• onze waardering

Recensie: Vrouwen & seks RECENSIE

Recensie: Vrouwen & seks - Maartje Laterveer

22 november 2017             

In Vrouwen & Seks: Van moederliefde tot seksrobot verkent auteur Maartje Laterveer de seksualiteit van de vrouw in de breedste zin van het woord. Middels essays gaat ze in op alle clichés, taboes en de veranderingen in de maatschappij van vroeger tot nu. Naast de verkenningstocht van Maartje Laterveer zelf, worden ervaringen van tientallen vrouwen uit verschillende leeftijdscategorieën gedeeld. Het boek gaat dan ook over veel meer als seks. Het gaat over vrijheid, zelfkennis, zelfvertrouwen en krachtige vrouwen. Hoe is het om anno 21e eeuw vrouw te zijn? Wat betekent dit?

Vrouwen & seks is een boek wat iedere vrouw zou moeten lezen. En lieve vrouwen, als je dan toch bezig bent... leen hem dan ook gelijk even uit aan de mannen om je heen. Dat kan ook zeker geen kwaad! Dit boek opent deuren, zet je aan het denken over jezelf en de wereld om je heen. Een aanrader!

Het boek bevat verschillende hoofdstukken, namelijk:

Zo moeder, zo dochter

Slet, de (v) [-ten]

Wie mooi wil zijn

Tinder love

Net als in de film

Let's talk about seks

Size matters

Et Dieu créa... de seksroboy

Jong geleerd, oud gedaan

In ieder hoofdstuk wordt wetenschap gecombineerd met de ervaringen van auteur Maartje Laterveer. De oprechtheid en kwetsbaarheid waarmee zij schrijft houdt de aandacht van de lezer vast. Ze vertelt over situaties en ervaringen waarbij de lezer denkt: "Dat heb ik ook wel eens gehad!" Kortom, de lezer voelt zich al snel verbonden met de schrijver. Maartje combineert deze oprechtheid en kwetsbaarheid met een dosis humor. Dit boek leest dan ook lekker luchtig. Je bent er zo doorheen. Desondanks blijft ze ook serieus en komt ze na een grapje terug bij de kern en kan ze hierin stevig betogen. Er wordt uitgebreid verwezen naar bronnen en de bijbehorende bronnenlijst geeft de lezer voldoende inspiratie om verder te gaan met het onderwerp seksualiteit. 

Na ieder essay volgt een onderdeel "Vrouwen over..." waarin andere vrouwen aan het woord komen. Deze onderdelen zijn onder andere "Vrouwen over slutshaming en opgroeien als meisje", "Vrouwen over seks die ze nog niet hebben gehad" en "Vrouwen over ouder worden". Hieruit blijkt hoe verschillend vrouwen zijn en dat de vrouw anno nu eigenlijk niet bestaat. Er zijn ervaringen waar je jezelf wel in kan vinden en ervaringen of meningen waar je een sterke tegenstander van bent. Vrouwen & seks zet je dan ook aan het denken over jezelf als vrouwen en de vrouwen om je heen. Ook zijn er veel ervaringen en situaties waarin vrouwen universeel lijken te zijn. Iedere vrouw heeft dit wel eens meegemaakt. Maartje Laterveer schept dan ook een soort saamhorigheidsgevoel onder vrouwen, zonder daarbij een "wij tegen zij" gevoel te creëren tegen de mannen. 

Aangezien ieder hoofdstuk vrij kort is, is er voldoende afwisseling. Deze stijl past bij het boek. Toch hadden de hoofdstukken wat mij betreft langer mogen zijn. Een deel 2 is dan ook zeker welkom! Zeker omdat het thema origineel is. Het is iets waar niet iedereen over wil en durft te schrijven. Dit boek is echt een aanrader. En als je het gelezen hebt, klets er lekker over na met de mensen om je heen. Breek die taboe!

 

Recensie: Vrouwen & seks - Maartje Laterveer

Vrouwen & seks

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De vrouwelijke seksualiteit is omgeven door taboes, clichés en restricties. Zoveel blijft ongezegd, ongeweten en ongekend - niet in de laatste plaats door vrouwen zelf. Een halve eeuw na de seksuele revolutie en vijfenvijftig jaar nadat de pil in Nederland werd geïntroduceerd, blijven vele vragen nog altijd onderbelicht. Maar door veranderende tijden en nieuwe wetenschappelijke inzichten weten we steeds meer over het vrouwelijk genot en het vrouwelijk libido. Vooral de jonge generatie lijkt gezegend met een seksueel zelfvertrouwen dat hun moeders niet kenden. Is er sprake van een nieuwe seksuele bevrijding?

  Waar genieten vrouwen van? Wat windt ze op? Waar fantaseren ze over? Hoe vaak masturberen ze? Welke rol speelt hun uiterlijk in hun seksuele zelfvertrouwen? Hoe vrij en onafhankelijk zijn ze als het gaat om hun eigen seksualiteit? Welke rol speelt macht bij seks? En wat heeft dit alles met liefde te maken?
  In Vrouwen & seks: van moederliefde tot seksrobot verkent Maartje Laterveer de meest intieme en tegelijkertijd meest universele ervaringen met de vrouwelijke seksualiteit. In prikkelende essays en openhartige interviews met vrouwen laat ze zien wat het betekent om vrouw te zijn in de 21ste eeuw. Een inspirerend boek over seks, maar vooral ook over zelfvertrouwen, zelfkennis en vrijheid.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

Gerelateerde artikelen

 • De mooiste kleur die niet bestaat

Zoek in artikelen