• onze waardering

Recensie: IJs als vuur  RECENSIE

Recensie: IJs als vuur – Sara Raasch

Er zijn drie maanden verstreken nadat Meira met hulp van koninkrijk Cordell de overheerser Angra heeft verslagen en de Winterianen weer vrij zijn. Deze vrijheid wordt echter beperkt door de grote schuld die ze nu hebben bij Cordell. De koning van Cordell, Noam, wil flink profiteren van de zwakke positie van de Winterianen en dat zit Meira niet lekker. Als de kloof van de magie wordt ontdekt, moet Meira zorgen dat deze bron van macht niet in de verkeerde handen valt...

IJs als Vuur van Sara Raasch is het tweede deel in de serie over Meira. In het eerste deel, Sneeuw als As, was te lezen hoe ze geleider wordt voor de magie. Normaal heeft iedere heerser van een rijk een geleider nodig om magie aan te wenden om het eigen volk te helpen, maar in Meira's geval is ze zelf de geleider geworden. Dit moet ze geheimhouden maar ze heeft de magie lang niet altijd onder controle en dit zorgt voor steeds meer problemen.

Het verhaal begint rustig en aanvankelijk ligt de focus vooral op de politieke situatie en gesprekken. Door deze langzame opbouw duurt het even voordat je in het verhaal zit. Ook kost het wat tijd om alle personages te plaatsen: hoe zat het ook alweer met Dendera, Finn, Nessa en William. Pas later, als ze op een missie gaan om de Winterianen te beschermen van de groeiende macht van Cordell, komt er meer actie in het verhaal.

In IJs als vuur is er meer aandacht voor de ontwikkeling van de personages. Het grootste gedeelte lees je in het ik-perspectief van Meira, maar er zijn ook een paar hoofdstukken over Mather die verteld worden vanuit de derde persoon. Mathers situatie is veranderd nu hij 'ooit-koning' is, en dat brengt een hoop nieuwe uitdagingen.

Ook Meira heeft het in dit deel moeilijk met haar nieuwe rol. De onbezonnen en spontante acties die ze in deel 1 regelmatig uitvoerde, kan ze als koningin nu niet meer herhalen, omdat ze verantwoordelijk is voor alle Winterianen. Ze moet het veiliger spelen en dat is soms moeilijk te accepteren.

'"Majesteit, je vergeet welke positie je bekleedt." Was dat maar waar, denk ik, maar ik heb daar onmiddellijk spijt van. Ik wil niet vergeten wie ik ben. Ik zou alleen maar willen dat ik het allebei kon zijn: koningin én mezelf.'

Naast haar plichten als koningin heeft ze ook nog haar gevoelens als tiener. Theon, prins van Cordell, blijft achter haar staan maar tegelijkertijd kiest hij soms de kant van zijn vader, Noam. Meira heeft Mather al een paar maanden niet meer gesproken maar als ze hem weer kort ontmoet brengt dat haar nog meer in verwarring.

IJs als vuur is een leuk vlot geschreven vervolg dat zich afspeelt in een interessante verhaalwereld. Vol met liefde, machtsvertoon en intrige. Raasch legt in dit tweede deel de nadruk meer op de ontwikkeling van de karakters, en het boek eindigt met een spannende cliffhanger. Gelukkig is het slotdeel in de serie, getiteld Bevroren nacht, ook al uitgekomen, dus wie wil weten hoe het Meira, Mather en Theon verder vergaat kan direct verder lezen!

 

Recensie: IJs als vuur – Sara Raasch

IJs als vuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Sinds Winter is bevrijd van de kwaadaardige koning Angra, en Meira koningin is geworden staat ze voor nieuwe problemen en grote dilemma's. Om haar schuld in te lossen bij de koning van Cordell, moet ze de mijnen van Winter opnieuw ontsluiten. Daarbij stuit ze op de verloren gegane kloof van magie. Ze beseft meteen dat deze ontdekking niet alleen Winter maar zelfs de hele wereld in gevaar kan brengen. Het liefst wil ze dat de geheimen van de kloof verborgen blijven, maar dat lijkt onmogelijk met een tegenstander die maar op één ding uit is: macht...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • YA boeken box sets

  • Recensie: Sneeuw als as

  • Recensie: Bevroren nacht 

  • Set Fire to the Gods - Sara Raasch

Zoek in artikelen