• onze waardering

Recensie: De Sekte RECENSIE

Recensie: De Sekte - Mariette Lindstein

De Sekte vertelt het verhaal van de slimme en net afgestudeerde Sofie. Ze woont een lezing bij van de knappe en charismatische Fransz Oswald, waarin hij uitbundig vertelt over de New Age-beweging Terra Via, dat zich op een eiland in Zweden bevind. Ze raakt geïnteresseerd en besluit af te reizen naar het eiland om daar meer informatie op te doen en terwijl ze daar is wordt haar een baan in de bibliotheek aangeboden. Het klinkt Sofie allemaal goed in de oren en omdat ze nog niet weet wat ze met haar leven wil, besluit ze voor een jaartje in de bibliotheek te gaan werken. Het begint met rozengeur en maneschijn en Sofie werkt zich al gauw op tot secretaresse van Oswald. Toch blijkt Terra Via steeds meer van de personeelsleden te eisen en Sofie twijfelt of ze nog wel op haar plaats zit. Maar is weggaan wel zo gemakkelijk als het lijkt..?

Nadat Mariette Lindstein zelf 27 jaar bij een Scientology-kerk heeft gezeten en hier onder dramatische omstandigheden wist te ontsnappen, kwam door de vele interviews over dit wonderbaarlijke verhaal het idee voor De Sekte op. Ze wilde altijd al boeken schrijven, maar door de 27 jaar in de Scientology-kerk is het haar nooit gelukt. De Sekte is haar debuut. Met de prachtige en mysterieuze cover weet ze de aandacht al te trekken. Zou de inhoud net zo mysterieus zijn?

"Toetreden is verleidelijk. 

Ontsnappen is onmogelijk."

Alle dingen die we door middel van de media over sektes weten komen in het boek aan bod. De leider, de volgers, het regime, de consequenties. Echt niets wordt overgeslagen. Toch is het allemaal huiveringwekkend realistisch op papier gezet. Wellicht omdat Lindstein haar eigen ervaringen in het boek heeft verweven. Ze schrijft boeiend en vlot en ondanks het vrij lugubere onderwerp, weet Lindstein De Sekte boeiend te houden door haar fijne schrijfstijl. Ook is ze een kei in de omgeving zodanig verwoorden dat je je zelf op het eiland waant, maar gelukkig zonder langdradig te worden. De omgeving slokt je mee het verhaal in, wat erg fijn is omdat het Zweedse eiland, ondanks de hardnekkige mist, prachtig is.

De korte tussen-hoofdstukjes na elk hoofdstuk, cursief en uit Fredriks gezichtspunt, geven mysterie maar ook een aangename afwisseling. Deze stukjes laten je mee- en vooruitdenken om het te kunnen plaatsen in het verhaal en dat is een goede zet geweest van Lindstein, want hierdoor is het mysterie-gevoel het gehele boek aanwezig. De spanningsfactor komt pas laat op gang, maar juist daarom is het stukje mysterie zo'n sterk punt.

De Sekte was prima geweest als standalone, maar de verrassende epiloog geeft ruimte voor een vervolg. En die komt er dan ook! De Sekte- De Herrijzenis verschijnt op 20 februari 2018. De serie zal in totaal 3 boeken beslaan. De Sekte is een mooi en veelbelovend eerste deel.

 

Recensie: De Sekte - Mariette Lindstein

De sekte - De sekte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Toetreden is verleidelijk
    Ontsnappen is onmogelijk


    Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.

    Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.

    Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.

    Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten...
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Kinderen van de sekte

Zoek in artikelen