• onze waardering

Recensie: Akata Warrior RECENSIE

Recensie: Akata Warrior - Nnedi Okorafor

Nnedi Okorafor's Akata Warrior, is deel twee en het vervolg op haar boek Akata Witch. Ik heb het boek in het Engels gelezen, de serie is niet in het Nederlands uitgegeven.

Tiener Sunny Nwazue, een Nigeriaans-Amerikaans meisje, geboren in New York, is met haar familie teruggekeerd naar Zuidoost Nigeria. Daar is ze een buitenbeentje omdat ze geen geboren en getogen Nigeriaanse is en bovendien is ze een albino. In Afrika worden albino's gevreesd. Dat zijn namelijk heksen en inderdaad, Sunny behoort toch het geheimzinnige Luipaard volk, een mystiek ras dat beschikt over magie. Sunny's bijnaam is  "Akata Witch" 'Akata' betekent zoiets als: wild beest uit de jungle. Het is een scheldnaam voor donkere Amerikanen of donkere mensen die uit het buitenland komen.  Sunny is bevriend met twee andere Luipaard kinderen, die ook magie hebben. Orlu en Chichi.

In Akata Witch leerde Sunny zichzelf kennen en ontdekte ze dat ze een heks is en tot de "Leopard Society" behoort. In Akata Warrior weet ze inmiddels wie ze is en hoe ze haar krachten moet gebruiken. Ze oefent samen met haar vrienden in het gebruik van magische formules en rituelen. Sunny's magie is echter de sterkste van allen en ze wordt een soort superheld die het tegen het Kwaad opneemt met de hulp van Orlu, Chichi en meer Luipaardmensen. Ze is de 'krijger' van haar stam en vecht tegen de magische wezens, goden en slechte fantasiebeesten, die de balans in de wereld willen verstoren en de wereld willen vernietigen.

Nnedi Okorafor's Akata Warrior is een mix van magische fantasie en sociaal maatschappelijke problematiek die speelt in Nigeria. Bijgeloof en geloof in de oude godenwereld en de magie die daarmee verbonden is, is nog steeds sluimerend in Afrika en dat heeft een maatschappelijk effect, dat Nnedi Okorafor goed naar boven weet te brengen.

In Akata Warrior speelt het verhaal zich echter merendeels af in de Geestenwereld, een alternatieve schemerwereld buiten de realiteit van de 'echte' wereld.

De schrijfstijl van Nnedi Okorafor is voornamelijk vertellend en niet echt verdiepend. De personages in Akata Witch waren nog heel oppervlakkig en de mystieke rituelen en wezens uit de Nsibidi, het oude geloof in magie van Nigeria, werden daar nog apart uitgelegd, wat het verhaal niet echt ten goede kwam, omdat het op die manier vlak bleef en ik persoonlijk niet in het verhaal kon komen. In Akata Warrior heeft Nnedi Okorafor dit echt beter gedaan. Het is nu één vloeiend verhaal en ook de dialogen zijn beter. Het is nog steeds vreemd dat Sunny's relatie met haar ouders niet echt belicht wordt en dat je niet te weten komt wat Sunny zelf ervan vindt dat ze nog steeds een buitenbeentje is in de echte wereld. Maar omdat ze zich echter meer en meer richt op de wereld van de Luipaardmensen, valt het nu minder op.

De serie Akata Witch valt onder het magische fantasie genre, met een beetje superhelden gedoe erdoor. Dat is apart en vooral de afwijkende setting, 'Donker Afrika', is intrigerend, maar ook wel even wennen. Voor de lezer is het soms aanpassen. Je moet je er wel voor openstellen. Okorafor heeft zeker een zeer levendige fantasie, die zoals zijzelf zegt geïnspireerd wordt door de echte Juju (magie) van Afrika en in dit geval speciaal van Nigeria, maar voor mij persoonlijk werd het af en toe echt wel heel vreemd.

Het verhaal over Sunny en haar Luipaard volk is in Akata Warrior zeker gegroeid en ook echt beter dan het eerste deel, maar ik had nog steeds moeite om ook door dit boek heen te komen. Het kon me niet echt boeien.

 

Recensie: Akata Warrior - Nnedi Okorafor

Akata Warrior

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  The long-awaited sequel to the genre-breaking Akata Witch by multiple award-winner Nnedi Okorafor!

  A year ago, Sunny Nwazue, an American-born girl Nigerian girl, was inducted into the secret Leopard Society. As she began to develop her magical powers, Sunny learned that she had been chosen to lead a dangerous mission to avert an apocalypse, brought about by the terrifying masquerade, Ekwensu. Now, stronger, feistier, and a bit older, Sunny is studying with her mentor Sugar Cream and struggling to unlock the secrets in her strange Nsibidi book.

  Eventually, Sunny knows she must confront her destiny. With the support of her Leopard Society friends, Orlu, Chichi, and Sasha, and of her spirit face, Anyanwu, she will travel through worlds both visible and invisible to the mysteries town of Osisi, where she will fight a climactic battle to save humanity.

  Much-honored Nnedi Okorafor, winner of the Hugo, Nebula, and World Fantasy awards, merges today's Nigeria with a unique world she creates. Akata Warrior blends mythology, fantasy, history and magic into a compelling tale that will keep readers spellbound.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

 • De beterweter – Marc-Uwe Kling

 • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

 • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Akata Witch

Zoek in artikelen