• onze waardering

Recensie: Vrije Val RECENSIE

Recensie: Vrije Val - Pierre Lemaitre

De 57-jarige voormalig HR-manager Alain Delambre is al een aantal jaar werkloos en sorteert voor een hongerloontje dozen in een fabriek. Wanneer hij de kans krijgt om op een baan als HR-assistent, grijpt hij deze met beide handen. Wat hij echter niet weet is dat de sollicitatieprocedure bestaat uit een ultieme beproeving, waar in een gesimuleerde gijzeling de kandidaten worden getest op stressbestendigheid, trouw en moed. Hoever is Alain bereid te gaan? 

Tijdens de eerste pagina's van Vrije Val wordt al meteen een goed beeld gegeven van het hoofdpersonage en zijn karakter. We maken kennis met Alain, die na een conflict met zijn supervisor in de fabriek weer op straat belandt. Ook krijgen we een korte geschiedenis van de gebeurtenissen die hebben geleid voor het eind van zijn vorige, succesvolle, carrière en des te duidelijker wordt het hoe belangrijk het voor Alain is om een nieuwe baan te vinden dat beter in zijn straatje past. Schrijver Pierre Lemaitre koos ervoor om het verhaal in de ik-vorm te laten vertellen, waardoor je als lezer snel wordt meegesleurd in het leven van het karakter. Ook de schrijfstijl en zinsopbouw zorgen ervoor dat het geheel makkelijk leest. Doordat we meteen weten wat de gemoedstoestand van Alain is wordt duidelijk welke richting het verhaal op zal gaan, want wat heeft een wanhopige man die hoe dan ook weer een carrière wil opbouwen daarvoor over? 
 
Ondanks de goede schrijfstijl en de briljante wijze van Lemaitre om de karakters op subtiele wijze te ontplooien, is de verhaallijn minder sterk. Het spanningsgehalte van de thriller is niet heel hoog, wat niet erg is omdat Vrije Val onder het genre psychologische thriller meer tot zijn recht komt. Toch is het jammer dat de gebeurtenissen in het verhaal vaak extreem en daardoor onrealistisch worden. Hoofdpersonage Alain gaat namelijk heel ver om zijn doel te behalen, waardoor het voor mij als lezer steeds moeilijker werd om mij in te leven in het personage. 

Het is knap hoe Pierre Lemaitre met Vrije Val een psychologische thriller heeft neergezet die de beangstigende kanten van een wanhopig man laten zien. De thriller laat een duistere kant van het bedrijfsleven zien en er wordt duidelijk hoe de hiërarchie tussen managers onderling en werknemers er aan toe kan gaan. Ondanks het onrealistische aspect is Vrije Val spannend en dankzij de fijne schrijfstijl een boek waar als een speer doorheen gelezen kan worden. 

 

Recensie: Vrije Val - Pierre Lemaitre

Vrije val

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Vrije val zoomt Lemaitre in op de karakters van invloedrijke managers en toont hun meedogenloze strategieën. Het resultaat is een psychologische thriller zoals alleen Lemaitre ze schrijft: cynisch, humoristisch en indringend!
  De 57-jarige Alain Delambre, voormalig hr- manager, is al jaren werkloos. Uit pure wanhoop sorteert hij voor een hongerloontje dozen in een fabriek. Tot er een functie voorbijkomt die perfect bij hem past: hr-assistent. Hij wordt uitgenodigd voor een gesprek.
  Dan blijkt dat de ultieme beproeving nog moet komen. Tijdens een gesimuleerde gijzeling worden de kandidaten getest op hun moed, stressbestendigheid en trouw. Vastbesloten de baan in de wacht te slepen, besluit Alain het spel mee te spelen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Dit doen de kindacteurs uit Harry Potter nu

 • Zo sorteer je je boeken op een andere manier dan alfabetische volgorde 

 • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • Netflix verfilmt kinderboek 'Sulwe' van Lupita Nyong'o

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Vrije val

Zoek in artikelen