• onze waardering

Recensie: Mama is ook maar een mens RECENSIE

Recensie: Mama is ook maar een mens - Suus Ruis & Phaedra Werkhoven

Je probeert het zo goed mogelijk te doen, maar soms is ook dat niet goed genoeg. Opvoeden. Er bestaat geen handleiding voor en geen enkel kind heeft een gebruiksaanwijzing (nee, ook die van jou niet). En dan is er ook nog iets over van wat ooit jouw eigen leven was. Hoe kun je het terugvinden en hoe vind je de balans? Suus Ruis en Phaedra Werkhoven beschrijven hun tips and tricks in deze verfrissende survivalgids.

Mama is ook maar een mens is een boek vol tips. Suus Ruis noch Phaedra Werkhoven vertellen je hoe het moet; ze vertellen slechts hoe zij het aanpakken. Op een komische en zeer herkenbare manier. Kinderen die niet willen eten, kinderen die per jaar drie keer een andere sport uit willen proberen, kinderen die op hun tiende verjaardag om een iPhone vragen: wat moet je ermee?

De onderwerpen in Mama is ook maar een mens lopen zeer uiteen. Van borstvoeding tot een mislukte haarcoupe die die nieuwe kapper je heeft bezorgd. Want soms vergeten mensen namelijk dat moeders ook nog gewoon vrouw zijn met een baan, met een sociaal leven en met zorgen. Vooral je eigen kids lijken dit vaak te vergeten en zien je als een soort superwoman.

Ben ik het eens met alle standpunten van Suus Ruis en Phaedra Werkhoven? Nee. Ze zijn het ook niet altijd met elkaar eens, overigens. Want dat is wat opvoeden zo moeilijk maakt: je doet wat je het beste lijkt, maar dat ligt voor iedereen heel erg persoonlijk. De een vindt het belangrijk dat zijn kind buiten speelt en de iPad aan de kant schuift, terwijl er bij een andere moeder een grotere focus ligt op een ander vlak van de opvoeding. Toch is het soms een eyeopener. Hoe pakken andere moeders dit soort problemen nu aan? De belevenissen van Ruis en Werkhoven lezen makkelijk weg en nemen jouw zorgen even weg: het ligt niet aan jou. Of je verder naar hun advies luistert; dat moet je zelf beslissen. Misschien heb je wel twee engeltjes van kinderen.

Behalve kindgerelateerde tips hebben de dames ook nog een scala aan belevenissen voor jóú in petto. Je werk. Je relatie. Fashion. Want ook dit zijn belangrijke factoren voor een goede opvoeding. Een kind heeft een stabiele basis nodig om zich te kunnen ontwikkelen en dat gaat makkelijker met een mama die goed in haar vel zit.


Mama is ook maar een mens is zeker een aanrader voor alle moeders. Voor jonge moeders, voor basisschoolmoeders, voor moeders van pubers, voor moeders wiens kinderen het huis uit zijn. Het is herkenbaar én grappig. En helaas ook heel erg de harde waarheid.

 

Recensie: Mama is ook maar een mens - Suus Ruis & Phaedra Werkhoven

Mama is ook maar een mens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mama is ook maar een mens van Suus Ruis en Phaedra Werkhoven is de ultieme gids voor moeders die ook nog vrouw zijn. Als moeder word je continu voor keuzes gesteld. En door de brij aan meningen kun je behoorlijk vastlopen. Klaar met dat moedergemuts: Suus en Pheadra leggen uit hoe het moet! Scherp maar met een knipoog geven zij hun ongezouten mening over de trends op het gebied van opvoeding, mannen, relaties, werk en beauty.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het schoolplein - Michelle Frances

 • Toen ik jou zag - Mary Schoon

 • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

 • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

 • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

 • Wat ze je niet vertellen over mama zijn

Zoek in artikelen