• onze waardering

Recensie: Dansen met een ooievaar RECENSIE

Recensie: Dansen met een ooievaar - Karen Curé

De dertienjarige Jacob Soto worstelt met zichzelf. Hij is opvliegend en weet moeilijk uiting te geven aan hoe hij zich voelt. Hij houdt van voetbal, maar heeft eigenlijk geen echte vrienden. Op een dag krijgt Jacob een brief van een Zuid-Amerikaanse jongen. Hoewel hij de brieven eerst negeert, laten de verhalen over het moeilijke leven van de onbekende jongen hem uiteindelijk niet meer los. Samen met Alexander probeert Jacob meer over de briefschrijver te weten te komen en ontdekt uiteindelijk meer over zichzelf. 

Dansen met een ooievaar is opgebouwd uit de brieven die Jacob ontvangt en fragmenten uit het leven van de tiener. Auteur Karen Curé beschrijft het leven van een Zuid-Amerikaans jongetje in korte, maar heldere hoofdstukken. De oorzaak van het gevaar waarin het personage zich bevindt, wordt nergens exact benoemd. Door de sfeer treffend te schetsen, is dat ook niet nodig. Met dit element in haar boek keert Curé terug naar een continent en een land dat ze goed kent. Hoofdpersonage Jacob Soto heeft een vader met Chileense roots. Curé verbleef zelf een aantal jaren in Chili en gebruikte dat land ook als achtergrond voor haar debuut Het meisje dat in een doosje wilde kruipen. Ze zegt op haar website dat het verhaal van de brievenschrijver grotendeels echt is gebeurd en dat het een grote indruk heeft gemaakt op haar, net zoals het feit dat bepaalde gebeurtenissen uit vroegere levens nog een invloed kunnen hebben op relaties van vandaag. 

De hoofdstukken die het verhaal van Jacob vertellen, zijn geschreven met veel invoelingsvermogen. Jacob heeft het moeilijk en zijn emoties spatten soms van de bladzijden af. De gespannen relatie met zijn vader en de uitbarstingen die hij slechts moeizaam onder controle weet te houden, ze zinderen na in de lucht rondom de lezer. 

Beide kanten van het verhaal lezen vlot, maar het verhaal dat zich afspeelt in Zuid-Amerika lijkt in gemakkelijkere bewoordingen te zijn geformuleerd. Het brengt een complexe materie op een eenvoudige manier. Het is gemakkelijk te volgen voor jonge tieners (10+) Het deel dat zich afspeelt in België is rijker aan taal en lijkt gericht op een publiek van een paar jaar ouder (13+) De twee verhalen vullen elkaar aan, maar er is dus een stijlbreuk te bespeuren, haast alsof ze niet tegelijkertijd of in ieder geval kort na elkaar zijn geschreven en pas later tot één geheel zijn verwerkt. Gelukkig maakt het complete verhaal genoeg indruk om dat door de vingers te zien. 

Karen Curé heeft een boek afgeleverd dat de ruwere kantjes van het hoofdpersonage niet uit de weg gaat. Jacob maakt het zichzelf niet gemakkelijk en zijn neiging om het conflict aan te gaan met zijn omgeving, maakt hem niet altijd sympathiek, wel is het in zekere mate herkenbaar. Curé maakt van het buitenbeentje geen held, maar weet er een intensieve band mee te scheppen.  

Dansen met een ooievaar is een diepgaand jeugdboek dat gemakkelijk leest en moeilijk bespreekbare gevoelens niet uit de weg gaat. Het is geen gepolijst verhaal en laat de lezer ruimte voor interpretatie. Dat maakt het krachtig en bovenal de moeite waard.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Dansen met een ooievaar - Karen Curé

Dansen met een ooievaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'En waarvan wil je dan dat ik prentkaarten stuur?' gromt papa. 'Van honger lijdende kindjes of bombarderende vliegtuigen?' 'Ach, stik.' Jacob ploft met zijn rug tegen de autostoel. Hij had er niet over moeten beginnen. Praten met papa is net zo moeilijk als dansen met een ooievaar. Jacob houdt van voetbal en stripverhalen, maar heeft geen vrienden. Zijn vuisten zijn nu eenmaal sneller dan zijn gedachten. Ook met zijn vader wil het niet lukken. Woorden zijn ze lang geleden kwijtgeraakt. Op een dag krijgt Jacob een brief van een Zuid-Amerikaanse jongen. Eerst besteedt hij er weinig aandacht aan, maar na enkele brieven laten de verhalen over het harde leven van de onbekende jongen hem niet meer los. Samen met Alexander, een andere buitenstaander op school, probeert Jacob meer over de briefschrijver te weten te komen. De uiteindelijke waarheid doet bij Jacob de stoppen doorslaan. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Koningskind

Zoek in artikelen