• onze waardering

Recensie: München 1938 RECENSIE

Recensie: München 1938 - Robert Harris

September 1938. Hugh Legat maakt carrière bij de Britse diplomatieke dienst; hij werkt op 10 Downing Street als privésecretaris voor premier Neville Chamberlain. Tien jaar daarvoor was Hugh tijdens zijn studie in Oxford goed bevriend met een jonge Duitser, Paul von Hartmann. Hugh weet niet dat Paul tegenwoordig voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt in Berlijn en dat hij in het diepste geheim lid is van het verzet tegen Hitler. In een laatste poging om de wereldvrede te redden, vliegen de Britten naar München om daar tijdens een cruciale conferentie te onderhandelen met Hitler, Mussolini en de Franse premier Daladier. Maar in de volgende vier dagen kruisen de wegen zich van Hugh en Paul, die jaren geen contact hebben gehad met elkaar, met dramatische gevolgen voor de toekomst van Europa.

Robert Harris heeft met München 1938 weer een waar meesterwerk geschreven! Harris is inderdaad de grootmeester van de intelligente thriller, zoals The Times schrijft. Na zovele meesterwerken die hij al op zijn naam heeft staan, was ik erg benieuwd naar München 1938. Het boek tekent zich door goed gedegen research over dit beladen onderwerp wat, zoals we allemaal weten, geschiedenis heeft geschreven. Daar bewijst Harris wederom mee dat hij een fantastisch auteur is.

Door het gehele boek is de spanning voelbaar, de dreiging van een oorlog, het niemand kunnen vertrouwen, en de angst van het ontmaskerd kunnen worden. Vooral Paul neemt steeds meer risico om ervoor te zorgen dat Chamberlain een document in handen krijgt, wat aan moet tonen wat de daadwerkelijke plannen van Hitler zijn. Je krijgt hierbij inzicht in de politieke spelletjes die er gespeeld worden tussen de verschillende regeringsleiders. Robert Harris laat hierbij ook heel goed de waanzin van Hitler naar voren komen. Wat je vooral raakt in München 1938 is dat Paul naar Dachau rijdt met Hugh en hem laat zien dat de kampen al gerealiseerd zijn, en wat de plannen zijn van Hitler met de gevangen die er al zitten. Door het bezoek wat ze brengen aan een vroegere Joodse communistische vriendin, Leyna, die opgepakt is tijdens een razzia en wat haar is aangedaan, beseft Hugh de ernst van de situatie.

Wat griezelig echt is beschreven, is het appartement van Hitler, waar op de valreep nog een gesprek plaatsvindt tussen Chamberlain en Hitler. Na dit gesprek is het angstaanjagend om te merken hoe Hitler niet alleen denkt over Chamberlain maar ook over het Duitse volk in het algemeen. Zoals we weten was de conferentie in München bedoeld om een Tweede Oorlog te voorkomen. De inzet was de situatie van de Duitsers in Tsjecho-Slowakije. De conferentie heeft uiteindelijk niet gebracht wat Chamberlain hoopte te bereiken, nog geen jaar later was de Tweede Wereldoorlog een feit.

Door de prettige schrijfstijl van Robert Harris en de historische waarde is dit een boek wat je niet weg kan leggen. München 1938 is hiermee een must-read voor de fans en lezers die nog niet eerder met Robert Harris hebben kennis gemaakt!

 

Recensie: München 1938 - Robert Harris

München 1938

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    September 1938. Hugh Legat maakt carrière bij de Britse diplomatieke dienst; hij werkt op 10 Downing Street als privésecretaris voor premier Neville Chamberlain. In een laatste poging om de wereldvrede te redden, vliegen de Britten naar München om daar tijdens een cruciale conferentie
    te onderhandelen met Hitler, Mussolini en de Franse premier Daladier.
    Tien jaar daarvoor was Hugh tijdens zijn studie in Oxford goed bevriend met een jonge Duitser. Hugh weet niet dat Paul von Hartmann tegenwoordig voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn werkt en dat hij in het diepste geheim lid is van het verzet tegen Hitler. Hugh en Paul hebben al jaren geen contact gehad, maar in de volgende vier dagen zullen hun levens elkaar kruisen, met dramatische gevolgen voor de toekomst van Europa.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Conclaaf

  • Recensie: Archangel

  • De Tweede Slaap - Robert Harris

  • De Tweede Slaap - Robert Harris

  • V2 - Robert Harris

Zoek in artikelen