• onze waardering

Recensie: Heksenjong RECENSIE

Recensie: Heksenjong - Luc Hanegreefs

"Coppen lachte. 'Straks ga je nog beweren dat ik ook een verleden heb. Net als jij.' Om zijn mond speelde nog even een glimlach, maar geleidelijk veranderde die in een frons, alsof zijn eigen woorden hem aan het twijfelen hadden gebracht. 'Die heks in de burcht van Sichenen... Ik had het gevoel dat ik haar kende."

                                                             
Het is 19 februari 1557. De vrienden Henric en Coppen zijn gedwongen hun woonplaats in de Demervallei te ontvluchten wanneer ze worden aangevallen door Duitse landsknechten. Nadat Henric per ongeluk een van de huurlingen dood, besluiten ze dat het niet langer veilig is en vertrekken ze richting het stadje 'Sichenen' (Zichem) om de ouders van Coppen terug te vinden. Onderweg lopen ze de huurling Moritz tegen het lijf, die op zoek is naar zijn verdwenen broer Conrat. Hij vertelt hen dat de stad binnenkort zal worden aangevallen door de Spanjaarden uit opdracht van Parma, en dat het overal wemelt van de Duitse en Spaanse soldaten. Ondertussen wordt er in de kerker van Cichenen een meisje genaamd Lynken ervan verdacht hekserij te hebben beoefend en probeert Betkin wanhopig om haar grootvader te redden.

In Heksenjong vertelt Luc Hanegreefs een spannend verhaal vanuit vijf verschillende personages, dat zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. We maken kennis met Lynken, een jonge vrouw die er van wordt beschuldigd een heks te zijn, Coppen en Henric, twee jongens woonachtig in de Demervallei, Moritz de Duitse landknecht, en Betkin; een jong meisje uit Walslo. 
Heksenjong opent met een korte introductie, waarin verteld wordt over een oude legende in Sichenen. De geest van een huurling dwaalt rond, op zoek naar zijn moordenaar en het verhaal gaat dat deze soldaat na 11 jaar zal terugkeren om wraak te nemen. De spannende toon van het boek wordt gezet, en de eerste vragen stapelen zich direct op bij het lezen van de eerste hoofdstukken. 

Hoewel het verhaal vanuit verschillende oogpunten wordt beschreven, blijft het overzichtelijk door de duidelijke taal en korte, maar spannende, hoofdstukken. Hanegreefs neemt je mee in de verhalen van de personages en je beseft als lezer al vrij snel dat de karakters allemaal iets met elkaar te maken hebben. Zo lijken ze allemaal een duister verleden te hebben en worden Coppen en Henric gekweld door nachtmerries die misschien wel meer zijn dan enkel dromen. 

Door de gelijkmatige afwisseling van drukke en wat rustigere hoofdstukken raakt de lezer niet snel in verwarring, en worden er allerlei vragen opgeroepen. Toch gebeurt er soms toch wat veel tegelijk, en daarom is er niet altijd genoeg achtergrondinformatie. Omdat er zo veel verschillende karakters zijn, is Luc Hanegreefs gedwongen om niet overal even diep op in te gaan en ga je erg snel door het verhaal heen. 
Zo is het jammer dat met name de personages Moritz en Lynken minder aandacht krijgen in het boek, ondanks hun interessante verleden. Er wordt genoeg informatie gegeven voor een tweede deel, wat helaas niet is uitgebracht.
Soms komen er meer vragen bij dan dat er antwoorden worden gegeven, en dat kan voor wat ongeduld zorgen. 


Wat hebben alle verschillende personages met elkaar te maken? En wie is toch die spooksoldaat uit de legende, waar iedereen in het dorp zo bang voor is? 
Duistere verledens, onheilspellende herinneringen, hekserij en legendes. Heksenjong bevat alle ingrediënten voor een spannend en meeslepend boek voor iedereen die van geschiedenis en een beetje fantasy houdt. Let op: wie aan dit boek begint, legt het niet meer weg!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Heksenjong - Luc Hanegreefs

Heksenjong

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Februari 1578.
  Wanneer Henric per ongeluk een rondzwervende soldaat doodt, staat zijn eigen leven al snel op zijn kop. Het is het begin van een zwerft ocht vol gevaren, die hem en zijn vriend Coppen midden in een historische gebeurtenis brengt: het Spaanse beleg van het plaatsje Zichem.
  Terwijl rondom hen de strijd woedt, ontdekken Henric en Copp en dat hun leven gehuld is in geheimen. Allebei lijken ze een 'vroeger' te hebben waar ze bijna niets meer van weten. Waar heeft Coppen geleerd om wonden te verzorgen? En wie staat op de brandstapel die de dromen van Henric teistert?
  Tijdens de zoektocht naar hun verleden krijgen ze hulp uit onverwachte hoek: een Duitse landsknecht die geen huurling meer wil zijn en een gefolterde heks die in een kerker wacht op haar proces ... Alles lijkt duidelijk te worden wanneer een sneeuwstorm de schaduw van het verleden wegveegt.
  Een fictief verhaal met een historische achtergrond, vol intriges en geheimen. Voor lezers vanaf 14 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Bloedwraak - Marcella Kleine

 • Recensie: Lotgenoten - Sabrine Ingabire

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Volle Maen

 • Ik zal op je wachten - Luc Hanegreefs

 • Recensie: Vervloekt

 • Vreemdeling - Luc Hanegreefs

Zoek in artikelen