• onze waardering

Recensie: Groente! RECENSIE

Recensie: Groente! - Niven Kunz

In Groente! neemt groentechef Niven Kunz je mee naar de wereld van groenten en bewijst hij dat groenten helemaal niet saai of moeilijk klaar te maken zijn. Alle gerechten in het boek beginnen vanuit groenten en degene die er mee aan de slag gaat, mag zelf kiezen of hij/zij er vlees aan toevoegt.

Van eenvoudige starters tot levendige hoofdgerechten, met Groente! breng je gezonde groenten meer in je keuken en leer je hoe je er op een creatieve manier zelf mee aan de slag kan gaan.

Groente! is een boek dat, zoals de titel al aangeeft, vooral om groenten draait. Groenten staan in het middelpunt en de rest van het gerecht wordt er rond gevormd. 

Hapjes, soepen, salades, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten ontbijt en sappen vind je allemaal terug in dit boek dat wel 258 bladzijden telt. Af en toe wisselt Niven Kunz de groenten af met fruit maar hoofdzakelijk draaien de gerechten logischerwijs rond groenten.

Als "groenten-leek" zou je zomaar door het boek bladeren, een recept uitkiezen en in de winkel constateren dat er geen asperges voorradig zijn in september. Daarom maakte Niven Kunz het handige overzicht "Beste tijd om deze groenten te kopen" in de intro van zijn boek.

Het eenvoudigste is dus om eerst te kijken welke groenten er in het huidige seizoen geoogst worden en je gerechten daarop baseren. Dit zorgt er tegelijk ook voor dat je heel afwisselend gaat eten en verschillende groenten op je bord krijgt doorheen het jaar.

Ik besloot om een gerecht met groenten uit te kiezen en een gerecht met fruit. Ik koos voor de wortelsoep omdat deze je lekker opwarmt nu de dagen kouder worden, en voor de blauwebessentaartjes. Deze gerechten bestaan beiden uit groenten en fruit die in dit seizoen beschikbaar zijn.

Recept 1: Wortelsoep

Omdat soep altijd smaakt, en zeker wanneer de dagen beginnen af te koelen, besloot ik dat het nog eens tijd werd om dit klaar te maken. Ik maakte al eerder groentesoep met wortel maar nog nooit soep die bijna enkel uit wortel bestaat.

De instructies in het gerecht zijn simpel en duidelijk en het maken van de soep ging dan ook enorm vlot. Omdat er naast wortel enkel ui en knoflook gebruikt werd op gebied van groenten, draaide de soep ook echt puur om de wortel.

De soep smaakte verrassend lekker en ik weet nu dat ik wortels vanaf nu vaker een hoofdrol ga geven in mijn soepen.

Groente!

Recept 2: Blauwebessentaartjes

Naast de gezonde wortelsoep had ik ook zin in iets minder gezonds, namelijk blauwebessentaartjes. Ik had het geluk dat de blauwe bessen nog net binnen het seizoen vielen en dus ruim aanwezig waren in de winkel.

Blauwe bessen komen wel vaker voor in mijn baksels, en dan vooral in cheesecake, maar ik combineerde het nooit eerder met frangipane.

Hoewel het recept nogal veel ingrediënten en voorbereidingswerk heeft, is het toch verrassend eenvoudig om deze taartjes (of taart) te maken. Het deeg voor de bodem is vrij snel klaar en in de periode dat het moest rusten in de koelkast, maakte ik de frangipane. Daarna was het enkel nog een kwestie van uitrollen, de taartvorm bekleden en deze vullen.

Bij gebrek aan kleine taartvormpjes koos ik voor een grote taartvorm en dit werkte ook probleemloos. Na het vullen van de taartvorm strooide ik de blauwe bessen rijkelijk over de taart en kon deze de oven in.

Omdat mijn vorm iets groter was, moest deze natuurlijk iets langer bakken maar als je je oven kent is dit geen probleem. Na het bakken moesten we nog wachten tot de taart op kamertemperatuur gekomen was en toen konden we eindelijk proeven.

De combinatie van de zoete frangipane en de zure blauwe bessen bleek hemels te zijn. Deze taart komt dan ook in mijn top 3 te staan!

Groente!

Dit boek krijgt van mij 4/5 hartjes. Groente! is een mooi vormgegeven en overzichtelijk boek. De cover spreekt aan om vastgenomen te worden en eens je doorheen het boek bladert ontdek je vele originele recepten waarbij groenten de hoofdrol spelen. Er worden over het algemeen te weinig groenten gegeten, maar met dit boek ben ik ervan overtuigd dat het Niven Kunz lukt om groenten weer populair te maken!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Groente! - Niven Kunz

Groente!

  • Auteur:

    Niven Kunz
  • Verschenen:

    1 mei 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789021564722
    Uitgever Kosmos
    256 pagina's
  • Uitgever:

    Kosmos
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

     De recepten in dit boek zijn supersimpel en de ingrediënten echt overal verkrijgbaar. Van simpele avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de simpele twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente maar niet altijd weet hoe: vanaf nu zijn groenten jouw nieuwe sterren in de keuken! 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Zoete aardappel

  • Het groentenparadijs

Zoek in artikelen