaan en precies genoeg vraagtekens om het mysterie in stand te houden. 

Doordat het allemaal korte verhalen zijn, zijn ze goed los van elkaar te lezen en het boek tussen de verhalen door weg te leggen. Maar ook het boek achter elkaar uitlezen is heel goed mogelijk want door de schrijfstijl van Doerr ben je als lezer toch steeds weer nieuwsgierig naar het volgende verhaal. Het ene verhaal spreekt wat meer aan dan de andere maar dat is zeker ook een kwestie van smaak. De wat langere verhalen spreken wat meer aan. Mogelijk vooral door de lengte en dus ook de hoeveelheid informatie die je over de personages krijgt. Hierdoor kun je je gemakkelijker inleven en heb je meer tijd om in het verhaal te komen.  Deze bundel maakt ook zeker nieuwsgierig naar de andere boeken van Anthony Doerr. Bijvoorbeeld Als je het licht niet kunt zien waar hij de Pulitzer prijs voor heeft gewonnen. 

Een muur vol herinneringen en andere verhalen van Anthony Doerr is zeker een aanrader om te lezen ter ontspanning maar zeker ook om even bij weg te dromen en te filosoferen over het leven.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Een muur vol herinneringen en andere verhalen – Anthony Doerr

Een muur vol herinneringen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ons geheugen is de fragiele rode draad die ons met onszelf en met anderen verbindt. Wat gebeurt er als we onze herinneringen verliezen? In het titelverhaal komt een jongen uit Zuid-Afrika achter het geheim van een vrouw met alzheimer. In De Nemunas gaat een Amerikaans tienermeisje bij haar grootvader in Litouwen wonen. Dorp 113 gaat over de bouw van een Chinese dam en een verdronken dorp. Het slotverhaal beschrijft de visioenen van een vrouw die aan de Holocaust is ontsnapt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Netflix werkt aan de boekverfilming 'All The Light We Cannot See'

 • Recensie: Bevroren dromen

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen