• onze waardering

Recensie: Mission Impossible RECENSIE

Recensie: Mission Impossible - Caja Cazemier 

Als de zestienjarige Vince op een dag zijn hond uitlaat in het park, komt hij een groepje meiden tegen. Vervolgens kan hij het mooiste meisje niet meer uit zijn gedachten houden en verlangt hij ernaar haar weer te zien. Niet lang daarna ziet hij haar inderdaad voor een tweede keer, gevolgd door nog meer ontmoetingen. Ook zij, de vijftienjarige Mare, ziet iets in Vince. In een mum van tijd heeft het tweetal een relatie en lijken ze voor elkaar gemaakt te zijn. Echter gooit het geheim van Vince na een tijdje roet in het eten: zijn moeder heeft de erfelijke ziekte van Huntington. Maar ook Mare moet iets opbiechten: ze rookt, blowt en steelt geld.

'Lieve schat, het gaat niet meer tussen ons. Mission impossible.' De proloog van Mission Impossible voorspelt weinig goeds voor Vince en Mare, terwijl ze elkaar aan het begin van het eerste hoofdstuk nog niet eens hebben ontmoet! Cazemier heeft er niet voor gekozen op safe te spelen wat betreft de inleiding van het verhaal, aangezien ze lijkt weg te geven dat het koppel niet bij elkaar blijft. Toch is de proloog een sterk begin van Mission Impossible. De proloog is een spiekbriefje voor het uitmaken van de relatie en de schrijver ervan is eerlijk. Daarnaast wekt Cazemier de nieuwsgierigheid van de lezer. Komt er een relatiebreuk tussen Vince en Mare en zo ja, hoe komt deze tot stand?

De moeder van Vince heeft de ziekte van Huntington. Gelukkig wordt dit niet direct op de eerste bladzijde geïntroduceerd, want eerst wordt er een algemeen beeld van Vince' moeder geschetst. Het lijkt alsof ze telkens dronken is, want ze praat raar, loopt zwalkend, is ontzettend vergeetachtig en heeft nogal last van stemmingswisselingen. Dat ze een ziekte heeft, wordt langzaam bekendgemaakt en er wordt een juist beeld van de ziekte geschetst. Bovendien blijft het hier niet bij, want de gedachten en gevoelens van Vince worden er ook steeds meer bij betrokken. Ook zijn zorgen spelen een steeds grotere rol. Huntington is immers een erfelijke ziekte en de kans is vijftig procent dat hij de ziekte ook heeft.

Er worden geen doekjes gewonden om het feit dat Mare moeite heeft met het feit dat Vince zo veel voor zijn moeder zorgt. Hier en daar komt ze nogal bot door de bocht met opmerkingen als: 'Hou je kop, Vince. Want anders zal ik jou ook wat zeggen: ga eens wat minder serieus doen.' Ruzies tussen Vince en Mare komen vaak voor. Er zijn een stuk minder scenes waarin het tweetal elkaar wel kan verdragen. Cazemier slaat de rozengeur-en-maneschijn-scènes telkens over. Zo gaat Mare Vince op een zonnige dag leren suppen, maar de lezer krijgt hier niets van mee. Ook gaan ze een dagje naar Amsterdam, maar ook deze leuke momenten worden de lezer helaas onthouden.

Mission Impossible is geschikt voor jongeren van dertien tot vijftien jaar. Het is geen ramp dat de hoofdpersonages ouder zijn dan de gemiddelde leeftijd van de lezers. Echter kan de volgende vraag gesteld worden: is Mare een goed rolmodel voor de gemiddelde lezer? Mare is vijftien. Vince vindt haar leuk, lief en superknap. Maar Mare rookt en blowt al een poosje. Op een gegeven moment blowt ze iedere pauze op school. Ze is lui en maakt haar huiswerk niet. Ze is brutaal en maakt ruzie met haar ouders en met haar vriendje. Ze heeft geheimen voor haar ouders. En ze steelt geld van haar moeder om aan wiet te komen. Toch wordt Mare telkens de hemel in geprezen door Vince en zijn moeder. Is dit een geschikt boek voor beginnende pubers, die Mare wellicht willen imiteren?

Kortom: Mission Impossible zet de ziekte van Huntington op een juiste wijze op de kaart. Het boek is informatief en heeft daarnaast een plot met personages die lijnrecht tegenover elkaar staan. 

 

Recensie: Mission Impossible - Caja Cazemier 

Mission Impossible

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is liefde op het eerste gezicht tussen Vince en Mare. Maar als ze elkaar beter leren kennen, merken ze steeds meer dat ze tegenpolen zijn. Vince heeft grote plannen voor de toekomst en werkt hard voor school. Ook zorgt hij voor zijn moeder, die ziek is. Mare leeft voor het moment. Ze is nú jong, en ze wil nú plezier maken. De toekomst, dat ziet ze allemaal later wel… Allebei willen ze dat de ander verandert. Heeft hun liefde een kans?


     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: #Selfie

  • Young Adult top-5: mei

  • Recensie: Keerzijde

  • Recensie: Like me!

  • Roes - Caja Cazemier

Zoek in artikelen