• onze waardering

Recensie: Ik weet waar je woont RECENSIE

Recensie: Ik weet waar je woont - Unni Lindell

Wanneer de getraumatiseerde inspecteur Marian Dahle wordt gevraagd door haar collega Cato Isaken om een cold case opnieuw te onderzoeken na meer dan tien jaar, geeft de lichamelijk en psychisch gehavende vrouw eerst niet thuis. Toch begint het bij Marian te kriebelen: ze is al tijden thuis na een tragisch ongeval. En de ook de cold case waaraan zij jaren eerder werkte, laat haar niet meer los. Kan ze met nieuw bewijs en nieuwe technieken, nu eindelijk de kleine Thona vinden die op bizarre wijze verdween bij de volkstuintjes in Oslo? Daarnaast wordt een jongen uit dezelfde omgeving vermist. Marian vermoedt dat de zaken met elkaar te maken hebben. Maar is zij zelf wel te vertrouwen in haar psychische toestand?

De eerste indruk van Ik weet waar je woont belooft niet veel goeds: je voelt je een buitenstaander door het gebruik van het hij/zij-perspectief. Gelukkig blijkt dit een kwestie van wennen. Ook de losse delen van verhaallijnen creëren erg veel verwarring en zorgen er voor dat je echt jezelf even moet inlezen in het verhaal. Dit duurt zo ongeveer 50 pagina's en daarna is de chaos in je hoofd onder controle. Hoe de verhaallijnen en de personages zich bij elkaar gaan voegen, blijft nog steeds een raadsel. Maar wie Marian of wie Glenn Haug is, vormt geen enkel probleem meer. Wat zeker spannend is dat je ook vanuit het oogpunt van de dader kijkt.

Na het taaie begin van dit boek, ben je compleet verslaafd. Unni Lindell laat je achter met vragen: ieder hoofdstuk brengt nieuwe vragen met zich mee. Ze laat zo weinig details los over de ontvoering, dat daadwerkelijk het adrenaline niveau stijgt. Doorlezen geblazen dus. 

Van saaiheid is in Ik weet waar je woont geen sprake. Spanning is er op verschillende manieren: de gruwelijke moorden, de afgrijselijke gedachten van de moordenaar en het kruipen in de huid van alle personages. De gedachten van de moordenaar moeten je niet afschrikken, want de acties zijn heftig, maar ook weer niet zo dat het niet te behappen is. 

Ik weet waar je woont is, als je door de 50 'lastige' pagina's heen bent, een boek die je overal mee naartoe wil nemen. Het verhaal is dus meer dan de moeite waard en de ontknoping zorgt er voor dat je dit boek moet lezen.

Recensie: Ik weet waar je woont - Unni Lindell

Ik weet waar je woont

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vijftien jaar geleden verdween de zes jaar oude Thon uit een volkstuin in Oslo. De zoon van de eigenaar van de volkstuinen was lang in beeld als verdachte, maar er is nooit voldoende bewijs gevonden. De zaak is nooit opgelost. Inspecteur Marian Dahle is net terug van verlof om bij te komen van een trauma, als ze van Cato Isaksen de opdracht krijgt de cold case weer te openen.
  Terwijl ze op onderzoek uitgaat, wordt ook een onderzoek opgezet naar een nieuwe, brute zaak. Hebben de twee zaken met elkaar te maken? Marian voelt dat er iets niet klopt, of maakt de drank haar paranoïde…? Niets is wat het lijkt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Het meisje in het bos

 • Onkwetsbaar

 • Hoe gaat Avengers 4 om met de geleden verliezen uit Avengers: Infinity War?

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen