• onze waardering

Recensie: Spuitende slagaders en overstromende oceanen RECENSIE

Recensie: Spuitende slagaders en overstromende oceanen - Jesse Goossens

Wat kun je doen als er een ramp plaatsvindt? Spuitende slagaders en overstromende oceanen van Jesse Goossens geeft je alle antwoorden!

Het allergrootste pluspunt van dit boek springt onmiddellijk in het oog, namelijk de prachtige, kleurrijke en leuke illustraties van de hand van Linde Faas. Deze schreeuwen elke lezer toe om het boek op te nemen en te lezen. Na een voorwoord van prinses Margriet Der Nederlanden, worden de vier belangrijkste regels opgesomd die van toepassing zijn bij elke ramp. De 34 besproken rampen zijn onderverdeeld in categorieën.

Rampen in en om het huis richt zich op EHBO. Wat daarbij onmiddellijk opvalt, is het grote verschil in taalgebruik bij de inleidende stukjes van de ramp en de EHBO-uitleg. Waar de inleidende stukjes met een relatief eenvoudige woordenschat zijn geschreven, is dat bij de EHBO-uitleg niet het geval. Deze uitleg over de handelingen lijkt zo gekopieerd vanuit het handboek voor volwassenen, alleen is hij hier en daar fameus ingekort. De tekeningen bieden daarbij weinig steun omdat er veel details op ontbreken. Daardoor valt het geheel binnen vlees noch vis waarbij moeilijk in te schatten is of een kind/tiener de informatie daadwerkelijk zou kunnen gebruiken. De inleidende stukjes en weetjes zijn wel erg amusant en humoristisch.

Grote rampen bevat praktische uitleg over noodpakketten en survivalkits. Het is niet meer dan een opsomming van handige spullen die elk gezin gebruiksklaar in een rugzak moet klaarzetten.

In de rubrieken aarde, water, lucht en vuur ligt de nadruk op soorten rampen die met het element te maken hebben (aardbevingen, tsunami, blikseminslag...) en hoe jezelf in veiligheid te brengen.

Het onderdeel mensen bevat vier door de mens opgestarte rampen en een onderdeel epidemieën.

Afsluiten gebeurt via het hoofdstuk Rampen Ver Weg waarbij er een oproep staat tot het inzamelen van geld of spullen.

Spuitende slagaders en overstromende oceanen van Jesse Goossens is een humoristisch opgevat naslagwerk dat te gebruiken is bij 34 rampen. Daarbij zijn vooral de weetjes enorm leuk omdat deze consequent in kindertaal zijn opgesteld, een keuze die niet is doorgevoerd in de uitleg van de handelingen. Dat maakt het moeilijk om in te schatten in hoeverre het boek echt bruikbaar is. De kleurrijke, grappige illustraties van Linde Faas in Spuitende slagaders en overstromende oceanen nodigen uit tot lezen en zijn een absolute meerwaarde. 

 

Recensie: Spuitende slagaders en overstromende oceanen - Jesse Goossens

Spuitende slagaders en overstromende oceanen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Weet jij wat je kunt doen als er een ramp gebeurt? Thuis of in de buurt?

    Dit is een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes. Want weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Interview met Sophie Kinsella

  • Blauw voor Leonore

  • Recensie: Hartendief op pootjes

Zoek in artikelen