• onze waardering

Recensie: Home Sweet Home Xmas RECENSIE

Recensie: Home Sweet Home Xmas - Yvette van Boven

Yvette van Boven's Home Sweet Home Xmas is de opvolger van haar boek Home Sweet Home, waarin ze de keuken van haar geboorteland Ierland onder onze aandacht bracht. In Home Sweet Home Xmas laat ze ons wederom heerlijke recepten zien, maar nu helemaal in het teken van de winter en de komende feestdagen.

"Een romantische eerste kerst voor twee? Een lekker winters etentje? Of een kerst met uw complete schoonfamilie over de vloer? Met Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven kom je altijd goed beslagen ten ijs. Een crème van pompoen met steranijs & kreeftenstaartjes, parelhoen met saus van prosecco met groene druiven, een terrine van wild konijn & pistache en een champagnemousse met vijgen in champagne- lauriersiroop... Loopt het water u al in de mond, maar ziet u op tegen de kookstress? Met Home Sweet Home Xmas is dat niet nodig! Kookengel Yvette van Boven geeft talloze tips voor een kerst zonder ingewikkeld gedoe of paniek."

Van deze introductie is geen woord gelogen. De titel en omschrijving van de gerechten laten je al popelen om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. De foto's zijn prachtig en gemaakt door haar man, Oof Verschuren. Niet alleen foto's van de gerechten, maar ook prachtige sfeerfoto's. Daar tussendoor illustreert Yvette van Boven zelf pagina's en dat geeft het boek gelijk een heel persoonlijk huiselijk tintje.

Wat opvalt aan deze Kerstversie, is dat er geen recepten in het kookboek staan van grote over de top kerstdiners met wildbraad; grote kalkoenen en teveel van alles. Eigenlijk is het overwegend groenten en fruit die ze tot heerlijke gerechten omtovert. Aangevuld met bescheiden maar verfijnde proteïne verschaffers. Vis bijvoorbeeld: zalm, rivierkreeftjes, schaaldieren. Van vlees heeft ze alleen een varkensribstuk en worstenbroodjes. Ze gaat meer voor gevogelte: parelhoen, fazant, kip en wild, zoals konijn. Het is alles behalve traditioneel en juist modern en verfrissend. Het speelt helemaal in op de tegenwoordige trend om meer groenten en vruchten te eten en minder robuust vlees.

De recepten zijn opgebouwd in 'voorbereiden en bereiden', met daarnaast goede duidelijke lijstjes van ingrediënten die je voor de diverse onderdelen van het gerecht nodig hebt. De beschrijving is helder en uitstekend te volgen. Je kunt goed merken dat Yvette van Boven ook een TV-kok is, want ze legt het allemaal echt duidelijk uit. Bovendien geeft ze veel praktische tips, die het werk allemaal veel makkelijker maken, zodat je je werkzaamheden kunt plannen en echt snel klaar kunt zijn. Veel van de delen van het gerecht kun je zelfs al van tevoren klaarmaken. Alle recepten zijn ook makkelijk terug te vinden of op te zoeken dankzij de duidelijke registers achterin.

Tot slot geeft Yvette van Boven in "Home Sweet Home Xmas" ook nog voorbeelden van diverse menu's voor verschillende doelgroepen/gezelschappen en dat is echt prettig. Ikzelf heb altijd wel wat moeite om eens iets origineels te verzinnen voor de kerstdiners en deze combinaties zijn echt vernieuwend. 

Waar ik ook altijd tegenop zie, is om iets te vinden voor je gasten, om op tafel te zetten gedurende de dag tijdens de Kerst. Datgene wat je presenteert moet niet echt te machtig zijn, want in de avond volgt vaak nog een uitgebreid kerstdiner en dan is het gauw allemaal teveel. Yvette van Boven heeft diverse gerechten zoals de briochekrullen met meegebakken rood fruit & ricottaglazuur (blz.23) en appel-cranberry appelbollen (blz.37), die mij ideaal leken. Perfect straks in combinatie met een van haar kerstdinersuggesties, die juist niet zo machtig zijn. Geen zwaar op de maag liggend Kerstgebeuren dus.

Kerst is nog een tijd weg, maar omdat de recepten ook echte winterrecepten zijn, zijn alle gerechten ook nu al heerlijk tijdens deze regenachtige herfst en de opkomende koude van de naderende winter. Goed uit te proberen dus en daarom heb ik deze twee bovengenoemde gerechten gemaakt. Ik heb de voorbereidingen inderdaad een dag tevoren gedaan en het op een koele plaats laten staan. De dag zelf zet je het allemaal bij wijze van spreken in elkaar en schuif je het de oven in. Ik mag zeggen dat het bijzonder goed gelukt is. Letterlijk: een makkelijk en onbezorgd feestje, zoals Yvette van Boven op de prachtige uitnodigende omslag van het boek, je ook al belooft. Ik ben fan!

 

Chicklit.nl recensie van Home Sweet Home Xmas - Yvette van Boven

Home Sweet Home XMAS

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een romantische eerste kerst voor twee? Een lekker winters etentje? Of een kerst met uw complete schoonfamilie over de vloer? Met Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven komt u altijd goed beslagen ten ijs.

  Een crème van pompoen met steranijs & kreeftenstaartjes, parelhoen met saus van prosecco met groene druiven, een terrine van wild konijn & pistache en een champagnemousse met vijgen in champagne- lauriersiroop... Loopt het water u al in de mond, maar ziet u op tegen de kookstress? Met Home Sweet Home Xmas is dat niet nodig! Kookengel Yvette van Boven geeft talloze tips voor een kerst zonder ingewikkeld gedoe of paniek.

  Alle gerechten in dit boek zijn gemakkelijk van tevoren te maken en het boek bevat zelfs een heleboel voorbeeldmenu's, zodat u ook niet hoeft na te denken over mooie combinaties van voor-, bij-, hoofd- en nagerechten.

  De recepten zijn verdeeld in voorbereiden en bereiden, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Ze hoeven alleen op de dag zelf nog even afgemaakt te worden. Zo is het voor uzelf ook een feest en kunt u lekker met een glaasje aanschuiven bij uw visite.
   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Homemade zomer

 • Recensie: Home sweet home

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen