• onze waardering

Recensie: Halszaak RECENSIE

Recensie: Halszaak - Boris O. Dittrich

In Halszaak neemt Boris O. Dittrich de lezer mee naar Amsterdam. Een man filmt per toeval een arrestatie van een zwerver op de P.C. Hooftstraat. Wanneer hij een artikel in de krant onder ogen krijgt waaruit blijkt dat de bewuste zwerver in de politieauto onwel is geworden en in coma in het ziekenhuis ligt, valt dit bij de man in het verkeerde keelgat en zet hij zijn filmpje van de arrestatie op Facebook. Uit het filmpje blijkt dat de zwerver met geweld is gearresteerd. Dit filmpje wordt een gigantische hit op internet en zorgt voor de nodige commotie. Maya Oliphant, werkzaam bij rijksrecherche, zit op de zaak en volgt alle aanwijzingen. Wie is deze zwerver? Waardoor ligt hij in coma? Komt het door de arrestatie of is er meer aan de hand? De klopjacht is begonnen en Maya raakt er dieper in verzonken dan ze van tevoren had verwacht...

Dittrich schrijft behoorlijk zakelijk, maar blijft wel gelukkig wel interessant. Er wordt veel informatie gegeven en het is duidelijk dat de man verstand van zaken heeft. Zonder problemen neemt hij je mee de wereld van de politie en het gerechtshof. Toch is het geen opsomming van activiteiten, maar juist verrassend vlot. In de stijl van een spannende roman met een detective-staartje zorgt Dittrich ervoor dat je je aandacht niet van Halszaak af kunt houden. Omdat Dittrich waargebeurde gebeurtenissen in het verhaal heeft verwerkt, laat het je bij sommige hoofdstukken even stilstaan en nadenken. Gelukkig verblijdt hij ons ook nog met een fijne plottwist en wat spanning. De manier waarop het cirkeltje rond wordt op het einde van het boek is grandioos gedaan. Het verhaal is af, maar tegelijkertijd ook niet. Het recept van een cirkel! 

Helaas was er ook een flink minpunt te ontdekken; privé en zakelijk worden in Halszaak namelijk met regelmaat gemixt als één. De geheimhoudingsplicht van het politiekorps wordt met een flinke korrel zout genomen en hierdoor verliest het verhaal een deel van de geloofwaardigheid. Dat is erg jammer, omdat het buiten dit punt echt een verhaal is dat goed in elkaar steekt. 

Maatschappelijke problemen gaat Dittrich niet uit de weg en het is duidelijk dat de schrijver zijn passies in zijn verhaal heeft verwerkt. Politiegeweld, homoseksualiteit en discriminatie zijn enkele onderwerpen die in Halszaak naar voren komen, maar ook de kracht van internet is zeer sterk neergezet. De personages zijn levensecht en dit wekt emoties op. In de strijd naar de waarheid tussen goed en kwaad leef je met alle personages mee. Of ze nou goed of kwaad zijn, jong of oud, levend of dood...

Actuele onderwerpen, moderne technieken, een boeiende schrijfstijl met een klopjacht en een tikkeltje spanning en bovenal een slim verhaal. Hierdoor is Halszaak niet zozeer in te delen in een genre en daarom goed geschikt voor iedereen die van letters houdt. 

 

Recensie: Halszaak - Boris O. Dittrich

Halszaak

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem, waarna de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten. Al snel blijkt dat hun verklaring ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet.

    Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk gaat Maya op zoek naar de identiteit van de zwerver. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: W.O.L.F.

Zoek in artikelen