• onze waardering

Recensie: Zin en onzin in de supermarkt RECENSIE

Recensie: Zin en onzin in de supermarkt: over kopen en eten – Loethe Olthuis

Zin en onzin in de supermarkt: over kopen en eten gaat over alle etensfeitjes die je maar kan bedenken. Van gezondheidsvragen als 'Krijg je kanker van rood vlees?' tot de ingrediënten die producten bevatten 'Waarom wordt niet al het brood van Nederlandse tarwe gemaakt?' komen voorbij. 

Het boek Zin en onzin in de supermarkt van Loethe Olthuis is overzichtelijk ingedeeld in een inleiding, veertien hoofdstukken, een dankwoord, bronnenlijst en een register. De inhoudsopgave heeft naar mijn idee al gelijk iets weg van een scriptie. Ik besluit te beginnen bij het eerste hoofdstuk: Vlees. Aangezien ik de laatste tijd heb nagedacht om vegetariër te worden trok dit hoofdstuk gelijk mijn aandacht. De stukjes tekst werden ingeleid met een vraag, bijvoorbeeld: 'Maar heb je dan geen vlees nodig om aan voldoende eiwitten te komen?' om er vervolgens een antwoord op te geven. 

Als we kijken naar hoe de soms ingewikkelde informatie wordt gegeven moet ik Loethe Olthuis mijn complimenten geven. Ze gebruikt makkelijke taal die voor iedereen te begrijpen is. Als ze een vakwoord gebruikt over bijvoorbeeld de vleesindustrie staat eronder een kader met extra uitleg. Soms wordt dit in de tekst al gegeven zoals seperatorvlees. Dit zijn de laatste en kleinste stukjes vlees die nog van het bot worden gehaald. Ook extra informatie wordt in aparte kaders gezet. Bijvoorbeeld bij margarine. Dan wordt er apart nog uitgelegd wat erin zit en hoe het gemaakt wordt. Echter zijn deze kaders met tekst niet altijd even strategisch geplaatst. Bijvoorbeeld middenin een zin of stuk tekst. Dan moet je eerst verder lezen om vervolgens weer terug te gaan naar het kader. Dit komt het leesgemak niet ten goede. 

Het boek Zin en onzin in de supermarkt van Loethe Olthuis is erg geschikt als naslagwerk. Je kan er makkelijk informatie in opzoeken door de gestructureerde manier waarop het ingedeeld is. Echter is het geen boek wat je makkelijk en helemaal zal lezen om extra informatie te vergaren. Als je een aantal vragen hebt over eten is het boek zeker een aanrader door de makkelijke taal die Loethe gebruikt om gezondheid en voedingskwesties uit te leggen. 

Recensie: Zin en onzin in de supermarkt: over kopen en eten – Loethe Olthuis

Zin en onzin in de supermarkt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Zin en onzin in de supermarkt beantwoordt culinair journalist Loethe Olthuis vele vragen: Kun je beter sojamelk drinken dan gewone koeienmelk? Welk fruit is het gezondst en zijn voorgesneden groenten oké? Waarom is er in zo veel producten palmolie verwerkt? Het merendeel van de Nederlanders koopt zijn eten in de supermarkt. Dat betekent blootstaan aan een dagelijks reclamebombardement. Maar wat zit er eigenlijk in al die zo overtuigend aangeprezen producten? Wat moeten we nu echt kopen en eten, voor onszelf, onze kinderen, het milieu en onze portemonnee? Zin en onzin in de supermarkt: Over kopen en eten leidt je door het supermarktdoolhof en geeft je heldere informatie waarmee je zelf kunt kiezen wat je in je winkelwagentje én op je bord legt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • Netflix verfilmt kinderboek 'Sulwe' van Lupita Nyong'o

 • De leukste Young Adult films op Disney+

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

Gerelateerde artikelen

 • Er komt een The Handmaid's Tale spin-off gebaseerd op het vervolgboek

 • Santa Montefiore boeken

 • Recensie: Haast

Zoek in artikelen