• onze waardering

Recensie: Het hoort er allemaal bij RECENSIE

Recensie: Het hoort er allemaal bij - Fabio Volo

Tijdens een korte vakantie met zijn vrienden ontmoet Nicola de mooie Sofia op een terras in Rome. Ze raken aan de praat en de vonk springt over. Nicola laat al zijn plannen in duigen vallen, want hij heeft er alles voor over om Sofia uit te zwaaien op het station. Enkele dagen later zien ze elkaar opnieuw. 

Enkele maanden later, als het tweetal een tijdje samenwoont, komen ze erachter dat Sofia in verwachting is. Vol vreugde kijken ze uit naar hun kleine, gezonde spruit. Maar een baby in huis betekent niet altijd rozengeur en maneschijn...

Het hoort er allemaal bij: slapeloze nachten, volgepoepte luiers... Volo heeft hoofdpersoon Nicola in een omgeving als deze gezet, waarschijnlijk vol verwachting of het personage sterk genoeg is voor het vaderschap. En Nicola geeft toe: het is ontzettend zwaar. Hij kan niet meer doen en laten wat hij wil, hij kan geen spontane reisjes meer maken met zijn vrienden, hij is bang fouten te maken met de baby... Ook is hij bang dat hij op een gegeven moment van boosheid zijn stem zal verheffen, terwijl hij dit absoluut niet wil. Daarnaast moeten Nicola en Sofia elkaar opnieuw zoeken en leren kennen na de bevalling, want het krijgen van een kind is niet niks. Kortom: Het hoort er allemaal bij windt er geen doekjes op, want het verhaal is ontzettend eerlijk.

Nicola vindt het vader zijn moeilijk en maakt hier en daar fouten. Soms heb je als lezer zo'n medelijden met hem als hij zulke domme foutjes maakt, dat het grappig is. Zo geeft Nicola halverwege het boek tussen neus en lippen door dat hij zijn zoontje Leo per ongeluk een keer uit bed heeft laten vallen, want hij had geen kussens aan de rand van het bed gelegd. Echter weet Sofia er op dat moment niks van, terwijl het al een poosje daarvoor gebeurd was.

Volo heeft Het hoort er allemaal bij op een juiste manier opgebouwd. Het begint met de drie vrienden in Rome, met vlak daarna de ontmoeting met Sofia en haar vriendin. Na de kennismaking gaan ze elkaar steeds vaker zien, waarna er een liefdesrelatie ontstaat. De band tussen Nicola en Sofia wordt steeds hechter, tot hun zoontje Leo ter wereld wordt gebracht. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die hersteld dienen te worden. De opbouw van het verhaal is goed bij te benen – het tempo gaat niet te snel en niet te langzaam – en het is realistisch.

Helaas heeft Nicola zo'n moeite met zijn rol als vader en doet hij voor zijn gevoel zó veel dingen fout, dat het lijkt alsof hij overdrijft. Op een gegeven moment kan hij écht niets meer. Het gaat niet goed op zijn werk en Sofie en hij kunnen niet meer normaal met elkaar communiceren. Zelfs het omdoen van een schone luier bij Leo lukt Nicola niet. Maar: je hebt toch samen een kind? Als de vader niet snapt hoe hij à la minute een luier vervangt, dan helpt de moeder hem toch? Dat Nicola denkt dat werkelijk alles hem tegenzit, is wat betreft drama een beetje te veel van het goede.

Het hoort er allemaal bij zit vol humor en eerlijkheid. Het is prettig fictief leesvoer, zelfs als je geen baby in het vooruitzicht hebt! Toch doet hoofdpersonage Nicola voor zijn gevoel zo veel dingen verkeerd, dat het wat betreft drama overdreven wordt.

 

Recensie: Het hoort er allemaal bij - Fabio Volo

Het hoort er allemaal bij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nicola wordt voor het eerst vader. Hij houdt van zijn zoontje en zijn vrouw Sofia, maar het valt hem moeilijk zich te schikken in zijn nieuwe rol. Hij verlangt terug naar de tijd dat hij nachtenlang kon doorzakken met zijn vrienden, naar de dagen die Sofia en hij vrijend en genietend met elkaar in bed doorbrachten, naar de spontane reizen die zij naar verre oorden maakten. Na een paar jaar van vaderlijke verplichtingen is zijn huwelijk langzaam leeggelopen. Tijdens een feestje legt een van de vrouwelijke gasten het met hem aan. Erop ingaan betekent een nieuw leven zonder al die verantwoordelijkheden, er niet op ingaan betekent dat hij het roer radicaal moet omgooien om zijn huwelijk en gezin te redden.




     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het Vloekhout

  • Het touw en de waarheid - Marco Kunst

  • Hugh Grant speelt Oompa Loompa in de nieuwe Willy Wonka film!

Zoek in artikelen