• onze waardering

Recensie: De Dundenker RECENSIE

Recensie: De Dundenker - Frank Rieter

Politicus Aloïs Hartman staat op het punt om echt carrière te maken. Als staatsecretaris van onderwijs mag hij zijn belangrijkste wetsvoorstel verdedigen. Maar die ochtend gaat alles mis, vol zenuwen stapt hij op de weegschaal en schrikt van zijn eigen gewicht. Kwaad smijt hij zijn weegschaal uit het raam. Dit wordt gefilmd en de video gaat binnen no-time viral. Hij duikt onder en komt zichzelf tegen.

Het karakter dat Frank Nobert Rieter in De Dundenker heeft neergezet sluit je meteen in je hart. Vanaf de eerste zin zie Hartman helemaal voor je. Hoe hij zich voorbereid op zijn grote moment en dan uit frustratie zijn weegschaal uit het raam gooit. Rieter gaat in op de kleine details, zoals dat hij al iemand zag staan met een telefoon in zijn hand. Dit zorgt ervoor zorgt dat jij Hartman bent op dat moment. Daarnaast is het ook nog een heel komisch figuur dat het boek heel vermakelijk maakt. Het zit vol met woordgrappen en zelfspot, waar ik hardop om moest lachen. Nadat zijn video viral gaat haast hij zich naar de Tweede Kamer, maar onderweg wilt hij nog snel een chocoladereep kopen. Dan scheurt hij uit zijn broek en laat ook nog zijn telefoon in de wc vallen. Naast dat je medelijden met Hartman krijgt, moet je er ook stiekem even om lachen.

Het boek is een short novel en heeft een ruime honderd woorden. Dit zorgt ervoor dat je het razendsnel uitleest. Doordat Rieter een specifieke gebeurtenis omschrijft uit zijn leven en de gevolgen hiervan, wil je weten hoe het afloopt en blijf je maar doorlezen. Verder in het verhaal gaat hij in op diepere onderwerpen, zoals zijn harde strijd om politicus te worden en zijn geworstel met zijn geaardheid. Ook dit wordt op een luchtige manier naar voren gebracht en soms zelf iets te luchtig. Doordat het een short novel is wordt er nergens heel diep op in gegaan, maar er steeds snel van onderwerp veranderd. Dit is jammer en ik had een gemis aan meer diepte over zijn herinneringen en traumatische ervaringen. Ook het einde kwam naar mijn mening erg abrupt.

De Dundenker is een komische short novel, met een lichte diepgang. Het geeft je een grappige inkijk in de politieke wereld en laat zien hoeveel invloed één gebeurtenis heeft op je leven. Rieter schrijft zo beeldend dat je het hele verhaal voor je ziet gebeuren. Het is dan ook niet gek dat De Dundenker is bekroond met de Coffeecompany Short Novel Award 2017.

 

Recensie: De Dundenker - Frank Rieter

De dundenker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op de ochtend dat staatssecretaris Alois Hartman een belangrijk wetsvoorstel moet verdedigen, komt hij tot de schrikbarende ontdekking dat hij weer dikker is geworden.
    Uit pure frustratie gooit hij zijn weegschaal
    uit het raam. Maar als deze actie toevallig
    wordt vastgelegd door een voorbijganger en op YouTube wordt geplaatst, zijn de gevolgen niet te overzien...


    Binnen no-time gaat het mpje viral. Alois ziet maar één uitweg: onderduiken in het leegstaande huis van zijn overleden ouders. Zo op zichzelf aangewezen, kampt hij met demonen uit zijn verleden en vraagt zich af hoe het allemaal zover heeft kunnen komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • De beste crime films en series op Netflix

  • Dit moest Dan Stevens doorstaan tijdens de opnames van Beauty and the Beast

  • Recensie: De moordput

Zoek in artikelen