• onze waardering

Recensie: Mijn geliefde boekhandel RECENSIE

Recensie: Mijn geliefde boekhandel - Petra Hartlieb

Petra Hartlieb maakt een drastische keuze die haar leven voor altijd zal veranderen. Zij en haar man besluiten een boekhandel in Oostenrijk te kopen. Het gezin verhuist van Duitsland naar Wenen en Petra’s man zegt zijn goede baan bij een uitgeverij op. Het leven van een boekverkoper blijkt zwaarder te zijn dan gedacht. Het contact met klanten en de goede verkoop maakt dat echter goed. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Petra Hartlieb, hoe haar passie voor boeken haar werk werd.

Mijn geliefde boekhandel voelt meer als een verhaal opgeschreven voor de kinderen en klanten van Hartlieb dan een echte roman. Alles draait om de weg die is afgelegd door de hoofdpersoon en haar man om twee succesvolle boekhandels te kunnen runnen. Het verhaal geeft een mooi inzicht in het leven van een eigenaar van een boekhandel, maar verder heeft het boek niet veel te vertellen. De hoofdpersoon komt vaak klagerig en hooghartig over, waardoor de lezer niet geneigd is om door te lezen. Er wordt veel gezegd over het gebrek aan veel geld, maar daarentegen worden de winkel en het huis verbouwd, er wordt op vakantie gegaan en ze kopen een nieuwe boekhandel.

Alles moet wijken om de droom van de hoofdpersoon te laten uitkomen. De zoon van het gezin moet in Duitsland blijven en is onder gebracht bij vrienden. De dochter moet tijdens de verbouwing van het nieuwe huis voor een lange tijd een bed delen met twee andere kinderen. Het gezin heeft er alles voor over om de boekhandel te laten slagen. 

‘Meestal overvalt mij midden in de nacht het besef dat wij een minderjarige zoon hebben die zonder ons in Hamburg woont.’

Het valt op hoe vaak de hoofdpersoon haar vrienden ‘gebruikt’. Veel vrienden worden opgebeld om te helpen bij allerlei klusjes, maar we zien geen dankbaarheid bij de hoofdpersoon. De cheffin van de boekhandel bezoekt altijd de Buchmesse met haar man. Ze belt een oude vriendin van haar studententijd op of ze daar kan slapen. De vriendin reageert niet erg enthousiast, maar geeft uiteindelijk toe. Als de hoofdpersoon bij haar huis komt, vindt ze het er verschrikkelijk en wil ze er niet slapen. Ze doet er alles aan om nog ergens anders te kunnen slapen.

Mijn geliefde boekhandel lijkt een middel om een vendetta tegen internetsites (met name Amazon) uit te vechten. De schrijfster besteedt veel tijd om deze bedrijven negatief af te schilderen en schroomt niet om de discussie aan te gaan met mensen die bij Amazon kopen.

‘Bij ons kun je ook bestellen!’
‘Alles?’
‘Alles. En de prijs is overal hetzelfde.’
‘Dat weet ik.’
‘O, dat weet je? Als je geen zin hebt in een praatje schuif je toch gewoon een briefje onder de deur door en leg ik het boek op de mat voor je klaar. Dan hoeven we geen woord te wisselen.’                                                                                                                                                                                             

Mijn geliefde boekhandel is een prima verhaal over passie en boeken. De wereld van de boekenbranche wordt met veel details beschreven, waardoor het een realistisch verhaal is. Helaas heeft de schrijfster het boek te persoonlijk geschreven om een goede roman te zijn. 

 

Recensie: Mijn geliefde boekhandel - Petra Hartlieb

Mijn geliefde boekhandel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Petra Harlieb neemt je mee naar haar boekwinkel in Wenen. Het is het waargebeurde verhaal van een toevalligheid (ze zag op vakantie een prachtige maar gesloten boekwinkel) en een verhaal van de keuze om je droom na te jagen. Wat begon als een opwelling tijdens een zomervakantie eindigde in het besluit om met huis en haard te verhuizen van het noorden in Duitsland naar de hoofdstad van Oostenrijk. Allemaal om eigenaar te worden van een literaire boekhandel. Een boekhandel die al snel een woonkamer van de familie werd en een ontmoetingsplaats voor de hele buurt. Met regelmatige bezoekers die vrienden werden en vrienden die regelmatig de boekhandel gingen bezoeken.
    Petra Hartlieb beschrijft haar verhaal, de keuze en wat haar keuze betekende en opleverde, op een prettige, licht humoristische wijze. Het levert een heerlijk boek op dat uitnodigt om je eigen dromen na te jagen. Maar het is bovenal een liefdesverklaring aan de prachtige wereld van het boek.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • 10 x Dit zijn de mooiste huwelijksaanzoeken in films

  • Recensie: Moord volgens Turner

  • Het weeshuis - Lizzie Page

Zoek in artikelen