• onze waardering

Recensie: Genieten van gezonde salades RECENSIE

Recensie: Genieten van gezonde salades - Anne Hjernoe

In Genieten van gezonde salades laat Anne Hjernoe zien dat salades en gezondheid synoniem zijn met elkaar. Klassieke en verrassende ingrediënten worden samengevoegd tot een groot aantal warme en koude salades. Genieten van gezonde salades inspireert volgens de uitgever om iets anders te proberen en je smaakpapillen te verwennen, terwijl je toch gezond eet en geen ingewikkelde recepten hoeft te volgen. 

Genieten van gezonde salades is ingedeeld in salades met, naast salade, steeds een vast bestanddeel, zoals groenten, peulvruchten of vlees. Na een voorwoord van de schrijfster waarin ze haar (overigens door ondergetekende gedeelde) liefde voor (maaltijd)salades beschrijft geeft ze een aantal bruikbare tips over welke olie en salade te kopen en welke hoeveelheden het beste gehanteerd kunnen worden. In het boek is een keur aan recepten te vinden. Sommige traditioneel, zoals de door mij gemaakte Caesar- en aardappelsalade of bijvoorbeeld de salade caprese. Andere salades zijn verrassender, zoals bijvoorbeeld het overgrote deel van het hoofdstuk salades met fruit. Zo geeft Hjernoe een recept voor spinaziesalade met zomervruchten en pijnboompitten en een salade met bessen en knapperige geiten(kaas)crostini. Hoewel ik geen liefhebber ben van zoet in de sla, spreken de gerechten en de foto's aan. De recepten zijn over het algemeen gemakkelijk te maken en kennen een duidelijke indeling. Zelf maakte ik de aardappelsalade met zelfgemaakte mayonaise en dille (zie foto). 

De hoeveelheid zelfgemaakte mayonaise in dit gerecht is niet mals, 250 ml is het equivalent van bijna een hele pot (gekochte) mayo. Nauwelijks een gezond recept te noemen. Logischer was het geweest om bijvoorbeeld een dressing te maken van een deel yoghurt en een deel mayo. Hoewel de mayonaise zelfgemaakt is blijft de hoeveelheid vet schrikbarend. Zeker niet iets om iedere dag van de genieten. De salade is simpel te maken, aardappels koken, mayo en dressing maken, ui en dille snijden, mengen en klaar is je aardappelsalade. Persoonlijk vind ik de salade echter te vettig smaken en daarmee niet voor herhaling vatbaar. Jammer!

Als tweede staat een absolute favoriet op het menu: de caesarsalade(zie foto). Ook deze is gemakkelijk te maken, hoewel wellicht niet iedereen in het bezit is van een grillpan om de kip te grillen. De dressing is smakelijk en de andere ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar (in plaats van kippenborst kun je ook gewoon kipfilet gebruiken).  Persoonlijk mis ik een gekookt ei in de salade, maar dit is bij een klassieke caesarsalade zeker geen vereiste. Prima salade, maar niet erg bijzonder, noch specifiek een gezonde salade. Maar dat geeft niet. Met Genieten van gezonde salades geeft Hjernoe inspiratie en nodigt ze uit eens iets anders te proberen. De spinaziesalade gaat hier in de zomer zeker een keer gemaakt worden!

Recensie: Genieten van gezonde salades - Anne Hjernoe

Genieten van gezonde salades

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Klassieke en nieuwe of verrassende ingrediënten worden samengevoegd tot de zaligste koude en warme salades. Er zijn recepten met en zonder vlees of vis, waardoor de salades zowel een maaltijd op zich kunnen vormen, vol vitamines en eiwitten, als een lekker, knapperig bijgerecht of een onderdeel van een buffet - want daar hoort natuurlijk ook een salade bij! Behalve vertrouwde saladevariaties zitten er ook veel creaties met zuidelijke, Aziatische of Latijns-Amerikaanse ingrediënten tussen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • MZZLmeiden winterlove

 • Mijn zusje

 • S.E.C.R.E.T. - Gedeeld geheim

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen