• onze waardering

Recensie: De rechter en zijn beul RECENSIE

Recensie: De rechter en zijn beul - Friedrich Dürrenmatt

Een politieagent treft een dode aan. Het onderzoek start, een verdachte duikt op, maar is het allemaal wel zo simpel?

Met zijn bescheiden formaat van 134 pagina's lijkt De rechter en zijn beul van Friedrich Dürrenmatt niet meteen mogelijkheden te bieden voor een echte, bloedstollende misdaadroman. Dat beeld moet je bijstellen als je beseft dat het hier om een klassieke misdaadroman gaat, lees misdaad-onderzoek-ontknoping en een eerdere beschrijvende, vertellende schrijfstijl. Iets wat onmiddellijk opvalt vanaf het begin van het verhaal. Er wordt heel veel sfeer opgeroepen door een overmatige hoeveelheid aandacht te geven aan details over het landschap, kleding of handelingen. Een eerder ouderwetse manier van schrijven, maar dat biedt een fijne afwisseling met de moderne misdaadroman. Vooral omdat je als lezer graag de ontknoping ontdekt en dan pas beseft dat het boek nog veel meer taalkundige en filosofische inhoud biedt dan je in eerste oogopslag kon bevatten. Een vleugje Agatha Christie in een maatschappelijk jasje, wat perfect mogelijk is gezien Friedrich Dürrenmatt leefde in de twintigste eeuw.

De positieve elementen aan het verhaal kunnen tegelijkertijd ook als de struikelblokken worden beschouwd. Verwarrend zijn de namen waarmee rekening moet worden gehouden. Er komen er een flink aantal aan bod die door hun gelijkenis niet altijd even gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. Bovendien blijken een flink deel van de personages niet belangrijk voor het verloop van het verhaal en worden ze gewoon opgesomd. Daarnaast lijkt er weinig vooruitgang te zitten in het onderzoek tot op het einde waar alles op de laatste pagina's bij elkaar komt. Een ontknoping die heel wat lezers onbevredigd zal achterlaten omdat het vergezocht kan lijken. Wie echter meegaat in de sfeer van het verhaal kan het einde voorspellen en tevreden zijn als die gok uitkomt.

De rechter en zijn beul van Friedrich Dürrenmatt is een klassieke misdaadroman waar de kwaliteit van het verhaal schuilt in de sfeervolle manier van vertellen. Het tempo ligt daarbij beduidend lager dan in een hedendaags verhaal, maar dat zorgt niet voor ergernis. Dankzij de sterke taalkundige en filosofische extra's kan je dit boek verschillende keren opnieuw lezen om steeds een andere laag beter te begrijpen. Niet geschikt voor wie op zoek is naar onvervalste en snelle spanning, uitermate geschikt voor zij die de mix van schrijftechnische handigheden en een beetje speurwerk weten te appreciëren. 

Dit was de Chicklit.nl recensie van De rechter en zijn beul - Friedrich Dürrenmatt.

 

De rechter en zijn beul

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De rechter en zijn beul lijkt een klassieke misdaadroman: er is een misdaad gepleegd en er wordt onderzoek gedaan, en aan het eind van het boek weet de lezer wie de dader is.
  Maar van meet af aan deugt het onderzoek niet: de commissaris blijkt gaandeweg alle achtergronden al te kennen – en hij weet ook al snel wie de dader is. Hij laat zijn collega’s vervolgens alleen maar verder speuren omdat hij iets wil rechtzetten, een rekening wil vereffenen. Hij wil een ‘gerechtigheid’ bewerkstelligen die hij langs de legale weg onmogelijk kan bereiken.
  De misdaadromans van Dürrenmatt volgen het klassieke schema van het genre, maar stijgen daar ver bovenuit door hun ironische, vaak cynische toon en hun filosofische en maatschappijkritische inhoud.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

 • 15 herkenbare tweets over het vertrek van Regé-Jean Page uit Bridgerton

 • Zo staat het ervoor met deze boekverfilmingen o.a. Huis van nacht, Clueless en Hitchhikers Guide to the Galaxy

 • Ik vergeet je niet - Gillian King

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De Verdenking

 • Recensie: De belofte

 • Recensie: De val, Pech, Smithy

Zoek in artikelen