• onze waardering

Recensie: Voor je weggaat RECENSIE

Recensie: Voor je weggaat - Clare Swatman

Voor je weggaat vertelt het verhaal over de liefde tussen Zoe en Ed. Al op jonge leeftijd leren ze elkaar kennen en na wat vallen en opstaan vallen ze definitief voor elkaar. Ze trouwen en lijken een gelukkig huwelijk tegemoet te gaan. Alleen blijkt het huwelijk al snel verre van gelukkig en lopen de ruzies hoog op. Zoe en Ed groeien steeds verder uit elkaar zonder dat hun omgeving dit doorheeft. Totdat Ed op een dag verongelukt en Zoe ontroostbaar achterblijft. Ze heeft spijt van de ruzies en de woorden en zou willen dat ze de tijd terug kon draaien om hem te vertellen dat ze van hem houdt. Maar dat kan niet, toch?

Clare Swatman werkte voorheen als journaliste en schreef voor diverse vrouwenbladen. Met Voor je weggaat levert ze haar debuutroman aan de wereld en die wordt zonder twijfelen in meerdere landen vol enthousiasme ontvangen. Voor je weggaat is een onvervalste liefdesroman: 'Hartverwarmend' prijkt er als quote op de kaft afkomstig van Daily Mail. Nou, als je het ons vraagt is het verhaal eerder hartverscheurend. Zet die tissuesdoos maar vast klaar.

Al aan het begin van het verhaal overlijdt Ed - dus geen spoilers hier-  en beschrijft Clare Swatman het intense verdriet dat Zoe overvalt wanneer ze beseft dat ze nooit meer tegen haar zielsverwant kan zeggen dat ze van hem houdt. Overmand door haar verdriet gaat Zoe naar buiten, valt en raakt bewusteloos. Het volgende moment dat ze wakker wordt, beleeft ze de dag dat ze Ed ontmoette opnieuw. Clare Swatman heeft een interessante verhaalvorm gevonden: Zoe beleeft alle dagen die in haar leven met Ed van belang waren opnieuw en hoopt zo de kans te krijgen iets te veranderen aan het noodlot. Deze vorm van vertellen heeft zowel voordelen als nadelen. Als lezer blijkt - zeker in het begin- niet elke dag even interessant wat maakt dat de vaart nogal uit het verhaal gaat. Al snel wordt duidelijk dat Zoe en Ed dingen anders hadden willen doen, maar dit wordt vaak herhaald en dat irriteert een beetje (Jaja, nu weten we het wel). Anderzijds word je als lezer meegetrokken in het verhaal en de stiekeme hoop dat er misschien toch iets kan veranderen in de loop van de jaren. Naarmate het boek vordert, ga je je steeds meer afvragen of de subtiele woorden en veranderingen die Zoe aanbrengt ook daadwerkelijk iets hebben veranderd aan de verdrietige uitkomst van hun huwelijk. 

Terwijl de spanning rondom die laatste vraag steeds verder opbouwt, lopen ook de emoties hoger op. Swatman weet ontzettend raak de wanhoop en het verdriet te omschrijven wat maakt dat het boek impact heeft op je leven; hoe vaak mopper jij op je partner terwijl je dit helemaal niet zo bedoelt? Hoe vaak ruzie je wel niet over de meest onzinnige dingen? De treffende omschrijvingen van de heftige emoties na het overlijden van een levenspartner maken het boek een emotionele rollercoaster waar je zeker even van moet bijkomen.  De schrijfstijl van Clare Swatman is gemakkelijk, het boek leest snel door en bovendien is het moeilijk om te stoppen wanneer je eenmaal in het verhaal zit.  

Voor je weggaat is een liefdesverhaal vol emotie en herkenning, een prachtig verhaal voor lezers van Jojo Moyes. Of Zoe de toekomst heeft kunnen veranderen, moet je zelf gaan ontdekken want Voor je weggaat is zonder twijfel een aanrader om te lezen!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Voor je weggaat - Clare Swatman.

Voor je weggaat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Je vindt je soulmate…

    Zoe en Ed worden met vallen en opstaan volwassen, allebei volgen ze hun eigen pad. Maar dan, na jaren vol uitzichtloze baantjes en chaotische huisgenoten, vinden ze elkaar. De toekomst lacht hun toe…

    En dan gebeurt het ondenkbare.

    Op een ochtend, op weg naar zijn werk, komt Ed om bij een verkeersongeluk. Zoe moet leren leven zonder hem. Maar ze kan de herinneringen niet loslaten. Hoe kan ze de gelukkige momenten, hun eerste kus, alles wat ze samen hebben opgebouwd, achter zich laten? Ze moet Ed iets vertellen. Alles wat ze nog nooit eerder heeft gezegd.

    Nu is het te laat. Of toch niet…?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Blauwtje - Lydia Rood

  • Het verdronken land - Cyn Balog

  • Recensie: Dark Places

Zoek in artikelen