• onze waardering

Recensie: Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend & exotisch RECENSIE

Recensie: Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend & exotisch - Sally Butcher

Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend & exotisch verscheen al eerder onder de titel Salmagundi. Onder de papieren kaft zit dan ook prachtige cover verstopt waardoor je je meteen in het Midden-Oosten waant.

Het was na het zien van deze warme en kleurrijke cover dan ook een beetje een teleurstellende verrassing toen ik bij het doorbladeren ontdekte dat er niet bij elk recept een foto werd geplaatst. Ongeveer één op vijf recepten heeft een foto en laat mij nu het type persoon zijn dat een receptenboek eerst enkele keren doorbladert om de foto's te bekijken en daarna pas de recepten leest. Een blad met woorden en instructies zegt zoveel minder dan een foto van heerlijk eten.

Vooral bij nieuwe, niet dagelijkse gerechten uit de rest van de wereld is het vaak moeilijk om je voor te stellen hoe deze eruit horen te zien, zeker als er met vrij onbekende producten gewerkt wordt. 

Sally Butcher koos verder gelukkig wel voor een duidelijke indeling in haar boek waardoor de salades per categorie werden samen gezet onder een hoofdstuk. Er zijn hoofdstukken over groenten, wortelgewassen en pompoenen, erwten en bonen, graan en pasta, rijst, kaas, vis, vlees, fruitsalades, dipsaus, dressings en de afwerking. Hiervoor zit nog een korte inleiding waarin onder andere de geschiedenis van de salade verteld wordt. Achterin is een register om de gerechten eenvoudig en snel terug te vinden in het boek.

Zoals eigenlijk wel te verwachten was, koos ik voor twee gerechten die beiden wel een foto bevatten. Ik testte het recept voor "Salade van kip Baja" en "Gepocheerde herfstvruchtensalade met vlierbloesemcustard" uit.

Recept 1: Salade van kip Baja

Ik koos voor het recept voor de salade van kip Baja omdat hij er op de foto echt heerlijk uit zag en kip in een salade voor mij altijd geslaagd is. Bij het lezen van de ingrediënten ontdekte ik wel dingen die ze enkel in speciale winkels hebben. Voor sommige van deze ingrediënten gaf Sally Butcher gelukkig wel een alternatief aan dat meestal wel te vinden is.

Het maken van de marinade en de uiteindelijke salade ging vrij vlot. Ik verving de jícama zoals aangegeven door stukjes radijs en het bleek ook een heerlijke combinatie te zijn. Het handigste aan deze salade vind ik vooral dat hij warm en koud lekker is dus als er nog wat over is, kan deze gewoon mee naar het werk als koude lunch.

Recept 2: Gepocheerde herfstvruchtensalade met vlierbloesemcustard

Omdat ik een echt desserten mens ben koos ik ervoor om eens een dessertsalade uit te testen. Ook hier weer bevat het recept enkele moeilijk te vinden ingrediënten maar na een uitgebreide zoektocht vond ik de meeste van deze uiteindelijk wel.

Pocheren was voor mij een volledig nieuw concept, ik had het nog nooit uitgeprobeerd. Toch moet ik zeggen dat dit tamelijk goed lukte met de uitleg uit het boek. Ook custard was iets onbekends voor mij maar bleek vrij eenvoudig zelf te maken en het paste geweldig bij de zurige smaak van de pruimen.

Hoewel het redelijk veel werk was om dit dessert op tafel te toveren was het toch erg geslaagd. Het is zeker voor herhaling vatbaar als ik binnenkort nog eens zin heb om een uitgebreid dessert te maken.

Salades: vers, warm, koud, simple, uitdagend & exotisch bevat vele vernieuwende recepten maar het gemis van de foto's weegt bij mij toch redelijk zwaar door. Dit in combinatie met de vele moeilijk te vinden ingrediënten maakt dat het boek al minder snel uit de kast zal worden genomen voor doordeweekse gerechten. Voor liefhebbers van de keuken uit het Midden-Oosten kan dit boek van Sally Butcher wel een aanrader zijn als zij weten waar ze deze ingrediënten kunnen vinden of ze misschien standaard in huis hebben. 

 

Chicklit.nl recensie van Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend & Exotisch - Sally Butcher

Salades

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend & exotisch komen salades uit de hele wereld aan bod. Sally Butcher geeft 150 verrassende recepten: zowel klassiekers als nieuwe moderne, funky salades en natuurlijk ontbreken de recepten voor dressings en dips niet.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • De 10 leukste winterfilms

  • Shoptip: 10x heerlijk warme sjaals

  • Schrijf je in & win: Off piste {afgelopen}

  • Yoga helpt

  • Piste alarm

Zoek in artikelen