• onze waardering

Recensie: Poppy & Claude RECENSIE

Recensie: Poppy & Claude​ - Laurie Frankel

Rosie is arts op de spoedeisende hulp en altijd druk. Ze is getrouwd met Penn, schrijver, die het huishouden draaiende houdt en ondertussen werkt aan zijn VR, zijn verdomde roman. Ze hebben vier zoons en vooral Rosie hoopt bij haar vijfde zwangerschap eindelijk een meisje te zullen krijgen. De naam voor de kleine meid staat al vast, eigenlijk al sinds Rosie twaalf was en haar zusje overleed. Toch is dit vijfde kind ook een jongen, die de naam Claude krijgt. Claude is heel intelligent, door zijn vier grote broers denken zijn ouders Rosie en Penn.

Als Claude drie is, geeft hij aan een meisje te willen zijn en jurken te willen dragen. Rosie en Penn vinden dat geen probleem en gaan hierin mee, al weerhouden ze Claude er in het begin nog wel van jurken aan te doen of handtasjes mee te nemen naar school. Aanvankelijk denken ze dat het een fase is, maar het is ook al vrij snel duidelijk dat dit geen fase is. Rosie en Penn doen er alles aan om Claude optimaal te steunen en begeleiden, maar de school blijkt niet goed met het genderthema om te kunnen gaan. Als dan ook nog een ouder van een vriendje zich agressief opstelt, besluiten Rosie en Penn van het conservatieve Wisconsin naar het tolerante en vooruitstrevende Seattle te verhuizen. Claude is vanaf dat moment gewoon dochter van Rosie en Penn is en heet Poppy.

Poppy & Claude is geschreven door Laurie Frankel, die zelf ook een transgender kind heeft. Ze weet daardoor als geen ander tegen welke dilemma's en blokkades je aan loopt als je kind van binnen niet het kind is dat het van buiten is. Rosie en Penn zijn, ondanks hun (soms grote) zorgen voor de toekomst, bijzonder ruimdenkend en zien Claude al vrij snel echt als hun dochter Poppy. Wel zijn er obstakels en lastige momenten. Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als Poppy bij een buurmeisje wil logeren en zich vroeg of laat zal moeten omkleden? Ze heeft immers geen geslachtsveranderende operatie ondergaan en heeft nog een penis. Het is ontroerend om de zorg van met name Rosie te lezen. En vervolgens de liefdevolle wijze waarop Penn het probleem al op voorhand voor iedereen heeft opgelost.

Het is afschuwelijk om in Poppy & Claude te lezen hoe andere mensen kunnen oordelen en niet weten om te gaan met mensen die afwijken van 'het normale'. Zoals de vader van het vriendje die agressief wordt en niet wil dat Poppy in de buurt van zijn zoon komt. Of de school die het zo ingewikkeld vindt, dat er een groot probleem gemaakt wordt van welk toilet Poppy moet gebruiken. Het is tenenkrommend.

En toch zit er ook veel humor in Poppy & Claude. In de manier waarop Penn met veel nuchterheid het huishouden runt bijvoorbeeld, of de onderlinge omgang van de vier andere zoons. De dialogen zijn realistisch en puntig. Het boek gaat over een serieus onderwerp, dat met heel veel liefde en humor is beschreven door Laurie Frankel. Ze betrekt je van heel dichtbij bij het gezin en bij alle obstakels die het gezin moet overwinnen. Een van de belangrijkste is wel het vraagstuk van geheimen. 'Er is geen enkele plek die je kan beschermen tegen de kracht en de gevolgen van een ontdekt geheim.'

Dit was de Chicklit.nl recensie van Poppy & Claude​ - Laurie Frankel

Poppy & Claude

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Rosie en Penn hopen na vier zonen vurig op een dochter, maar krijgen weer een jongen. Maar Claude is anders dan zijn broers. Op een dag trekt hij een jurk aan en wil hij een handtasje meenemen naar de crèche: als hij groot wordt, wil hij een meisje worden.
  Rosie en Penn raken daarvan niet in paniek: kinderen hebben fases en doen-alsof hoort erbij. Ze gaan er vol overgave in mee. Maar voor ze het weten, is Claudes gedrag een geheim van de familie geworden. En geheimen komen op een dag uit.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze series zijn wereldwijd het populairst op Netflix

 • 8 aanraders voor Young Adult tv series die je nu kan streamen

 • De 10 grappigste Disney personages!

 • Waar is de Once Upon a Time cast nu?

 • Doni en de kracht van de blauwe veer - Dwight van van de Vijver

Gerelateerde artikelen

 • Film top 6: december 2016

 • Animefilms die je een keer gezien moet hebben

 • Dummie de Mummie 0: Een jonge prins in het oude Egypte - Tosca Menten

Zoek in artikelen