• onze waardering

Recensie: Minder focus meer effect RECENSIE

Recensie: Minder focus meer effect - Srini Pillay

Ken je dat, dat de beste ideeën en oplossingen in je hoofd tevoorschijn komen op momenten dat je staat te douchen, of voor je uit zit te staren in de trein? En niet terwijl je hard aan het werk bent? Dat fenomeen heeft te maken met ontfocussen, en dat is waar Srini Pillay in Minder focus meer effect voor pleit. 

Als je uitgaat van de korte, bondige en duidelijke titel van het boek, dan valt de schrijfstijl behoorlijk tegen. Minder focus meer effect is overduidelijk geschreven door een arts/psychiater. Het gaat hier om complexe materie, ingewikkelde termen en lange, moeilijke zinnen. Zelfs voor iemand met interesse in dit genre en zeer veel leeservaring, was het lastig om de zinnen in één keer goed te laten doordringen. Terugbladeren en herlezen was dan ook geen uitzondering. Toch is het niet alleen maar kommer en kwel wat dit betreft: regelmatig zijn er anekdotes uit de praktijk, begrijpelijke voorbeelden om de theorieën mee te illustreren, en aan het einde van elk hoofdstuk vind je een overzichtelijk in een schema weergegeven samenvatting. Gelukkig maar!

Er zijn mensen die tevreden zijn over hun resultaten en over hun concentratievermogen. Mensen die goed gedijen op takenlijstjes, agendapunten in hun telefoon, en zich proberen te richten op het nu. En er zijn ook heel erg veel voordelen aan goed kunnen focussen. Maar dit boek richt zich op de andere kant. Op de balans tussen focussen en ontfocussen. Zodat er ruimte komt voor creativiteit en voor het leggen van onverwachte verbindingen tussen allerlei zaken. Srini Pillay komt met het voorbeeld van een zaklantaarn: bij focus richt je je aandacht op hetgeen in de straal van de zaklantaarn zichtbaar is. Dat kan heel goed zijn, maar wat er buiten die straal gebeurt registreer je dan dus minder of zelfs helemaal niet. En daarmee kun je een hoop leuke, belangrijke of interessante dingen over het hoofd zien. 

Het boek gaat ook over het 'bewust bekwaam-model' dat iedereen met interesse in dit soort dingen vast wel kent. Waarbij het erom gaat dat je in de fase van onbewuste bekwaamheid, niet meer hoeft na te denken bij wat je doet. Er is sprake van routine, van flow, en daardoor komt er in je hoofd ruimte om aan andere dingen te denken. Om te mijmeren. En dat biedt voordelen! Want ook je brein kan, net zoals de spreekwoordelijke boog, niet altijd gespannen zijn en moet soms even uitrusten.

Niet gefocust zijn wordt maar al te vaak geassocieerd met iets negatiefs. Met lanterfanten, met aanrommelen. In Minder focus meer effect wil men juist de andere kant daarvan belichten. Een combinatie van focussen én ontfocussen zou je beter maken in het oplossen van problemen, meer succesvol in je werk, en zou je een snellere denker maken. En wie wil dat nou niet?

 

Recensie: Minder focus meer effect - Srini Pillay

Minder focus, meer effect

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Minder focus, meer effect

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • De Chicklit.nl Leesclub over De wandelhoer

  • Recensie: Happy life

  • Verliefd op een ander

Zoek in artikelen