• onze waardering

Recensie: De gelukszoeker RECENSIE

Recensie: De gelukszoeker - Vera Kissel

De gelukszoeker van Vera Kissel gaat over de 15-jarige Duitse jongen genaamd Lukas. Na het overlijden van zijn vader, hertrouwt zijn moeder Anja met haar vriend Hannes. Wanneer het kersverse echtpaar op huwelijksreis gaan, heeft Lukas de vrijheid om te doen wat hij wil, zoals het helpen van zijn vriend Birol met een geheim klusje. Daar ontmoet Lukas het Koerdische meisje Gülbahar en wordt op slag verliefd. Een verschrikkelijke gebeurtenis doet hem echter inzien dat geluk net zo snel kan verdwijnen als het gekomen is.

De gelukszoeker is het vervolg van het boek Na de gloedgolf. Echter is dit boek prima op zichzelf te lezen, zonder dat je het eerste boek over Lukas hebt gelezen. Beide boeken vertellen namelijk onafhankelijk van elkaar een verhaal over de Duitse jongen Lukas. In het begin zijn er wel af en toe verwijzingen naar het vorige boek, maar dat is niet storend voor de lezer en ook niet relevant voor de rest van het verhaal.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Lukas. Als lezer krijg je hierdoor een goed beeld van wat er in het hoofd van Lukas afspeelt. Dit personage is ook heel realistisch neergezet. Hij heeft namelijk te maken met de typische problemen voor de jongeren van zijn leeftijd, zoals de puberteit en de liefde. Voor de jongere lezer zal dit dus erg herkenbaar zijn, waardoor je als lezer je goed kunt inleven in dit personage en hem al snel in je hart zal sluiten.

Verder gebruikt Vera Kissel niet te lange zinnen en weinig moeilijke woorden, afgezien van een paar Duitse straatnamen die onvertaald zijn gebleven. In combinatie met de vele plottwisten richting het einde van het boek, zorgt dit ervoor dat het boek erg vlot leest. Hoewel het boek ruim 200 bladzijdes heeft, heb je het boek dus snel uit. Wat wel apart is aan de schrijfstijl van Kissel, is dat ze af en toe zinnen uit elkaar haalt en vervolgens alle woorden van deze zinnen apart op een regel plaats, waardoor het een beetje op een gedicht lijkt. Dat is wel in het begin wel een beetje wennen.

Het verhaal zelf sprak mij erg aan. Als lezer weet je dat het klusje waar Lukas mee moet helpen in het geheim moet gebeuren. Dan vraag je je steeds af waarom het geheim moet blijven. Het klusje lijkt op het eerste oog niet erg gevaarlijk, maar gedurende het boek kom je erachter dat het toch niet zo ongevaarlijk is als het lijkt. Als lezer blijf je dan continu hopen dat het maar goed afloopt. Het verhaal houdt hierdoor je aandacht voortdurend vast en is het lastig om het boek weg te leggen.

De gelukszoeker van Vera Kissel is daarom een hele mooie jeugdroman. De hoofdpersoon Lukas wekt door zijn gedachten en gevoelens veel sympathie op bij de lezers. De herkenbare problemen die Lukas ondervindt, zorgen ervoor dat de jongere lezers zich goed kunnen inleven in Lukas. Ook zorgen de korte zinnen en eenvoudige taalgebruik ervoor dat het verhaal makkelijk te volgen is en erg vlot leest. Het aansprekende verhaal laat je aandacht ook niet los en zorgt ervoor dat je het boek moeilijk kan wegleggen.

Dit was de Chicklit.nl recensie van De gelukszoeker - Vera Kissel

De gelukszoeker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na het huwelijk van zijn moeder heeft Lukas het rijk voor zich alleen.
  Maar lekker nietsdoen is er niet bij voor de vijftienjarige jongen. Als zijn vriend Birol hulp kan gebruiken bij een geheimzinnige klus, stemt Lukas in zonder de gevaren ervan te kennen. Hij heeft alleen oog voor het Koerdische meisje Gülbahar. Om haar aandacht te trekken vraagt Lukas advies aan Kim, de partner van zijn overleden vader. Wanneer het geluk hem eindelijk toelacht, gebeurt er een tragedie die Lukas met beide benen op de grond zet. Hij begint in te zien dat geluk heel fragiel is, en dat het geluk van de ene persoon op hetzelfde moment het ongeluk van een andere kan betekenen.
  Een spannend verhaal over verliefdheid, vriendschap en de zoektocht naar geluk met opnieuw een hoofdrol voor Lukas, de held uit de youngadultroman Na de vloedgolf

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Na de vloeldgolf

Zoek in artikelen