• onze waardering

Recensie: Schildpadden tot in het oneindige RECENSIE

Recensie: Schildpadden tot in het oneindige - John Green

De boeken van John Green kenmerken zich door bijzondere, unieke personages, interessante verhaallijnen en vooral een sterke link met het leven van alledag. Iedereen heeft wel wat en John Green laat met zijn boeken juist zien, dat afwijkend zijn bijzonder is. Het is dan ook niet verrassend dat hij zelf toegeeft sinds jonge leeftijd te lijden aan een Obsessief Compulsieve Stoornis. Dit is een aandoening waarbij je vervelende gedachten hebt over bijvoorbeeld besmetting of ziekte en dit levert flinke angst op. De angst probeer je vervolgens te neutraliseren met het verrichten van (niet altijd even logische) handelingen, zoals bijvoorbeeld je handen heel vaak wassen. 


'Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats. Het is niet zomaar een miljardair maar de vader van een vroegere vriend van Aza, die ze uit het oog verloren heeft. Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.'

Het is inmiddels bijna zes jaar geleden dat zijn laatste boek verscheen. Alhoewel Schildpadden tot in het oneindige een verzonnen verhaal is, geeft John Green toe dat het gebaseerd is op zijn eigen gevecht met OCD. Dit is duidelijk te merken aan de manier waarop het verhaal geschreven is. De worsteling van Aza met de stoornis is uiterst gedetailleerd opgeschreven en biedt de lezer een kijkje in de verstikkende wereld van OCD. De gedachten en handelingen worden door de auteur omschreven als 'spiralen die alsmaar kleiner worden'. En dit geeft het gevoel van deze ziekte uiterst waarheidsgetrouw aan. Voor mensen met OCD kunnen de meest alledaagse dingen zoals eten en naar school gaan al met veel angst en zorgen gepaard gaan. De ziekte is in feite een spiraal waar je steeds meer in verstrikt raakt. En doordat John Green zeer bekend is met deze aandoening, krijgt de lezer met Schildpadden tot in het oneindige een unieke kans om de belevingswereld van mensen met deze angststoornis uit de eerste hand te ervaren.

John Green zou John Green niet zijn als hij zijn boeken niet vol zou stoppen met bijzondere personages en absurde ontwikkelingen. Daisy is bijvoorbeeld een liefhebber van Star Wars en is redelijk beroemd door haar fanfictie. En Davis, Aza's vroegere vriend, is een groot liefhebber van citaten uit boeken en gedichten. Dit betekent dat Green's nieuwste boek vol staat met mooie citaten, die de lezer aan het denken zet. De gebeurtenissen, een verdwenen miljonair, een zeldzame hagedis en een grote geldprijs kunnen soms wat onwerkelijk aanvoelen. Maar John Green stipt hierbij wel hele herkenbare thema's, zoals de dood van een ouder, ziekte en vriendschap. In Schildpadden tot in het Oneindige maken vooral Aza en haar vriendin Daisy een overtuigende ontwikkeling door in relatie tot elkaar. En wat John Green zo mooi kan: Geen 'en ze leven nog lang en gelukkig', maar wel een mooi en bevredigend einde, die je als lezer aan het denken zet.

Concluderend heeft John Green met Schildpadden tot in het oneindige opnieuw een prachtig en indrukwekkend roman geschreven, waar de lezers weer van zullen smullen. Vooral de hoofdpersoon met haar angststoornis biedt de lezer een uniek en heftige kijk in de verstikkende wereld van OCD. Je kunt duidelijk merken dat dit onderwerp de auteur persoonlijk raakt. Voeg daar bijzondere personages en herkenbare thema's aan toe en je hebt uniek leesvoer in handen!

Dit was de Chicklit.nl recensie van Schildpadden tot in het oneindige - John Green

Schildpadden tot in het oneindige

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (3 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

  Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Eeuwig licht - Francis Spufford

 • Hotel op de Rots : Hotel in de Wolken - Mel Hartman

 • Grimwoud - Nadia Shireen

 • Oostende is niet ver meer - Katrien van Hecke

 • Tante Poldi 4: Tante Poldi en de Zwarte Madonna - Mario Giordano

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Super koopje: e-book van Een weeffout in onze sterren

 • Toffe nieuwe boekverfilmingen in 2014!

 • Recensie: Paper towns

 • Top 10 huilboeken

Zoek in artikelen