• onze waardering

Recensie: De Japanse minnaar RECENSIE

Recensie: De Japanse minnaar - Isabel Allende

De Japanse Minnaar van Isabel Allende, sluit met zijn romantische, kleurrijke en enigszins mystieke verhaallijn perfect aan bij het oeuvre van deze Chileense auteur. Het verhaal beslaat de geschiedenis van Alma Mendel, wiens leven een drastische wending neemt als ze aan de vooravond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog Polen achter zich moet laten om zich voor onbepaalde tijd bij haar rijke oom en tante in San Francisco te vestigen. Eenzaam en ontheemd klampt ze zich vast aan haar neef Nathaniel en de zoon van de Japanse tuinman, Ishimei. Al snel ontwikkelt ze een sterke band met beide jongens, maar hun levens worden onverwacht van elkaar gescheiden wanneer de Japanse aanval op Pearl Harbor een volledige Japanse isolatie teweegbrengt. 

Allende begint haar verhaal in het bejaardencentrum Lark House, waar Irina Bazili net is begonnen met de verzorging van hulpbehoevende bejaarden. Ook Irina, ondanks haar jonge leeftijd, lijkt een zwaar verleden met zich mee te dragen. Ze is er echter gebrand op dit geenszins te laten merken en stort zich volledig op haar werk. Haar ijver wordt opgemerkt door de inmiddels bejaarde, niettemin imponerende Alma Belasco, die Irina inhuurt als assistente. Hoewel er in eerste instantie een strikte werkgever-werknemer verhouding heerst weet Irina zich al snel onmisbaar te maken voor Alma en samen met diens kleinzoon Seth, die heimelijk verliefd is op de eigenzinnige Irina, weet ze steeds meer te ontrafelen over het heftige verleden van Alma.  

Door deze doorlopende terugblikken op het verleden wordt stukje bij beetje duidelijker wat Alma heeft gevormd tot de persoon die ze nu is en welke rol de Japanse man van de foto op haar nachtkastje daarin heeft gespeeld. Allende weet moeiteloos over te schakelen van het heden naar het verleden zonder daar een "oma vertelt" gevoel mee op te roepen. Haar beschrijving van het verleden vervalt geen moment in een opsomming van geschiedkundige feiten, maar weet de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog door verschillende perspectieven levendig weer te geven en de lezer er zo op een andere manier kennis mee te laten maken. De gruwelen van de concentratiekampen in Europa voert in Europese geschiedschrijving de boventoon en er is eigenlijk maar weinig kennis van zaken omtrent de Amerikaanse interneringskampen waar de volledig Japans-Amerikaanse bevolking enkele jaren werd geïsoleerd en vernederd. Allende voert je mee in de uitzichtloze situatie van deze mensen en maakt, deels door het perspectief van de jonge Ishimei, de lezer bekend met de erbarmelijke toestand van deze kampen die zoveel Japanse gezinnen uit elkaar dreef en een onuitwisbare invloed op hen achterliet. 

De karakters die een belangrijke rol vertolken in het verloop van het verhaal worden allen vrij vroeg geïntroduceerd. Hoewel het niet van al deze karakters direct duidelijk is in welke mate zij van belang zijn voor de ontwikkelingen omtrent het plot, weten ze, hoe insignificant soms ook, later in het verhaal weer op te duiken. Ook de grotere verhaallijnen van zowel Alma als Irina wijken regelmatig af van het pad, al is het alleen maar om later weer in elkaar verstrengeld te raken en af te stevenen op een enigszins voorspelbaar, maar ook onvermijdelijk plot. 

Met De Japanse Minnaar creëert Allende een romantisch, maar bij lange na niet zoetsappig, 'coming of age' verhaal van een meisje dat wordt gevormd en gehard door de roerige en invloedrijke tijd waarin ze opgroeit. De sympathie voor onze voorgaande generatie wordt aangewakkerd door de volledige voorgeschiedenis van Alma door te maken en ingewijd te worden in de ongemakken van het ouder worden. Allende zorgt voor de balans tussen het zwaarmoedige karakter van de aftakeling en het humoristisch tegemoet treden van de ouderdom. Tegelijkertijd weet ze het geloof van haar lezers in ware liefde regelmatig te tarten, maar nooit te ontmoedigen. Al met al slaagt Isabel Allende er wederom in een prachtige historische roman neer te zetten, waar menig romanticus zijn hart mee op kan halen.

Dit was de Chicklit.nl recensie van De Japanse minnaar - Isabel Allende

De japanse minnaar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans- Japans echtpaar. De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog – Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner – brengt hen bij elkaar. Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim. Jaren later wordt dit verhaal ontrafeld door Alma’s kleinzoon Seth, die Alma regelmatig komt opzoeken in het bejaardentehuis. Daar leert hij de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina ontstaat voorzichtig iets moois, maar ook Irina moet zich eerst bevrijden van wat zij jarenlang geheim probeerde te houden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • 10 x boekenthrillers die je afgelopen jaar niet hebt mogen missen

  • Recensie: De winter voorbij

  • Recensie: Ripper

  • Populaire boeken die in februari 2022 verschijnen

  • Bloemblad van zee - Isabel Allende

Zoek in artikelen