• onze waardering

Recensie: Zijderups RECENSIE

Recensie: Zijderups - Robert Galbraith

Cormoran Strike is terug! Sinds het oplossen van de moord op een beroemd topmodel weten klanten zijn privédetectivebureautje goed te vinden. Strike neemt zoveel mogelijk zaken tegelijk aan, want hij  kan het geld wel gebruiken. Al is het alleen al om zijn trouwe assistent Robin een beter salaris te kunnen bieden. Hij zit dan ook niet heel erg te wachten op de vage opdracht waarmee Leonora Quine bij hem op de stoep staat. Haar man, schrijver Owen Quine, wordt vermist. Nu komt het wel vaker voor dat Quine dagen van huis is, maar Leonora is ervan overtuigd dat het deze keer anders is.

Quine zou een boek geschreven hebben dat vol staat met verwijzingen naar vrienden en kennissen. Zeer onplezierige en onthullende verwijzingen, waarvan niemand wil dat ze worden gepubliceerd. Strike gaat op onderzoek uit en doet al snel een gruwelijke ontdekking: Quine blijkt te zijn vermoord. Daarop stort de privédetective zich in het Londense uitgeverswereldje. Want het is overduidelijk dat Quines laatste manuscript de sleutel bevat tot het vinden van de moordenaar.

Net als Strike is Robert Galbraith terug! Met Zijderups levert hij opnieuw een meeslepende moordmysterie af, dat nog meer fans zal toevoegen aan de fanschare van de onbekende thrillerschrijver. Of onbekend... Bij het verschijnen van het eerste boek over Cormoran Strike was auteur Robert Galbraith nog een geheimzinnige, maar vooral verrassende nieuwe ster aan het detectivefirmament. Bij het verschijnen van deel twee, Zijderups, is het benoemen van wie er achter deze schuilnaam zit onderdeel van de marketingstrategie. Galbraith is namelijk het pseudoniem van niemand minder dan Harry Potter-schrijver J.K. Rowling. En dat is er één in de categorie 'als je het weet, zie je het'.

Net als de Harry Potter-serie zitten de boeken over Strike namelijk bomvol bijzondere personages. Je kunt je ook goed voorstellen hoeveel plezier Rowling hiermee gehad moet hebben. Háar beschrijvingen kunnen al vilein zijn; laat staan dat er ook nog een vreemde kwast van een schrijver met een scherpe pen tussen zit, via wiens manuscript ze kan schrijven. Onwillekeurig vraag je je dan ook af of er in de echte wereld mensen rondlopen die zich dan weer in dít manuscript herkennen...

Toch moet gezegd worden dat ondanks het grote talent van de auteur, dit boek toch een klein beetje aan het deel twee-virus leidt. Zijderups is net iets minder verrassend en meeslepend dan voorganger Koekoeksjong. Misschien komt dat omdat de literaire wereld toch iets minder spannend is dan intriges tussen modellen. Maar het kan ook liggen aan de vele verhoren die Strike afneemt bij getuigen of mogelijke verdachten. Of de overdaad een beschrijvingen. Want stiekem zijn het vooral Cormoran en zijn sympathieke assistente Robin waarover je meer wilt weten.

Het is trouwens geen probleem als je bij het lezen van dit boek deel één van de Cormoran Strike-serie nog niet kent. Zijderups is prima los te lezen van Koekoeksjong, ondanks de verwijzingen naar het mysterie dat Cormoran en Robin opgelost hebben in het vorige boek. Sterker nog: dat je Koekoeksjong nog niet kent, betekent na de laatste bladzijde van Zijderups eigenlijk vooral dat er nog meer te lezen is. En nog een geruststelling: Galbraith a.k.a. Rowling is gelukkig nog lang niet uitgeschreven!

 

Recensie: Zijderups - Robert Galbraith

Cormoran Strike - Zijderups

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als schrijver Owen Quine wordt vermist, besluit zijn vrouw Cormoran Strike in te schakelen. Quine is regelmatig een tijd van huis, maar deze keer is het anders. Strike komt er al snel achter dat de verdwijning alles te maken heeft met Quines laatste manuscript. Dit bestaat namelijk uit onthullende portretten van bijna al zijn vrienden en kennissen en het zou een ramp voor hen zijn als het ooit wordt gepubliceerd. Niet veel later wordt Quine vermoord teruggevonden. De omstandigheden van zijn dood zijn zeer verdacht en geven een verontrustend kijkje in de geest van de dader. Strike en Robin bevinden zich in een race tegen de klok om een moordenaar te vinden die een wel heel uniek profiel blijkt te hebben...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De meest gekeken Netflix series in 2021

 • 12 romantische fantasy series

 • Disney karakters die gebaseerd zijn op echte mensen

 • De leukste Lord of the Rings memes

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

Gerelateerde artikelen

 • Yes! J.K. Rowling is bezig met het schrijven van nieuwe boeken!

 • Recensie: Het slechte pad

 • Recensie: Koekoeksjong

 • Recensie: Witte dood

 • Kwaad bloed - Robert Galbraith

Zoek in artikelen