• onze waardering

Recensie: Vers van 't Veld RECENSIE

Recensie: Vers van 't Veld - Heikki Verdurme en Agnes Goyvaerts

Tien maanden lang gingen fotograaf Heikki Verdurme en journaliste Agnes Goyvaerts de boer op voor Vers van 't Veld. Ze luisterden naar de verhalen van kwekers en vroegen hoe zij zelf hun producten het liefst klaarmaken. Chefkok Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen in Aalster ging hiermee aan de slag en leverde verfijnde en inspirerende recepten, die in het boek te vinden zijn. De interviews van Vers van 't Veld verschenen eerder in het Belgische weekblad De Morgen Magazine. 

Allereerst: het moet gezegd dat Vers van 't Veld er prachtig uitziet. De interviews en verhalen over kwekers en hun producten zijn rijkelijk voorzien van fotomateriaal, wat Vers van 't Veld tot een heerlijk bladerboek maakt. Door de crossover van kookboek en achtergrond info kom je over elk ingrediënt meer te weten en die info is soms best verrassend. Zo beschrijft de kweekster van segrijnslakken uitgebreid hoe haar interesse voor de kweek gewekt werd en hoe deze beestjes gekweekt worden. Ook vermeldt ze nog even dat de traagheid van de slak reuze meevalt. Ze kunnen maar liefst vijf meter in een uur tijd afleggen. Zo vertelt elke kweker over de achtergronden van diens product. Elk interview wordt gevolgd door een aantal recepten. 

Voor deze recensie maakte ik de bramencocktail. De extra bessen als garnering liet ik daarbij weg en ook de hoeveelheid suiker paste ik aan omdat uit het proefje bleek dat de cocktail anders wel erg zoet werd. Desalniettemin pasten de overige ingrediënten wonderwel bij elkaar en vonden de cocktails gretig aftrek in het gezelschap. 

Vers van 't Veld - Heikki Verdurme en Agnes Goyvaerts

Als tweede recept maakte ik de spinazie met ei. Niet in het bezit van een keukenthermometer koos ik voor de versie met de zachtgekookte eieren in plaats van het traag gegaarde ei. De combinatie van texturen is zeker smakelijk te noemen. Daarnaast gaan spinazie en ei uiteraard enorm goed samen. Wederom een prima gerecht. Bij de spinazie maakte ik Rosti, zodat het geheel in een volwaardige avondmaaltijd voorzag. 

Vers van 't Veld - Heikki Verdurme en Agnes Goyvaerts

Wat betreft de inhoud van Vers van 't Veld verder is helaas wel wat aan te merken. Persoonlijk vond ik het formaat van het boek als kookboek erg onhandig. De recepten zijn zeker niet te uitgebreid en hadden gemakkelijk in een kleiner formaat gepast. Het lijkt erop dat de uitgever de verhalen van kwekers heeft laten prevaleren boven de recepten en hoewel die keuze te begrijpen is, maakt het wel dat Vers van 't Veld geen veelgebruikt kookboek zal gaan worden in mijn collectie. De recepten zijn overigens wel gewoon prima, niet enorm verrassend, maar wel goed te maken. Als kijkboek is Vers van 't Veld echter zeker voor de Boer zoekt Vrouw liefhebbers een absolute aanrader te noemen.

Dit was de Chicklit.nl recensie van Vers van 't Veld - Heikki Verdurme en Agnes Goyvaerts.

Vers van 't veld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een jaar lang trokken fotograaf Heikki Verdurme en journaliste Agnes Goyvaerts de boer op. Ze luisterden naar de verhalen van kwekers en vroegen hoe zij zelf hun producten liefst klaarmaken. De jonge topchef Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen in Aalter ging er vervolgens mee aan de slag en toverde ze om tot verfijnde en inspirerende recepten.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Nest Kookboek

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen