• onze waardering

Recensie: Tot je valt RECENSIE

Recensie: Tot je valt - Lidewij Martens

Nico maakt zich grote zorgen om zijn dochter, Geesje. De scheiding van haar ouders valt haar zwaar. Omdat haar moeder is vertrokken, kan Geesjes vader zichzelf niet meer bij elkaar rapen. Zij moet nu voor hem zorgen. Hij rookt, drinkt wijn en kan niets meer doen. Geesje voelt veel druk en krijgt anorexia, een vreselijke ziekte waardoor ze niet meer wil eten. Ze krijgt een obsessie voor de weegschaal en denkt alleen maar aan afvallen.

Nico doet wat hij kan om haar te helpen, maar kunnen ze het alleen?

Tot je valt is een aangrijpend en meeslepend boek. Het bespreekt de ziekte anorexia zoals het is voor degene met de ziekte, maar ook voor de omstanders. In dit geval, met name voor de vader. Als lezer kun je je verplaatsen in de schoenen van diegenen. Dierbaren die om iemand geven, maar niets kunnen doen om te helpen. Je ziet hoe ze toekijken en zien dat er zo weinig van een mens overblijft.

Ik kan je verzekeren dat Tot je valt iets met je doet. Je wordt meegesleept in het verhaal en leeft mee met de karakters. Je voelt bijna wat zij voelen, waardoor je meegezogen wordt in de levens van de hoofdpersonen. 

In het begin is het wennen aan de schrijfstijl, omdat er vanuit verschillende oogpunten geschreven wordt. Soms vanuit de ik-persoon, dan gaat het over hij, enzovoorts.

Er zijn twee standpunten vanuit Nico geschreven. Het verleden, dus de momenten die hij heeft met Geesje, zijn geschreven vanuit zijn perspectief. Later wordt er gerefereerd naar hem en voelt het of Nico zichzelf niet meer is. Dit komt door de ziekte van zijn dochter en de gevolgen van dien.

Ook zijn er stukken vanuit Geesje geschreven. Je leeft in detail mee met de manier waarop ze denkt en de strijd die ze heeft om niet te eten, ook al heeft ze wèl trek. Op deze manier sleept Lidewij Martens je mee in het verhaal, waardoor je het boek moeilijk weglegt.

In eerste instantie had ik mijn vraagtekens bij de cover van het boek. Want wat hebben een poes en een appel te maken met anorexia? Ik zal niet verklappen wat het is, maar als je Tot je valt leest, wordt dit duidelijk.

Achterin het boek staan nog wat vragen over het boek, die ingaan op bepaalde symboliek, dingen die opvallen en punten om over na te denken. Dus mocht je een leesclubje hebben, is het zeker een aanrader om te lezen en over na te praten!

Al met al is Tot je valt een goed geschreven boek. Het is mooi verwoord en uitgelegd. Je leert de personages kennen en voelt hun pijn, waardoor je de wereld om je heen vergeet.

Een goed boek om je in te verliezen, en stil te staan bij wat een vreselijke ziekte als anorexia met mensen kan doen.

Recensie: Tot je valt - Lidewij Martens

Tot je valt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de overtochten die Nico als veerman maakt denkt hij aan zijn dochter Geesje. Aan hoe ze eet, hoe ze praat om hem af te leiden en hoe ze haar onstuitbare drang om steeds minder te eten probeert te verbergen.

  Zo groot als haar verlangen is om haar vader weer gelukkig te maken na een verbroken huwelijk, zo groot is Geesjes eigen verlangen om niet te hoeven voelen. Geesje en Nico laten de lezer niet los, zoals ze elkaar niet los
  kunnen laten. Beiden proberen elkaar te redden, maar Nico's leven wordt gedomineerd door onmacht, dat van Geesje door wilskracht. Als op een dag een jong meisje Nico's stuurhut binnenstapt, dat zich niet laat wegsturen
  en hem aan Geesje doet denken, raken hun levens verstrengeld.
   

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Een plek om te schuilen

 • Recensie: Steigereiland

 • Ondergronds - Lidewij Martens

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen