• onze waardering

Recensie: Zeik niet zo. RECENSIE

Recensie: Zeik niet zo. - Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen

Millenials zijn mensen geboren tussen grofweg 1980 en 2000. Ook wel generatie Y genoemd en daar wordt een heleboel van gevonden. Zo weten ook auteurs Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen. Alle drie rasechte millenials en werkzaam als (freelance) journalist bij verschillende grote mediabedrijven. Samen besloten ze af te rekenen met het beeld van de verwende en aanstellerige millenial door middel van het boek Zeik niet zo. Het echte leven van de millennial.

Een knalroze boek met grote blauwe gekraste letters als titel en schetsen van typische millenial gezichten op de cover. Een man zal het boek misschien niet zo snel oppakken, alhoewel, 'echte millenial mannen' kunnen roze hebben toch? Zeik niet zo heeft een handig paperback formaat, telt 270 pagina's en leest als een trein. Twaalf hoofdstukken stippen verschillende onderwerpen aan waar de schrijfsters een mening over hebben. Zoals bijvoorbeeld de liefde, geld, werk, uiterlijk en de toekomst. Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen wisselen elkaar in korte, vlotte stuken af en geven soms reactie op elkaars verhalen. De onderwerpen die ze beschrijven zullen bij het lezerspubliek herkenbaar zijn. Zo begint Suzette Hermsen het boek met het eerste hoofdstuk: 'Bijna dertig: wat ik dacht dat ik zou hebben (en absoluut niet hebt).' Ze schetst wat ze dacht te hebben: drie kinderen, en wat ze heeft is een enorme angst voor het hebben van kinderen. Uiteraard dacht ze een huis met een tuin en balkonnetjes te hebben, wat ze heeft? Een huurhuis, zonder tuin, zonder daglicht, muizen en een discotheek eronder. De auteurs nemen zichzelf niet al te serieus en de situaties die ze schetsen zijn veelal komisch te noemen. Dat maakt dat Zeik niet zo fijn leest en je vaak met een grijns op je gezicht de bladzijde omslaat.  

De thema's in Zeik niet zo. volgen elkaar niet perse logisch op en sommige stukken voelen een beetje lukraak in een hoofdstuk geplaatst te zijn. Wat moet je bijvoorbeeld verwachten bij het hoofdstuk 'bondgenoten en bloedverwanten'? Het hoofdstuk begint heftig met een heel persoonlijk verhaal van Lianne Marije Sanders die verteld over het verliezen van haar vader in een persoonlijke brief gericht aan haar overleden vader. Heftig om te lezen en het valt enigszins rauw op je dak na een grappig hoofdstuk over appen met je moeder. Het volgende stuk gaat over op vakantie gaan met je schoonfamilie en heeft ook een groot lach-gehalte, wat enigszins raar aanvoelt na zo'n beladen onderwerp. Dat is eigenlijk het enige minpunt in mijn ogen aan dit boek en kan de auteurs vergeven worden. Ook persoonlijk verlies is onderdeel van het leven van een millenial en het siert ze dat ze dit onderwerp niet uit de weg gaan.

Zeik niet zo. Het echte leven van de millenial krijgt van mij 5 hartjes en niet alleen omdat ikzelf een millenial ben en het boek veel herkenning oproept. Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen hebben een fijne schrijfstijl en weten op een luchtige en grappige manier het leven van een millenial te benaderen en beschrijven. Ze gaan geen onderwerp uit de weg en laten zien dat het leven van een millenial helemaal niet zo ingewikkeld is als wel wordt gedacht. 

Dit was de Chicklit.nl recensie van Zeik niet zo. - Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen

Zeik niet zo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Over millennials wordt van alles gezegd. We zouden maar verwend zijn. Niet kunnen omgaan met ook maar de kleinste tegenslag. Uber te laat? Huilen. Geen vast contract? Nog meer huilen. Dus gaan we onszelf maar zoeken in Azië, met geld van papa en mama.

    Toch? Helemaal niet, zeggen journalisten en medemillennials Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders. Zij herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat alsmaar wordt geschetst. Het leven van de millennial is namelijk niet zo ingewikkeld. Sterker nog, dat leven is soms gewoon saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs!), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen).

    Op komische en schaamteloze wijze beschrijven Anouk ('86), Suzette ('87) en Lianne Marije ('88) hoe zij het doodnormale leven ervaren. Een leven vol prangende vragen als 'zien mensen mijn zweetsnor?' en 'waarom wordt deze man niet hard?' Doorwrochte schets van een generatie? Neu, gewoon een geinig boekie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De olijfboom

  • Recensie: Knielen op een bed violen

  • Dag 35: Schrijf je in voor de nieuwsbrief & win!

Zoek in artikelen