• onze waardering

Recensie: De weg naar Little Dribbeling RECENSIE

Recensie: De weg naar Little Dribbling - Bill Bryson

De weg naar Little Dribbling is een verslag in boekvorm van een reis door Groot-Brittannië. Bill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van ‘weet bijna niets’, naar ‘grondige vertrouwdheid’, tot ‘complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig’. De in Groot-Brittannië wonende Amerikaan realiseert zich dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië,  besluit hij opnieuw een reis te maken om ‘zijn’ land te herontdekken. Een reis in losse etappes van Bognor Regis in het zuiden naar Cape Wrath in het uiterste noorden van Groot-Brittannië, een reis waar hij de lezer op humoristische wijze in meeneemt.

De weg naar Little Dribbling is geen reisverslag zoals alle andere reisverslagen. Het is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Het begint al in de proloog, waar Bill Bryson uit de doeken doet hoe hij op vakantie in Frankrijk een slagboom op zijn hoofd krijgt. Een pijnlijke gebeurtenis, maar Bill beschrijft het zo dat er een glimlach op het gezicht van de lezer verschijnt. En vanaf hier ben je geboeid en lees je verder.

Op zijn reis doet Bill Bryson heel wat dorpen en steden aan. Het kaartje van Groot-Brittannië dat voorin in het boek staat biedt houvast. De lezer die niet zo goed op de hoogte is van de geografie van Groot-Brittannië kan hier naar terugbladeren om te kijken waar Bill zich nu weer bevindt. 

Na het lezen van de proloog heb je de indruk gekregen dat Bill Bryson een avonturier is, maar niets is minder waar. Bill is eigenlijk een beetje een schijterd. Hij ziet overal gevaar, is soms erg onhandig en durft niet zo heel veel. Toch is De weg naar Little Dribbling vanaf het begin boeiend en vermakelijk en dat heeft alles te maken met de humor van Bryson, zijn scherpe blik en gezonde dosis zelfspot. Hij heeft oog voor de wat minder toeristische en spectaculaire plekken van het land. Zo verwondert hij zich over de teloorgang van de pieren in de Britse badplaatsen, verbaast hij zich over de schoonheid van de Britse natuur en kan hij zich heerlijk druk maken over de staat van het land. Bryson beschrijft in op het oog doodnormale situaties toch net dat ene detail met droge humor waardoor het ineens wel de moeite waard wordt. Hij maakt keer op keer duidelijk dat hij erg van Groot-Brittannie houdt, maar de eigenaardigheden van de Britten blijven hem altijd opvallen.

De ongedwongen en humoristische manier van schrijven zorgen ervoor dat Bryson de lezer echt meeneemt in  bijvoorbeeld die groezelige Britse pub. Of naar het Londen zonder de toeristische trekpleisters die iedereen kent. “Londen kent veelsoortige historische lagen, vol verborgen hoeken en gaten, waar geen enkele andere stad aan kan tippen. En het heeft pubs en een heleboel bomen. Daar kan niets tegenop.”

Gedurende zijn hele reis ergert Bryson zich eraan dat er te pas en te onpas afval op straat wordt gegooid. Zonde van de mooie natuur en Bryson heeft ook gelijk, maar hij heeft het in De weg naar Little Dribbling wel erg vaak naar voren laten komen. En hierin maakte hij dan altijd de vergelijking met vroeger, want “toen was alles beter”. Toch heeft humor in deze passages gelukkig wel weer vaak de overhand. “Ik heb eens gelezen dat de verste afstand die de gemiddelde Amerikaan zal lopen zonder in een auto te stappen, tweehonderd meter is, en ik vrees dat de Britten tegenwoordig ook zo zijn, behalve dat Britten op de terugweg naar de auto nog wat afval droppen en een tatoeage nemen.”

Bill Bryson heeft in De weg naar Little Dribbling hilarische anekdotes beschreven, waarmee hij de typische kijk van de Engselsen op hun eigen eiland prachtig tot uitdrukking weet te brengen. Bryson zegt wat wij allemaal denken.

Dit was de Chicklit.nl recensie van  De weg naar Little Dribbling - Bill Bryson

De weg naar Little Dribbling

  • Auteur:

    Bill Bryson
  • Verschenen:

    1 november 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789045033327
    Uitgever Atlas
    320 pagina's
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Reizen
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Bill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van ‘weet bijna niets’, naar ‘grondige vertrouwdheid’, tot ‘complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig’. Ineens realiseert Bryson zich namelijk dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. En precies op dat moment wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap.Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, die hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland – een van de meest geliefde reisboeken van de afgelopen decennia – besluit hij tot een gloednieuwe reis om ‘zijn’ land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Boy 7

  • De grootse godvergeten glorie van alles - Josh Ritter

  • Recensie: Marriage Story

Zoek in artikelen