• onze waardering

Recensie: Meer dan de rest RECENSIE

Recensie: Meer dan de rest - Steven Desair, Joris Lens en Mathias Dircx

"Een derde van de voedselproductie wereldwijd wordt verspild. Ondertussen leeft 15 % van de Belgen in hongersnood". Dat is de zin waarmee het kookboek Meer dan de rest begint. Een gigantische hoeveelheid vers voedsel wordt weggegooid omdat de producten niet voldoen aan de esthetische normen, of omdat ze niet bekend zijn. Dat kan anders dachten Steven Desair, Joris Lens en Mathias Dircx, de auteurs van Meer dan de rest. Het kookboek spoort lezers aan bewuster en actiever te koken. Het gaat om méér dan alleen koken met de restjes in de koelkast. Denk aan onbekende vissoorten, vergeten seizoensgroenten of miskende stukjes vlees, het gebruik van de volledige groente en ook aan conserveringstechnieken zoals fermenteren en konfijten.

Het boek geeft de ruimte om te experimenteren met ingrediënten die in huis zijn en om creatief om te gaan met bijvoorbeeld groenten die al een paar dagen oud zijn. Er bestaan zoveel producten waarvan wij het bestaan niet meer kennen, maar waarmee je de meest heerlijke creaties kunt maken. Dit boek biedt dan ook goede handvatten om beter om te leren gaan met onze voedselproductie en spoort aan om producten te gebruiken die minder bekend, maar minstens net zo lekker zijn.

Omdat duurzame voeding en minder voedselverspilling hand in hand gaan, staat bij elk recept aangegeven op welke manier het voedselverspilling tegengaat. De lezer krijgt tips over het conserveren van bepaalde ingrediënten, het maken van bijvoorbeeld smoothies van oud fruit en het gebruik van hele producten zonder daar ook maar iets van weg te hoeven gooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een prei, waarvan je niet alleen het groen gebruikt, maar ook de kontjes met wortels. Hoewel misschien niet ieder recept even smakelijk klinkt, staan er tal van ideeën in om uit te proberen. Het fijne van veel van deze recepten is dat de ingrediëntenlijst niet per definitie vaststaat. Stap af van het oorspronkelijke recept en laat je creativiteit er op los om met ingrediënten die je in huis hebt een eigen versie van het gerecht te maken.

Meer dan de rest is meer dan een gewoon kookboek. Steven Desair, Joris Lens en Mathias Dircx hebben naast hun recepten ook lokale experts op het gebied van duurzame productie aan het woord gelaten in een aantal interviews. Of het nu gaat over het verbouwen van biologische producten, de verkoop van duurzaam vlees of de vangst van onbekendere vissoorten; één ding hebben deze ondernemers gemeen en dat is de passie voor het vak waarin respect en duurzaamheid centraal staan.  

Om een aantal recepten uit Meer dan de rest te proberen heb ik gekozen voor een recept waarvan ik het leuk vind om dat uit te proberen, namelijk het zelf maken van zuurkool en een recept dat bij mij, maar dan net even anders, al bekend was: Moussaka. 

Zuurkool

Om zelf aan de slag te gaan met één van de conserveringstechnieken, heb ik het recept uitgezocht om zelf zuurkool te maken. Hoe leuk is dat! Waar je normaal zuurkool in een pakje koopt, kun je die nu zelf maken van een witte kool, Chinese kool of spitskool. En wat blijkt: het is niet eens moeilijk om hier zelf mee te experimenteren. Samen met wat zout, suiker en witte wijnazijn (of melkwei) gaat de fijngesneden kool in een weckpot, die je vervolgens drie dagen op een warme plek laat staan, om de gisting op gang te krijgen en daarna nog een weekje in een koele ruimte plaatst. Het resultaat mag er zijn. Een frisse kool die, anders dan ik gewend ben, net iets meer zoetzuur is dan zuur. Een makkelijk recept met een verrassend resultaat, maar je moet er wel wat geduld voor hebben. 

Meer dan de rest

Moussaka

Het tweede recept dat ik heb uitgeprobeerd is de moussaka. Een van oorsprong Grieks recept waar ik dol op ben. Dit is een ovenschotel op basis van aubergines. Handig bij dit recept is dat je ook groenten die je over hebt in je koelkast erin kunt verwerken. Er gaat wat werk zitten in het maken van de schotel zelf, wat met name komt door het bereiden van de aubergines en het maken van het kaassausje, maar dan heb je wel wat.

Meer dan de rest

Kortom, Meer dan de rest biedt een heleboel inspiratie om op een duurzame en verantwoorde manier een lekker gerecht te koken en je maakt ook nog eens kennis met verschillende bereidings-/conserveringswijzen. 

 

Recensie: Meer dan de rest - Steven Desair, Joris Lens en Mathias Dircx

Meer dan de rest

 • Auteur:

  Steven Desair
 • Verschenen:

  19 april 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789401440806
  Uitgever Lannoo
  189 pagina's
 • Ondertitel:

  Eet beter, verspil minder
 • Uitgever:

  Lannoo
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eindelijk een heerlijk eerlijk kookboek dat het verhaal van de REST vertelt!
  In het kookboek REST! creëren de auteurs unieke smaken die je laten nadenken over de groeiende problematiek rond voedselverspilling. Ze staan stil bij de impact van onze massaproductie en consumptie, en tonen daarnaast – via inspirerende gesprekken met o.a. slager Hendrik Dierendonck – hoe het ecologischer kan. En bovendien, hoe duurzaamheid en respect garant staat voor pure smaken. Maar ze tonen vooral (h)eerlijke gerechten en leuke technieken om thuis zelf te experimenteren.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Lucifer krijgt toch een vierde seizoen op Netflix

 • After Dark - Juultje van den Nieuwenhof

 • De Verbouwing

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen